Ticker

2/recent/ticker-posts

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει στρατό κατά δουλέμπορων στην Μεσόγειο !


Police-Voice blog ➤ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.
Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση -στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες-συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών

Τη συνδρομή του αυστριακού στρατού στον έλεγχο των συνόρων ανακοίνωσε ο καγκελάριος Φάιμαν 
Η Αυστρία θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση της συρροής στα αυστριακά σύνορα προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από την Ουγγαρία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Η Βιέννη θα επιστρατεύσει 2.200 στρατιώτες "στις προσεχείς δύο ώρες" για να "βοηθήσουν την αστυνομία", κυρίως στους "συνοριακούς ελέγχους", εκεί όπου είναι αναγκαίο, εξήγησε ο αυστριακός καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ώρα που η ροή των προσφύγων που φθάνουν στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα έχει πάρει "άνευ προηγουμένου" διαστάσεις και πληθύνονται οι φωνές εντός της αυστριακής κυβέρνησης που ζητούν, μετά το Βερολίνο, την επιβολή συνοριακών ελέγχων στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.

Κίνδυνος να ξεμείνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα

Η Γερμανία από την πλευρά της, την Κυριακή, αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να ελεγξει τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στο έδαφός της. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή από τις βραδινές ώρες της Κυριακής με Γερμανούς αστυνομικούς να σταματούν λεωφορεία και αυτοκίνητα προκειμένου να εντοπίσουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από την Αυστρία στη Γερμανία. Λόγω της απόφασης αυτής το απόγευμα της Κυριακής διεκόπησαν τα δρομολόγια της Deutsche Bahn από Αυστρία προς Γερμανία τα οποία αποκαταστάθηκαν εν μέρει από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα).

Ωστόσο, μετά το σάλο που προκλήθηκε, ότι η Γερμανία κλείνει τα σύνορα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, επεσήμανε ότι η απόφαση του Βερολίνου να επανεισάγει τους ελέγχους στα σύνορά της δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση κλείνει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. «Η απόφαση αυτή, να θέσουμε προσωρινούς ελέγχους, δεν αλλάζει τις ανθρωπιστικές ευθύνες της Γερμανίας», τόνισε το πρωί της Δευτέρας.

Η απόφαση του Βερολίνου προκάλεσε προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Αθήνα καθώς ο προορισμός της πλειοψηφίας των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος είναι η Γερμανία.

Αν το Βερολίνο κρατήσει επί μακρόν κλειστά τα σύνορά του, τότε γίνεται ορατός ο κίνδυνος οι χιλιάδες των μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια προωθούνται στον Πειραιά να «κολλήσουν» στην Ελλάδα με άγνωστες συνέπειες δεδομένων και των σχεδίων αφενός της Ουγγαρίας να χτίσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της και αφετέρου των Σκοπίων να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους με στρατό.
Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση ζητεί τη δημιουργία «ζωνών υποδοχής» σε Ελλάδα, Ιταλία και ενδεχομένως Ουγγαρία σε μια κίνηση έμμεσης αποδοκιμασίας των πρακτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η παρέμβαση Μέρκελ το απόγευμα του Σαββάτου με την παρατήρησή της προς την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Έκλεισε και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει Αυστρία-Ουγγαρία
Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ASFINAG.

"Ο λόγος είναι η αναμενόμενη από την αστυνομία ροή προσφύγων", σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρεται στην κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση έκλεισε με ευθύνη των ουγγρικών αρχών.
Στην ανακοίνωσε αναφέρεται επίσης ότι είναι άγνωστη η διάρκεια ισχύος του μέτρου.
Έτοιμη να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορά της και η Πολωνία

Έτοιμη να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, στην περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια της χώρας, εμφανίστηκε η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Εύα Κόπατς.

Η ίδια δήλωσε επίσης πως γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνήσει σε αυτόματες ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων και ότι η Βαρσοβία ζητεί να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Μόλις λάβω οποιαδήποτε ειδοποίηση για οποιαδήποτε απειλή (στη συνοριακή ασφάλεια), η Πολωνία θα αρχίσει να ελέγχει τα σύνορά της», δήλωσε η Κόπατς προς τους δημοσιογράφους. «Θα δεχθούμε μόνο όσους πρόσφυγες έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε, ούτε έναν περισσότερο ή λιγότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια