Ticker

2/recent/ticker-posts

Τα κάστρα της Μεσσηνίας: Καλαμάτα, Μεθώνη, Κορώνη, Νιόκαστρο, Κυπαρισσία και άλλα

Πανύψηλες πύλες, πετρόχτιστες καμάρες, προμαχώνες και πολεμίστρες χαρακτηρίζουν τα κάστρα της Μεσσηνίας, όχι μόνο στην ακτογραμμή αλλά και στην ενδοχώρα.

Αν και κατασκευάστηκαν για καθαρά πρακτικούς λόγους, σήμερα αποτελούν δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής, που καλύπτει την Κυπαρισσία με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, το ιστορικό Ναβαρίνο της Πύλου, τα πολυτραγουδισμένα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης, από τα καλύτερα διατηρημένα στον ελλαδικό χώρο, αλλά και το κάστρο της Καλαμάτας, της Ανδρούσας , του Πέρα, του Πηδήματος και της Ζαρνάτας, με τον καθοριστικό ρόλο για την πορεία της ελληνικής Επανάστασης, η σπίθα της οποίας φούντωσε στα μέρη αυτά.


Το κάστρο της Καλαμάτας: Δεσπόζει στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, σε χαμηλό βραχώδη λόφο επάνω από τον ποταμό Νέδοντα. Η ίδρυσή του ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, ωστόσο η σημερινή του μορφή οφείλεται σε μεγάλη ανακατασκευή του από το Φράγκο πρίγκιπα και ιδρυτή του πριγκιπάτου της Αχαΐας, Γοδεφρείδο Α΄ Βιλεαρδουίνο, στις αρχές του 13ου αιώνα. Αποτελεί το σκηνικό όπου εκτυλίσσεται το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη «Η Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ».

Στο πιο απόκρημνο σημείο του, στην κορυφή του λόφου, υψώνεται ένας πύργος-καταφύγιο , ενώ αργότερα, διαμορφώθηκε σε αλσύλλιο από τον πεζογράφο Ζαχαρία Παπαντωνίου, που διετέλεσε νομάρχης Μεσσηνίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί περιμετρικά, εντός του κάστρου και να απολαύσει υπέροχη θέα προς το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στο νότιο άκρο του κάστρου διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Το Παλαιόκαστρο: Λέγεται και Παλιοναβαρίνο και χτίστηκε από τους Φράγκους, στα τέλη του 13ου αιώνα, πάνω σε ύψωμα στο βόρειο άκρο του κόλπου του Ναυαρίνου, απέναντι από το άκρο της ιστορικής νήσου Σφακτηρίας. Προσφέρει μια υπέροχη θέα στην πολυφωτογραφημένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και τη Λιμνοθάλασσα Διβαρίου. Εθεωρείτο σχεδόν απόρθητο, με μόνη προσβάσιμη είσοδο αυτή στην νότια πλευρά του, εκεί που καταλήγει το σημερινό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία Χρυσή Ακτή – Διβάρι. Στο βράχο που είναι χτισμένο το Παλιόκαστρο, από τη πλευρά της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, είναι ορατό και το μυθικό Σπήλαιο του Νέστορος, βασιλιά της Πύλου κατά τον Όμηρο.
Το Νιόκαστρο: Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, στα 1573, για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου και ονομάστηκε Νιόκαστρο, για να διαχωρίζεται από το Παλαιόκαστρο. Το Μάρτιο του 1821 με την κήρυξη της Επανάστασης κατέφυγαν στο Νιόκαστρο οι Τούρκοι της Αρκαδίας, οι οποίοι και σφαγιάστηκαν από τους Έλληνες πολιορκητές λίγους μήνες μετά.

Το 1825 ο Ιμπραήμ το πολιορκεί και το κάστρο πέφτει στα χέρια του λίγο αργότερα, ενώ απελευθερώνεται τελικά το 1828 από τον συμμαχικό στόλο, υπό τον στρατηγό Μαιζόν. Από τα Οθωνικά χρόνια και ως το 1941 το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, αφού έπαψε πια να κατοικείται.

Σήμερα διατηρείται εκπληκτικά στην παλιά επιβλητική του μορφή, εκτός από το νότιο μεγάλο του πύργο που κόπηκε στη μέση όταν κατά τη γερμανική κατοχή το 1944 ανατινάχθηκαν τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα εκεί από συμμαχικό βομβαρδισμό. Μην παραλείψετε να εντοπίσετε την «Πύλη με τη Ζεματίστρα» από την τρύπα της οποίας οι πολιορκημένοι έριχναν καυτό νερό ή λάδι στον εχθρό!
Το Κάστρο της Κυπαρισσίας: Δεν έχουν πολλά κάστρα την δυνατότητα να «καυχιούνται» πως χτίστηκαν από γίγαντες! Μόνο και μόνο από την παράδοση αυτή που ξεκινά βέβαια από τη μυθολογία, μπορεί κανείς να καταλάβει πως το Κάστρο της Κυπαρισσίας είναι κάτι παραπάνω από μεγαλοπρεπές κι επιβλητικό:

Οι πέτρες από τις οποίες είχε χτιστεί ήταν τεραστίων διαστάσεων, κάποιες με μήκος 4μ. και πλάτος πάνω από 1,5μ. – γι’ αυτό και ονομάζεται και «Κάστρο των Γιγάντων». Εκτός από τα κτίσματα και τους πύργους που διατηρούνται έως σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, τη δεκαετία του ‘70 μέσα στο κάστρο χτίστηκε ένα μικρό αμφιθέατρο που φιλοξενεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανεβαίνοντας στο κάστρο, θα έχετε επίσης την ευκαιρία για ανεπανάληπτες φωτογραφίες, με θέα την σύγχρονη πόλη και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Το κάστρο της Μεθώνης: Ένα από τα πιο γνωστά κάστρα της Ελλάδας, το Κάστρο της Μεθώνης δεσπόζει επιβλητικό στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου. Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές καστροπολιτείες, με έκταση περίπου 93 στρέμματα, ενώ στην άκρη, στην απόληξη προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Μπούρτζι, όπου μπορεί κανείς να φτάσει από πλακόστρωτο διάδρομο μέσω της Πύλης της Θάλασσας. Χτίστηκε το 1209 από τους Ενετούς σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο.

Από τα εντυπωσιακότερα τμήματα του κάστρου είναι η γέφυρα που το συνδέει με τη στεριά και η διακοσμημένη με ανάγλυφα πύλη του. Στο εσωτερικό του σώζονται ερείπια από τα σπίτια στα οποία κατοικούσαν την περίοδο της ακμής οι βενετσιάνοι άρχοντες, ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγούσε στην Πύλη της Θάλασσας, τα ερείπια ενός τουρκικού λουτρού, της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, κοντά στην οποία βρέθηκε μία πλάκα με λατινικά γράμματα (που χρονολογείται στα 1714), τμήματα δωρικών κιόνων και ένας μονολιθικός κίονας από γρανίτη όπου υποτίθεται ότι ήταν στημένο είτε το φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας είτε η προτομή του Μοροζίνι, ενός Δόγη της Βενετίας – γι´ αυτό και ονομάζεται «στήλη του Μοροζίνι».
Το κάστρο της Κορώνης: Δεσπόζει πάνω από τη σημερινή πόλη της Κορώνης, στην κορυφή του λόφου και είναι από τα λίγα κάστρα στην Ελλάδα που κατοικούνται έως σήμερα. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, άγνωστο πότε ακριβώς, εκεί όπου βρισκόταν η πόλη της αρχαίας Ασίνης. Η πύλη του κάστρου είναι διαμορφωμένη σε μια μεγάλη τετράγωνη κατασκευή που ξεχωρίζει από μακριά, καθώς η κορυφή της, στο κατώτερο τμήμα, απολήγει σε ένα οξυκόρυφο τόξο.

Στο ανώτερο σημείο, όπου υπήρχε το δωμάτιο της φρουράς της πύλης, σχηματίζεται καμπύλο τόξο. Κατά την είσοδο σας στο κάστρο, θα δείτε χωράφια και κατοικίες στο αριστερό σας χέρι. Αν συνεχίσετε αριστερά στο πρώτο δρομάκι, θα κατευθυνθείτε προς τη πύλη Β´, η οποία από τη μία πλευρά οδηγεί στην παραλία αλλά και στο μεγάλο πλάτωμα στο δεξί σας χέρι, από όπου θα θαυμάσετε τη συγκλονιστική θέα: όλος ο Μεσσηνιακός κόλπος στα πόδια σας και στο βάθος οι χιονισμένες κορυφές του Ταΰγετου!
Το Κάστρο του Πέρα: Πάνω από το Πεταλίδι στη Μεσσηνία, κοντά στον οικισμό Αγία Σωτήρα, βρίσκεται το Κάστρο του Πέρα ή Κάστρο Πεταλιδίου ή Κάστρο Πανιπερίου (από το ομώνυμο, επίσης κοντινό χωριό). Χτισμένο πάνω σε λόφο, με πανοραμική εποπτεία του μεσσηνιακού κόλπου αλλά και των περασμάτων προς τις ενετικές κτήσεις της Πυλίας. Το σχήμα του είναι σχεδόν ορθογώνιο και ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους, ενώ στο εσωτερικό του διακρίνονται ερείπια κτισμάτων, καμαροσκέπαστη δεξαμενή και πιθανόν τα ερείπια ενός μικρού ναού.

Το κάστρο της Ζαρνάτας: Βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Μάνης, μεταξύ των οικισμών Κάμπος και Σταυροπήγιο. Εκτιμάται ότι χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα, άλλοι θέλουν να αποτελεί κατασκευή των Φράγκων, άλλοι των Ενετών και άλλοι των Τούρκων, με την τελευταία να αποτελεί την επικρατέστερη εκδοχή. Σήμερα, στο ψηλότερο σημείο του λόφου, δεσπόζει ένας τριώροφος πύργος ύψους 15 μ. περίπου, και δίπλα σε αυτόν μία πενταώροφη οικία στην οποία διέμεναν οι καπεταναίοι της περιοχής.

Οι επισκέπτες του κάστρου της Ζαρνάτας μπορούν, επίσης, να δουν τμήματα του μεσαιωνικού τείχους, κάποιες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα στον εγκαταλελειμμένο ναό του Αγίου Νικολάου, και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία ανεγέρθηκε στη μέση του κάστρου γύρω στο 1776. Στο κάστρο της Ζαρνάτας λέγεται ότι πολέμησε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Το Κάστρο του Πηδήματος: Στην κορυφή ενός εξαιρετικά απόκρημνου λόφου, έξω από το χωριό Πήδημα, 16 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, το Κάστρο του Πηδήματος χτίστηκε από Βυζαντινούς γύρω στο 1300. Μετά την πύλη, βρίσκονται τα χαμηλά ερείπια ενός μικρού ναΐσκου, που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Η παράδοση λέει πως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας από το κάστρο πήδηξαν νεαρά κορίτσια για να γλιτώσουν από τους Τούρκους.
Το Κάστρο της Ανδρούσας: Μεσαιωνικό κτίσμα του 13ου αιώνα που βρίσκεται ανατολικά της Ανδρούσας, χτίστηκε από τον πρίγκιπα της Αχαΐας και Βαρώνο της Καλαμάτας Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο κάποια στιγμή μετά το 1250, ενώ στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πηγή: blog.terrabook.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια