Οι εκλογές (μάλλον) πλησιάζουν, καλό είναι να γνωρίζουμε την σημασία της λευκής ψήφου, του άκυρου, αλλά και της αποχής. Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά email με ανυπόστατες πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά ισχύει.
___
1. Τι συμβαίνει όταν το 50% + 1 του εκλογικού σώματος ψηφίσει λευκό;
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα, μια λανθασμένη είδηση σχετικά με την λευκή ψήφο. Καλούν τον κόσμο να ψηφίσει λευκό στις εκλογές, διότι όπως ισχυρίζονται, αν υπάρχουν 51% λευκά επί του συνόλου των ψηφισάντων, τότε οι εκλογές ή ακυρώνονται ή επαναλαμβάνονται ή το αποτέλεσμά τους είναι αντισυνταγματικό, ανάλογα με την έκδοση που διαχέεται αυτή η εσφαλμένη πληροφορία στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η λευκή ψήφος πλέον αθροίζεται και συν-προσμετρείται με τα άκυρα. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη διατύπωση στο Φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) της 7ης Φεβρουαρίου 2006, στο οποίο αναφέρεται ο νέος εκλογικός νόμος.
Πρόκειται για τον εκλογικό νόμο 3434/2006 (νόμος Παυλόπουλου), στο Άρθρο 1, του οποίου αναφέρεται ρητά ότι «τα λευκά ψηφοδέλτια ΔΕΝ προσμετρούνται στα έγκυρα».
___
2. Ψηφίζοντας λευκό ενισχύουμε το πρώτο κόμμα ;
Η λευκή ψήφος αποτελεί συνήθως ψήφο διαμαρτυρίας. Όμως όπως αναφέραμε παραπάνω η λευκή ψήφος δεν προσμετράται στα έγκυρα, οπότε τελικά πράγματι καταλήγει να ενισχύει το πρώτο κόμμα.
Μπορούμε να το δούμε αυτό στα παρακάτω δύο παραδείγματα:
Παράδειγμα Α. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε πέντε κόμματα, που θα είχαν την παρακάτω δύναμη το καθένα, εφόσον κανείς δεν ψήφιζε λευκό:
KOMMA1 35%
KOMMA2 27%
KOMMA3 17%
KOMMA4 14%
KOMMA5 7%
Έστω, ότι το 5% από τα τρία μικρότερα κόμματα, επιλέγει να ψηφίσει λευκό. Το αποτέλεσμα θα είναι το πρώτο κόμμα, να ξεπεράσει το ποσοστό του 40%, και να αποκτήσει αυτοδυναμία. Παρόλο, που δεν πήρε περισσότερους ψήφους !
Επίσης, το πέμπτο κόμμα δεν καταφέρνει να μπει στην βουλή. Κάτι που ευνοεί ακόμα περισσότερο το πρώτο κόμμα, αφού με το ισχύον εκλογικό σύστημα, όσο λιγότερα κόμματα μπαίνουν στην βουλή, τόσο περισσότερες έδρες καταλαμβάνει το πρώτο κόμμα.
KOMMA1 41%
KOMMA2 32%
KOMMA3 14%
KOMMA4 11%
KOMMA5 2%
Παράδειγμα Β. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έξι κόμματα, που θα είχε την παρακάτω δύναμη το καθένα, εφόσον κανείς δεν ψήφιζε λευκό:
KOMMA1 29%
KOMMA2 24%
KOMMA3 17%
KOMMA4 15%
KOMMA5 8%
KOMMA6 7%
Έστω, ότι το 6% από όλα τα κόμματα εκτός του πρώτου, επιλέγει να ψηφίσει λευκό. Το αποτέλεσμα θα είναι το πρώτο κόμμα, να ξεπεράσει πάλι το ποσοστό του 40%, και να αποκτήσει αυτοδυναμία. Παρόλο, που πάλι δεν πήρε περισσότερους ψήφους !
KOMMA1 41%
KOMMA2 26%
KOMMA3 16%
KOMMA4 13%
KOMMA5 3%
KOMMA6 1%
___
3. Η άκυρη ψήφος ενισχύει το πρώτο κόμμα;
Το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια.
Οπότε τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν συμμετέχουν στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Ισχύει ότι και με το λευκό. Πράγματι, τα άκυρα ψηφοδέλτια ενισχύουν τελικά το πρώτο κόμμα.
___
4. Η αποχή από τις εκλογές είναι πράξη 'αντιστασιακή';
Θα έχετε ακούσει πολλούς να αποστασιοποιούνται από την όποια ευθύνη για την κατάντια της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι δεν ψήφιζαν στις εκλογές, άρα δεν ευθύνονται για τα αποτελέσματα των εκλογών.
Όμως κάτι τέτοιο σαφώς και δεν ισχύει.
Η αποχή έχει την ίδια επίδραση στα αποτελέσματα όπως έχει και η λευκή ψήφος στα παραδείγματα που αναφέραμε παραπάνω.
Ουσιαστικά η αποχή αποτελεί ανοχή για την άποψη της πλειοψηφίας, αφού έμμεσα την πριμοδοτεί !
Όποιος δεν ψηφίζει, ουσιαστικά αφήνει τους συμπολίτες του να αποφασίσουν και για τον ίδιο, και είναι έμμεσα συμμέτοχος στην απόφαση που θα πάρουν.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com
0 Σχόλια