Ticker

2/recent/ticker-posts

Απίστευτο: Οι Ελληνες έχασαν 2 τρισ. ευρώ στην αξία των ακινήτων τους

Η λέξη «βουτιά» ενδεχόμενα να μην μπορεί να περιγράψει την απώλεια της αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι Έλληνες. Από το 2008 και έως σήμερα, οι απώλειες φτάνουν στο μυθικό ποσό των δύο τρισ. ευρώ.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης (στο 50%) των τιμών όλων των κατηγοριών ακινήτων, αλλά και της ματαίωσης επενδύσεων που θα διεύρυνε την αξία τους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το στοιχείο αυτό επισήμανε την Τετάρτη σε ομιλία του στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων «Prodexpo», ο κ. Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE Atria και αντιπρόεδρος της Ενωσης Επενδυτών Real Estate και Εταιρειών Ανάπτυξης Ακινήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Περρωτή, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζημίας στην κτηματαγορά προκλήθηκε από τη στρεβλή φορολογική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνοντας τις ήδη αρνητικές συνέπειες που είχαν προκληθεί στην αγορά από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γκάνο, πρόεδρο του RICS Ελλάδος και Κύπρου, πλέον υπάρχει σημαντική ανισορροπία σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων, καθώς φορολογούνται δυσανάλογα τόσο η κατοχή όσο και η μεταβίβαση ακινήτων, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές συνεχώς υποχωρούν. Ετσι, η φορολογική επιβάρυνση άγγιξε το 2,3% του ΑΕΠ κατά το 2014, ενώ στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί η επιβάρυνση και κατά το τρέχον έτος, όταν πριν από λίγα χρόνια, το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 1%. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής και πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα με την πέμπτη υψηλότερη φορολογία στην Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τους περιοδικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη), ενώ ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 50% από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου που τοποθετήθηκαν χθες, αυτήν την περίοδο η αγορά ακινήτων πλήττεται ακόμα περισσότερο από την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, που έχουν δημιουργήσει οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το ζήτημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Οι παράγοντες αυτοί αποτρέπουν την έλευση νέων επενδυτών, καθώς κρατούν την οικονομία της χώρας σε «ομηρία».

iefimerida

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια