Ticker

2/recent/ticker-posts

Δείτε πως μπορείτε να "αποκλείσετε" τον ”Μεγάλο Αδελφό” από το smartphone σας.



Δείτε καί το προηγούμενο άρθρο μας : 

Η Apple αρνείται ότι τα iPhone φέρουν λογισμικό που καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογεί ο χρήστης και τα μηνύματά του, εντούτοις επισημαίνει ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να μην το ενεργοποιήσει ποτέ ή να απενεργοποιήσει εκ των υστέρων την αποστολή δεδομένων που αφορούν στην χρήση των τηλεφώνων της.

Το περιοδικό Computer World αναφέρει στο δικτυακό του τόπο τα τέσσερα tap με τα οποία οι χρήστες του νεότερου λειτουργικού συστήματος της Apple για iPhone, iPad και iPod touch μπορούν να απενεργοποιήσουν την αποστολή των επίμαχων δεδομένων.


Ο χρήστης πρέπει να μεταβεί στις

Ρυθμίσεις, να επιλέξει
Γενικά, μετά
Πληροοφορίες,
Διαγνωστικά και χρήση και τέλος να επιλέξει
Να μην γίνει Αποστολή δεδομένων που αφορούν στην χρήση του τηλεφώνου του στην Apple.
Αρχικά, η Apple φέρεται να υποστηρίζει ότι το λογισμικό της CarrierIQ δεν υποστηρίζεται στις περισσότερες συσκευές με το iOS 5, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως, ο χρήστης καλείται να συναινέσει στην αποστολή διαγνωστικών κατά την εγκατάσταση της νέας έκδοσης του λειτουργικού. Ακόμα και αν δώσει αρχικά την έγκρισή του, μπορεί στη συνέχεια να την ανακαλέσει με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω.
Επίσης, αναφέρεται ότι η Apple πρόκειται να διαθέσει ενημέρωση για το λογισμικό της, με την οποία θα αφαιρέσει το επίμαχο λογισμικό από τις συσκευές της.
Η CarrierIQ φέρεται να συνεργάζεται με κατασκευαστές τηλεφώνων και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους αναπτύσσει λογισμικό το οποίο συλλέγει στοιχεία για τη χρήση του τηλεφώνου σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εμπειρία χρήσης και να δώσει στους εμπλεκόμενους στοιχεία ικανά να βοηθήσουν την τεχνική υποστήριξη.
Εντούτοις, σάλο έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο αποκάλυψη προγραμματιστή ο οποίος επιδεικνύει πως το λογισμικό της CarrierIQ καταγράφει και αποστέλλει στις εταιρείες πολύ περισσότερα: οτιδήποτε πληκτρολογεί ο χρήστης, ακόμα και τα μηνύματα που δέχεται.
Μηνύσεις σε ΗΠΑ, έρευνα στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερα άτομα καταγγέλλουν τις πρακτικές της CarrierIQ υποβάλλοντας μήνυση κατά της CarrierIQ, των κατασκευαστών Apple, HTC, Samsung καιMotorola και των δικτύων AT&T, Sprint και T-Mobile.
Τα δίκτυα επιμένουν ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται μόνο για τη διάγνωση προβλημάτωνενώ οι κατασκευαστές ότι αποδέχτηκαν την εγκατάσταση του επίμαχου λογισμικού κατόπιν επίμονης απαίτησης των δικτύων.
Στην Ευρώπη, οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με πρώτη την επιτροπή στην Γερμανία έχουν ζητήσει επισήμως από την Apple να αποσαφηνίσει εάν το επίμαχο λογισμικό υπάρχει σε συσκευές που διατίθενται στη χώρα.
Επίσης, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την προστασία των καταναλωτών, BEUC διερευνά το θέμα πιάνοντας το νήμα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, μεταδίδει το PC World.


Ελέγξτε εάν υπάρχει το λογισμικό της CarrierIQ στο smartphone σας, με το CarrierIQ Detector.

Στο Android Market διατίθεται εφαρμογή που φέρεται να απαντά στο ερώτημα των χρηστών smartphone με Android εάν υπάρχει εγκαταστημένο στο τηλέφωνό τους το λογισμικό της CarrierIQ.Εντούτοις, αν και ο CarrierIQ Detector εντοπίζει την ύπαρξη του λογισμικού, δεν μπορεί να το απεγκαταστήσει.

Για να γίνει απεγκατάσταση του λογισμικού, απαιτούνται δικαιώματα διαχειριστή που επιτρέπουν αλλαγές στο firmware της συσκευής και στο Διαδίκτυο θα βρείτε υλικό για την απεγκατάσταση.

Όμως, ο χρήστης πρέπει να έχει σχετικά υψηλή τεχνογνωσία για να διεκπεραιώσει τη διαδικασία χωρίς παράπλευρες απώλειες.

Επίσης, ο χρήστης χάνει το δικαίωμα σε μελλοντικές ενημερώσεις στο firmware και μένει απροστάτευτος από τυχόν άλλο κακόβουλο λογισμικό, αναφέρει η Lookout Labs, δημιουργός της app CarrierIQ Detector.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια