Μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και στα σχολικά βιβλία προγραμματίζει ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.
Το περίφημο πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας προ μηνών καταργεί στην ουσία τους περισσότερους νόμους της τελευταίας δεκαπενταετίας. Από τα κυριότερα θέματα που επιστρέφουν είναι το ακαδημαϊκό άσυλο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ. Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων καθώς και ο τρόπος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.
Προτού όμως δρομολογήσει τις αλλαγές αυτές ο νέος Υπουργός θα πρέπει να επιλύσει των θέμα των 25.000 κενών που έχουν παρουσιαστεί στα σχολεία κληροδότημα του απερχόμενου υπουργού Αριστείδη Μπαλτά. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά, δηλαδή, ένα ολόκληρο μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όπως και να έχει το έργο του θα είναι δύσκολο και θα είναι κάτω από το βλέμμα του πρωθυπουργού ο οποίος είπε κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πόσο σημαντική είναι η παιδεία, αλλά και η έρευνα.
Στις άλλες αλλαγές που θα γίνουν στην Παιδεία, στις πρυτανικές εκλογές, οι φοιτητές θα ψηφίζουν στο σύνολό τους σε αυτές με αυξημένη συμμετοχή μάλιστα σε σχέση με παλαιότερους νόμους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι σύλλογοι και οι παρατάξεις. Οι εκλογές των μελών ΔΕΠ επιστρέφουν επίσης στα τμήματα. Οι «αιώνιοι» φοιτητές που διαγράφηκαν επιστρέφουν, αν θέλουν, με έγγραφη αίτησή τους. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.
Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το οποίο θα εξεταστούν την επόμενη χρονιά οι μαθητές της Γ’ λυκείου προβλέπει ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα αντί για έξι, ενώ η προσθήκη ενός πέμπτου προαιρετικού μαθήματος θα τους εξασφαλίσει μία γέφυρα μεταξύ των πεδίων, προκειμένου να διευρυνθούν οι επιλογές τους. Το σύστημα προσομοιάζει με το σύστημα των δεσμών ενώ θα υπάρχουν και σχολές-μπαλαντέρ, όπως οι Παιδαγωγικές, που θα τις δηλώνουν οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα γίνουν διπλές Πανελλαδικές του χρόνου για να μπορέσουν να εξεταστούν και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, δηλαδή οι εξετάσεις θα γίνουν ως εξής:
- Με το ισχύον σύστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν οι απόφοιτοι λυκείου παλαιοτέρων ετών.
- Με το νέο σύστημα, το οποίο θα αφορά μόνο τους μαθητές που θα φοιτήσουν το επόμενο σχολικό έτος στη Γ’ λυκείου.
crashonline.gr
0 Σχόλια