Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσημα φέτος τον Απρίλιο ότι έκαναν πειράματα με μη βιώσιμα ανθρώπινα έμβρυα, των οποίων τροποποίησαν το γονιδίωμα, ώστε να θεραπευθούν από μια θανατηφόρα κληρονομική πάθηση του αίματος
Αν και ολοένα περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει «μορατόριουμ» στη γενετική τροποποίηση των ανθρώπινων εμβρύων, μια δυνατότητα την οποία πλέον παρέχει η γενετική τεχνολογία, ιδίως η νέα τεχνική Crispr, μια διεθνούς κύρους ομάδα ειδικών από οκτώ χώρες, η Ομάδα Χίνξτον (Hinxton Group), έρχεται να ρίξει το ειδικό βάρος της υπέρ του ακριβώς αντίθετου, ζητώντας να μην μπουν εμπόδια στην γενετική τροποποίηση, για το καλό της επιστήμης και της ανθρωπότητας.
Η Ομάδα Χίνξτον, που δημιουργήθηκε το 2006, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο από περίπου 30 ειδικούς στην έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα, στη βιοηθική και στη χάραξη πολιτικής.
Συναντήθηκαν στη Βρετανία και μόλις έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση με τα επιχειρήματά τους, προκειμένου να επηρεάσουν τον δημόσιο διάλογο που έχει φουντώσει διεθνώς πάνω στο επίμαχο ζήτημα, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το «Science".
Οι υπέρμαχοι της γενετικής τροποποίησης υποστηρίζουν ότι η συνέχιση της σχετικής έρευνας στα ανθρώπινα έμβρυα πρέπει να επιτραπεί, ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της βιολογίας τους. Όμως η Ομάδα δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν τάσσεται υπέρ της γέννησης γενετικά τροποποιημένων μωρών. Όπως τονίζει, μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και έλεγχος στη σχετική τεχνολογία, μπορεί να είναι ηθικά αποδεκτή η γενετική τροποποίηση των εμβρύων, μετά και πάλι από σχετικό δημόσιο διάλογο.
Οι «Χίνξτονς» θεωρούν, από την άλλη, ότι η βασική έρευνα στην επιστήμη τροποποίησης των ανθρωπίνων γονιδίων πρέπει να μην εμποδιστεί, γιατί «έχει τρομερή αξία». Όμως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επιστημονικών ερευνών στις ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δεν βλέπουν έτσι το ζήτημα μέχρι στιγμής, γι' αυτό, όπως δήλωσε ο διακεκριμένος διευθυντής τους, ο βιολόγος δρ Φράνσις Κόλινς, δεν πρόκειται να...δώσουν φράγκο για οποιαδήποτε σχετική έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα.
Από την άλλη, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσημα φέτος τον Απρίλιο ότι έκαναν πειράματα με μη βιώσιμα ανθρώπινα έμβρυα, των οποίων τροποποίησαν το γονιδίωμα, ώστε να θεραπευθούν από μια θανατηφόρα κληρονομική πάθηση του αίματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μέλη της Ομάδας Χίνξτον υποστήριξαν πως οι τεχνικές γενετικής τροποποίησης μπορούν, μεταξύ άλλων, να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στη θεραπεία του καρκίνου, της κυστικής ίνωσης και άλλων ασθενειών.
Ως τελικός στόχος προβάλλεται η γέννηση παιδιών απαλλαγμένων από ασθένειες, αλλά άλλοι βλέπουν το επικίνδυνο πρόσωπο της ευγονικής να (ξανα)προβάλει από τα παρασκήνια...Σε κάθε περίπτωση, η διαμάχη θα έχει συνέχεια και στις αρχές Δεκεμβρίου οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ θα διοργανώσουν μια διεθνή επιστημονική σύνοδο κορυφής πάνω στο ζήτημα.
0 Σχόλια