Ticker

2/recent/ticker-posts

ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ Α ΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται πολύς λόγος γύρω από τις λεγόμενες: «υπερ-τροφές», γνωστές και ως: «super-foods», ξενιστεί. Οι θαυματουργές τους ιδιότητες είναι το χαρακτηριστικό που τις ανάγει σε «περιζήτητες» τροφές, και, μάλιστα, μερικές φορές, λιγάκι ακριβές, όταν πρόκειται γιά «συμπληρώματα διατροφής».
Θα πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, πως η χώρα μας «βρίθει» «υπερ-τροφών», και, μάλιστα: βρίσκονται δίπλα μας, είναι άμεσα διαθέσιμες, πολύ ευεργετικές, και: με λιγότερο κόστος!

Μερικές, από αυτές, τις «υπερ-τροφές», ειναι:

Ελαιόλαδο.
Προστατεύει από: καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, εμφράγματα, καρκίνο τού μαστού, καρκίνο τού παχέος εντέρου, και: εκριζώνει το «ελικοβακτηρίδιο τού πυλωρού», που προκαλεί το «στομαχικό έλκος».

«Κρόκος Κοζάνης».
Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, «αναχαιτίζει» την «νόσο Αλτσχάϊμερ», και συμβάλλει στον έλεγχο τού σωματικού βάρους.

Θυμαρίσιο Μέλι.
Έχει αντιμικροβιακές, και αντικαρκινικές, ιδιότητες. Μάλιστα, όσο πιό σκούρο είναι, τόσο πιό ισχυρή είναι η αντιοξειδωτική του δράση.

Κάππαρη.
Έχει λίγες θερμίδες, και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που «θωρακίζουν» τον οργανισμό.

«Φιστίκια Αιγίνης».
Είναι πλούσια σε βιταμίνες: Β1, και: Β3, σε ιχνοστοιχεία, όπως: χαλκό (Cu), και: μαγγάνιο (Mn), ωφέλιμα λιπαρά, και: αντιοξειδωτικές ουσίες. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια, και βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου, και χοληστερίνης, στο αίμα, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και διαβήτη.

«Μαστίχα Χίου».
Έχει αντιοξειδωτικές, και αντιβακτηριδιακές, ιδιότητες. Καταπολεμά τα βακτηρίδια τού στόματος, και τού πεπτικού, προστατεύοντας από: την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα, την κακοσμία τού στόματος, το πεπτικό έλκος, και: την «νόσο τού Crohn». «Καταπολεμά», επίσης, την υψηλή χοληστερίνη, και προστατεύει από διαφόρους τύπους καρκίνου, όπως: τού προστάτη, τού παχέος εντέρου, και: τού παγκρέατος.

Φύλλα ελιάς.
Το ρόφημα από φύλλα ελιάς έχει διουρητικές ιδιότητες, ενώ, το εκχύλισμά τους, συμβάλει στην ρύθμιση τής αρτηριακής πιέσεως, σε περίπτωση υπερτάσεως, και τού σακχάρου, σε περίπτωση «διαβήτη».

Τσάϊ τού βουνού.
Έχει αντιμικροβιακές, και αντιοξειδωτικές, ιδιότητες, προστατεύει από την οστεοπόρωση, και αμβλύνει τα συμπτώματα τής «νόσου Αλτσχάϊμερ».

Αμύγδαλα.
Είναι πλούσια σε: πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, και: βιταμίνη Β2, ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), φωσφόρο (P), και: μαγγάνιο (Mn), καθώς και σε «καλά λιπαρά», ενώ προστατεύουν από «καρκίνο τύπου 2», παχυσαρκία, και: καρδιοπάθεια.

Ρόδι.
Είναι «θαυματουργό» γιά την καρδιά, και την υπέρταση, και μειώνει τον κίνδυνο γιά «διαβήτη τύπου 2», και καρκίνο.

Κράνα.
Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από κάθε άλλο φρούτο, και αποτελούν θαυμάσια πηγή βιταμίνης C, και καλίου (Κ). Δεν πρέπει να συγχέονται με τα ξενόφερτα «cranberries».

Δίκταμο.
Περιέχει περισσότερα από 40 θρεπτικά συστατικά, και ανακουφίζει: τον βήχα που σχετίζεται με κρυολόγημα, τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τούς μώλωπες. Ωστόσο, δεν συνιστάται σε εγκύους, και γυναίκες που θηλάζουν.

«Αυγοτάραχο Μεσολογγίου».
Περιέχει πολύτιμα «Ω-3 λιπαρά οξέα», που «παίζουν καθοριστικό ρόλο» στην ανάπτυξη τού εγκεφάλου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες, προλαμβάνουν καρδιαγγειακά, και καρκίνο, και έχουν αντιθρομβωτική δράση.

«Κορινθιακή σταφίδα».
Έχει αντικαρκινικές, και αντιϋπερτασικές ιδιότητες, και μπορεί να βοηθήσει τούς διαβητικούς, με υπέρταση, να ρυθμίσουν την πίεσή τους, χωρίς να αυξηθεί το σάκχαρο.Όσο κι’ αν μάς φαίνεται περίεργο, όλα τα, παραπάνω, «καλούδια», που φυτρώνουν δίπλα μας, περιέχουν κάτι παραπάνω απο σημαντικά συστατικά γιά τον οργανισμό μας, και θα πρέπει να τα βάλουμε στη ζωή μας, και στην καθημερινότητά μας.

Έτσι! Απλά, και ελληνικά!
Για τον ΕΟΕ η Υπεύθυνη του Τομέα Περιηγήσεων,
Μαρία-Νεκταρία Καμαρίδου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια