Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης για τους πρόσφυγες. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2015

Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης για τους πρόσφυγες.


Μέσα σε δυο ημέρες στην Αυστρία έφθασαν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά από αυτούς μόνο 30 ζήτησαν εκεί επίσημα άσυλο. Το ένα τρένο αναχωρούσε μετά το άλλο ασφυκτικά γεμάτα με επιβάτες.
Εγκαταλείποντας την τακτική των ελέγχων στα σύνορα της -που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα για να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων- η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη με δημόσια μέσα μεταφοράς.

Το Σάββατο, μπροστά στις εικόνες του εξουθενωμένου πλήθους των ανθρώπων, που έδειχνε αποφασισμένοι να φθάσουν στη Γερμανία με τα πόδια, οι αρχές διέθεσαν λεωφορεία προς τα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.
Το Βερολίνο συμφώνησε να δεχθεί αυτούς τους επιβάτες κατ' εξαίρεση, διαμηνύοντας στη Βουδαπέστη ότι θα πρέπει να διαχειριστεί τις αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται στην Ουγγαρία. Η κυβέρνηση Ορμπαν από την άλλη, «σπρώχνοντας» στην ουσία τους πρόσφυγες στην έξοδο, χαρακτήρισε αυτή τη «διευκόλυνση» ως μια και μοναδική ευκαιρία για να φύγουν προς τη χώρα της επιλογής τους. 

Έτσι σήμερα (Κυριακή) το ποτάμι αυτό των ανθρώπων μεγάλωσε. Η μετακίνησή τους έγινε αυτή την φορά με τρένα και σε αντίθεση με χθες, οι πρόσφυγες δεν έπρεπε να φθάσουν περπατώντας στα σύνορα, αλλά μόνο να επιβιβαστούν σε άλλους συρμούς που τους περίμεναν. 
Οπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του Associated Press, το ένα τρένο αναχωρούσε μετά το άλλο ασφυκτικά γεμάτα με επιβάτες και το μόνο που έκανε η αστυνομία είναι να διασφαλίζει την ομαλή αναχώρηση των επιβατών μέσα σε τρία λεπτά!

Στο σταθμό της Βουδαπέστης επικρατούσε σύγχυση, κανείς δεν περίμενε η αναχώρηση να είναι τόσο εύκολη, χωρίς βίζες, χωρίς διαβατήρια, με ένα εισιτήριο μόνο στο χέρι και την ασπρόμαυρη «ταυτότητα» που είχαν χορηγήσει οι Ούγγροι σε όσους ήθελαν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.
Είναι η τρίτη φορά που αλλάζει στάση η Ουγγαρία μέσα σε μια εβδομάδα και έτσι πλέον, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης, η αστυνομία και οι μεθοριακές αρχές θα προσπαθούν να εγγράφουν όσους θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μεταφέροντας τους σε καταυλισμούς «φιλοξενίας», αλλά για όσους δεν θέλουν τα σύνορα θα είναι ορθάνοιχτα για τη Δύση. 

Η νέα πολιτική γραμμή της Βουδαπέστης σίγουρα θα αποτελέσει πρόκληση και για τις γειτονικές της χώρες και κυρίως για την Γερμανία. Ηδη μέσα σε δυο ημέρες στην Αυστρία έφθασαν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά από αυτούς μόνο 30 ζήτησαν εκεί επίσημα άσυλο.
Οι υπόλοιποι θέλουν να εγκατασταθούν στην Γερμανία. Οπως είπαν οι αστυνομικές αρχές στην ανατολική επαρχία Burgenland, προσπαθούν μεν να καταγράψουν τους νεοαφιχθέντες, αλλά είναι πάρα πολλοί και δεν είναι πλέον δυνατόν να τηρηθούν οι διαδικασίες. 

Η κρίση έχει κινητοποιήσει πολλούς κατοίκους και στις δυο χώρες. Σήμερα φάλαγγα 140 ιδιωτικών αυτοκινήτων με Γερμανούς και Αυστριακούς ακτιβιστές αναχώρησαν από τη Βιένη με προορισμό την Βουδαπέστη για να μεταφέρουν στην Αυστρία πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ουγγαρία.
Το «refugeeconvoy» οργανώθηκε μέσω του Facebook. Μία από τις ακτιβίστριες που έλαβαν μέρος, η Αγγέλικα Νόιβιρτ, δήλωσε στο BBC ότι στόχος είναι η μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στην Αυστρία. «Θεωρώ ότι είναι καθήκον μου. Είμαι μητέρα, είμαι γυναίκα από την Αυστρία και δεν μπορώ πλέον να κλείνω τα μάτια. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Κανείς δεν είναι παράνομος».

