Έχετε σκεφτεί πόσες δραστηριότητες και κατασκευές μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας για την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου;
Πώς μπορείτε με τρόπο απλό και κατανοητό να του διδάξετε την αξία της συγκεκριμένης ημέρας; Αν το παιδί σας διανύει την προσχολική ή τις πρώτες τάξεις της σχολικής ηλικίας και εσείς του εξιστορήσετε στεγνά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, είναι βέβαιο ότι δε θα καταλάβει τις περιγραφές σας και θα σας κοιτά αποσβολωμένο.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να του διδάξετε κάποια βασικά στοιχεία για τα γεγονότα αυτά με ευχάριστο τρόπο;
Ξεκινάμε:
Σημαία
Πώς ζωγραφίζουμε ή πώς κατασκευάζουμε την ελληνική μας σημαία; Πόσες λωρίδες άσπρες και μπλε έχει; 4 άσπρες – 5 γαλάζιες = σύνολο 9 λωρίδες. Που αντιστοιχούν στις συλλαβές: Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Η΄ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ
Επίσης, πάνω αριστερά έχει ένα λευκό σταυρό που συμβολίζει την παραδοσιακά επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδας, τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να έχετε συγκεντρώσει εποπτικό υλικό με σημαίες άλλων κρατών απ’ όλο τον κόσμο και να ζητήσετε από το παιδί σας να εντοπίσει ομοιότητες και διαφορές με άλλες σημαίες, για παράδειγμα στα χρώματα, στις λωρίδες ή και στην ύπαρξη ή όχι σταυρού κ.α.
Μην περιοριστείτε μόνο στη ζωγραφική ή στην χαρτοκοπτική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καιπλαστελίνες για την κατασκευή της ελληνικής σημαίας. Επίσης η ζωγραφική μπορεί να πραγματοποιηθεί με νερομπογιές, δακτυλομπογιές, μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές.
Γιατί μπλε και άσπρες οι λωρίδες της σημαίας; Χαρακτηριστικά χρώματα της θάλασσας και των κυμάτων της Ελλάδας.
Εθνικός Ύμνος
Ποιος έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και ποιος τον μελοποίησε; Ο Νικόλαος Μάντζαρος μελοποίησε τον Ύμνο εις την ελευθερία του Διονύσιου Σολωμού το Μάιο του 1823. Γνωρίζει το παιδί σας τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας; Συγκεντρώστε ακουστικό υλικό (γιατί όχι σε συνδυασμό με εποπτικό υλικό;) είτε μέσω CD είτε με τη χρήση της γνωστής ιστοσελίδας του Youtube.com και βάλτε το να ακούσει τον Εθνικό Ύμνο. Τραγουδήστε τον μαζί!
Πώς να του πω την ιστορία της συγκεκριμένης εθνικής εορτής, για να του τραβήξω το ενδιαφέρον;
Κουκλοθέατρο
Κατασκευάστε δικές σας χάρτινες κούκλες.
1. Εκτυπώστε με τη χρήση του διαδικτύου ομοιώματα του Χίτλερ, του Μουσολίνι, του Μεταξά και ενός στρατιώτη και ό,τι άλλο σας φαίνεται χρήσιμο.
2. Κόψτε τες ομοιόμορφα και κολλήστε από το πίσω μέρος της φιγούρας ένα ξυλαράκι, ώστε να το κρατάτε και να το κινείτε, ενώ παίζετε θέατρο.
Μια ιδέα, έτσι για παράδειγμα: Εξηγούμε τι μπορεί να σημαίνει να είσαι γενναίος.
Γενναίος είσαι όταν αγαπάς, γενναίος είσαι όταν είσαι εργατικός, γενναίος είναι αυτός που τολμά να γίνει καλύτερος, γενναίος είναι αυτός που δείχνει την αγάπη του στο συνάνθρωπό του χωρίς να φοβάται, γενναίος είναι αυτός που θέλει να ζει ελεύθερος. Γενναίος είναι εκείνος που διαφυλάττει τα αγαπημένα του πρόσωπα και υπερασπίζεται όλους τους ανθρώπους της γης.
Γενναίοι ήταν και οι ήρωες της 28ης Οκτωβρίου του 1940
Κατά τη διάρκεια του κουκλοθέατρου:
1. Δώστε σαφή χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών με απλές φράσεις, ώστε να γίνουν αντιληπτές από τα παιδιά. Για παράδειγμα: Ο Χίτλερ ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήταν «γενναίος» (δες παραπάνω), δε νοιαζόταν για τους ανθρώπους γύρω του και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ο Μουσολίνι ήταν ο σύμμαχός του. Ζήτησε από τους Έλληνες να του παραδώσουν την Ελλάδα. Να αρπάξει δηλαδή την Ελλάδα και να μην αφήσει τους Έλληνες να ζουν ελεύθεροι. Ο Μουσολίνι το ζήτησε από τον Μεταξά. Ο Μεταξάς, όμως, είπε «ΟΧΙ», εκφράζοντας ολόκληρο το λαό, ο οποίος πολέμησε με πάθος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Οι Έλληνες που ήταν (όπως είναι και τώρα) γενναίοι, ήθελαν να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το σπίτι τους, τα σπίτια των συνανθρώπων τους, τη γη τους, την ελευθερία τους, την ευτυχία τους.
Extra tip: Επειδή κατά τη νηπιακή και σχολική ηλικία το παιδί ενδεχομένως να κάνει ερωτήσεις για τον πόλεμο και να αναρωτηθεί τι είδους πράξεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις φράσεις που θα χρησιμοποιήσουμε. Φράσεις όπως «τους σκοτώσαμε», «τους φάγαμε με τα όπλα», «τους ορμήσαμε» θα περάσουν στο υποσυνείδητο των παιδιών επιθετικές εικόνες. Θα νιώσουν, λοιπόν, μπερδεμένα. Πώς η μαμά μου και ο μπαμπάς μου που λένε «Μη χτυπάς τον αδελφό σου ή το συμμαθητή σου, γιατί πονάει, ενώ οι Έλληνες ήταν γενναίοι που πολέμησαν και μπορούσαν να προκαλούν πόνο στους άλλους;». Τέτοιες έννοιες, περί επιθετικού και αμυντικού πολέμου, μπορούν να γίνουν κατανοητές σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο» είναι ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο, για να δοθούν τα σωστά μηνύματα στο παιδί σας γύρω από την πραγματικότητα του πολέμου. Επειδή δε θέλουμε, όμως, ούτε να γίνουν μαλθακά, αλλά δυναμικά και με γνήσια γενναία καρδιά, σας προτείνουμε το βιβλίο του Andreas Dierssen «Γενναίος είσαι όταν λες την αλήθεια». Θέμα: Ο Μίμης και ο Θάνος, δυο λαγουδάκια, είναι φίλοι. Ο Θάνος κάνει με μεγάλη επιτυχία συνεχώς παράτολμα πράγματα, πράγματα που απαιτούν θάρρος. Ο Μίμης δε μπορεί να ακολουθήσει το φίλο του σε καμία από αυτές τις πράξεις. Ένα περιστατικό όμως με κάποια καρότα που άφησε η μαμά λαγίνα έξω από το λαγούμι τους θα γίνει η αφορμή να καταλάβει ότι είναι πραγματικά κι εκείνος πολύ… γενναίος. Όμορφο παιχνίδι για τα συναισθήματα και την αξία της αλήθειας. Μια λέξη που φοβούνται οι μεγάλοι και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τη φοβηθούν και οι λιλιπούτειοι πολίτες της γης…
Χρόνια πολλά! Γενναία καρδιά!
0 Σχόλια