Οι συγκεντρωμένοι που παρακολουθούσαν την αναχώρηση της φάλαγγας φώναζαν: «Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».
Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για διακίνηση ανθρώπων, έχει ανακοινώσει η ουγγρική αστυνομία, ωστόσο αυστριακοί αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για να παράσχουν ασφάλεια και να κάνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Τα αυτοκίνητα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, είδη υγιεινής, ζεστά ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά.
Κυβερνητικές εντάσεις

Η απότομη εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αυστρία και εντάσεις στην τρικομματική κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν - μετά από «εντατικές τηλεφωνικές συνομιλίες» και με τη Γερμανίδα ομόλογο του και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό- χαρακτηρίζοντας προσωρινό έκτακτο μέτρο την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων και ζητώντας την λήψη αποφάσεων.

Στο δε Βερολίνο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ότι η καγκελάριος διαμήνυσε στον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι η απόφαση για την υποδοχή των προσφύγων ελήφθη μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν, ήδη πρόλαβε και κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι προχώρησε χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των κρατιδίων που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της απόφασής της.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και άλλα στελέχη της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) συυμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι το «πράσινο φως» που έδωσε η καγκελάριος προς τους πρόσφυγες που ήταν παγιδευμένοι στην Ουγγαρία, αποτελεί εσφαλμένη απόφαση, είπε ότι επρόκειτο να θέσει το θέμα σε υψηλού επιπέδου σύσκεψη του συντηρητικού συνασπισμού απόψε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υποδεχθεί σχεδόν όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει κοινωνία που μπορεί να διαχειρισθεί κάτι τέτοιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρειάζεται εδώ ένα σχέδιο», είπε.

Ωστόσο, οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημορκάτες έσπευσαν να υπερασπισθούν την καγκελάριο, με την γενική γραμματέα Γιασμίν Φαχίμι να χαρακτηρίζει την απόφασή της «το μόνο σωστό πράγμα που μπορούσε να γίνει»
«Επρεπε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπιάς για να δείξουμε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες υπάρχουν και σε δύσκολους καιρούς. Η διαχείριση της κρίσης από την Ουγγαρία είναι αφόρητη», είπε αναφερόμενη στην πρόθεση της Ουγγαρίας να παγιδεύσει τους πρόσφυγες για να τους οδηγήσει σε καταυλισμούς. 

Η μεγάλης κυκλοφορίας Bild am Sonntag υποστηρίζει τη γραμμή αυτή με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η Μέρκελ σταματά το όνειδος της Βουδαπέστης».
Δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας δείχνει ότι η δημοτικότητα της Μέρκελ επλήγη από την διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, ωστόσο η πλειοψηφία των Γερμανών δεν ανησυχεί για την εισροή προσφύγων.

Η Γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει απόψε σειρά μέτρων για την κατασκευή ασύλων, την αύξηση των πόρων προς τα ομόσπονδα κρατίδια και τις γερμανικές πόλεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου. Αλλά αναμένεται επίσης να διευρύνει την ομάδα των χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς» και κατά συνέπεια οι προερχόμενοι από αυτές δεν δικαιούνται ασύλου. Στον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται ήδη η Σερβία, τα Σκόπια και η Βοσνία, αναμένεται να συμπεριληφθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.

Στόχος του Βερολίνου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού των μεταναστών από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε οι διαδικασίες να επικεντρωθούν στην χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Υποδοχή χιλιάδων
Οι περισσότεροι από αυτούς που έφθασαν το Σάββατο, σταμάτησαν στο Μόναχο, την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου οι αρχές κατέγραψαν σε ένα 24ωρο περίπου 7.000 ανθρώπους προσφέροντας στους μισούς από αυτούς και ένα κρεβάτι για διανυκτέρευση.
Αλλοι 570 έφθασαν στο Σααλφελντ της Θουριγγίας με ειδικά τρένα και μια ομάδα εξ αυτών προχώρησε μέχρι την Δρέσδη, όπου θα στεγαστούν σε στρατιωτική σχολή. 

Με ειδικά δρομολόγια τρένων και λεωφορείων πρόσφυγες μετακινήθηκαν ακόμα στο Αμβούργο, στον βορρά και στο Ντόρμουντ της δυτικής Γερμανίας, ενώ περισσότεροι από 300 φιλοξενούνται τώρα στο Βερολίνο.
Σε κάθε στάση, μεταδίδει το AP, Γερμανοί πολίτες τους περίμεναν με σακούλες με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια. Οι περισσότεροι τους καλοδέχθηκαν, αν και ακροδεξιοί διαδήλωσαν εναντίον των προσφύγων στη διάρκεια της νύχτας στο Ντόρμουντ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add