Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, έχοντας γίνει χώρα υποδοχής μεγάλου ποσοστού μεταναστών και προσφύγων, διχάζεται ανάμεσα στην αλληλεγύη αλλά και τον ρατσισμό προς τις ομάδες αυτές. Πως αντιμετωπίζονται όμως και οι ίδιοι οι Έλληνες, που τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης έχουν καταφύγει σε δεκάδες χιλιάδες σε δυτικές χώρες για ανεύρεση εργασίας;
Η εφημερίδα Έθνος σε σημερινό της άρθρο κάνει μια τρομακτική αποκάλυψη για ένα κομμάτι των Ελλήνων που ζουν στην Γερμανία, καταθέτωντας πως τα ψυχιατρεία του Βερολίνου γεμίζουν από Έλληνες μετανάστες της κρίσης. Σύμφωνα με το άρθρο, περισσότεροι από 600 Έλληνες ασθενείς παρακολουθούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας της δημοτικής κλινικής Humboldt στη συνοικία Wittenau του Βερολίνου, αποτελώντας το 15% των ασθενών της. Ο αριθμός είναι αξιοπρόσεχτος αν λάβει κανείς υπόψη ότι στη γερμανική πρωτεύουσα ζουν περίπου 13.000 Έλληνες.
Αναζητώντας μια καλύτερη τύχη λόγω της ανεργίας που έχει προκαλέσει η οικονομική ύφεση, τρεις στους τέσσερις είναι άνθρωποι που μετανάστευσαν στη Γερμανία μετά το 2010. Προέρχονται κυρίως από την ελληνική επαρχία, έχουν χαμηλή μόρφωση και είναι ανειδίκευτοι, όμως ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί με σημαντικούς τίτλους σπουδών. Ακόμα και σε μια οικονομικά ισχυρή χώρα όμως, όπως η Γερμανία, πολλοί αδυνατούν να βρουν εύκολα εργασία και όταν βρίσκουν, πέφτουν θύματα ακραίας εκμετάλλευσης με εξευτελιστικές για τα δεδομένα της χώρας αμοιβές, δουλεύοντας αδήλωτοι, και υπό άσχημες συνθήκες.
Επειδή αρκετοί δεν γνωρίζουν την γλώσσα όταν φτάνουν στην χώρα, πολλές φορές η μόνη τους επιλογή για δουλειά είναι τα εστιατόρια, όπου πέφτουν θύματα προκατάληψης, ειρωνείας και προσβλητικής συμπεριφοράς. Πολλοί εργοδότες, ξέροντας πως θα δουλέψουν για ότι τους δώσουν λόγω ανάγκης, πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς σε Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα οι ώρες είναι πολλές και τα συμβόλαια ανύπαρκτα.
Αντιμετωπίζοντας την στεναχώρια της απόστασης από την Ελλάδα, το άγχος της εύρεσης δουλειάς σε μια ξένη χώρα, χωρίς να γνωρίζουν πολλές φορές την γλώσσα, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν παράλληλα και έναν έντονο ρατσισμό, και σαν μετανάστες και σαν Έλληνες, δεχόμενοι λεκτικές επιθέσεις, ειρωνεία και προκατάληψη, τόσο από εργοδότες όσο και από φορείς, καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ότι έρχονται να εκμεταλλευτούν το γερμανικό κράτος. Τα πιο συνηθισμένα σχόλια αυτά πως οι Έλληνες είναι σπάταλοι, χαραμοφάηδες και ότι παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση είναι απαιτητικοί και αχάριστοι, πράγματα που δεν μπορούν να μην επηρρεάσουν τον ήδη άσχημο ψυχισμό ενός μετανάστη, ειδικά στην καθημερινή και εργασιακή του ζωή.
Ειδικά τον τελευταίο χρόνο που η Ελλάδα ήταν το κύριο θέμα επικαιρότητας λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οι περισσότεροι έζησαν ρατσιστικά σχόλια, με πολλούς να τους ειρωνεύονται με σχόλια για τους πολιτικούς της χώρας τους. Φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους, σκύβουν το κεφάλι.
Και το χειρότερο είναι πως, καθώς αρκετοί καταλήγουν σε ελληνικούς χώρους εστίασης, ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουν γερμανικά, καταντούν να τους εκμεταλλεύονται ακόμα και οι ομόεθνοι τους, που γνωρίζοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται , τους προσλαμβάνουν χωρίς συμβόλαια, για πολύωρη εργασία και με άσχημη μεταχείριση. Κοστολογούν την εργασία τους στα 2 και 3 ευρώ την ώρα, με 12ωρα δουλειάς χωρίς ρεπό και χωρίς ασφάλεια, ενώ έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις εστιάτορες να τους κρατούν τα διαβατήρια.
Όπως καταθέτουν περιπτώσεις Ελλήνων που μετανάστευσαν με την οικογένειά τους, οι συμπατριώτες τους, που υποτίθεται ότι ήθελαν να βοηθούν τους Έλληνες που φτάνουν στη Γερμανία, τους φέρονται το ίδιο ρατσιστικά και προσβλητικά. Κάποιοι μάλιστα αναγκάζονταν να μένουν σε δωμάτια 25τμ, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και ακόμα και να τρώνε αυτά που επιτρέπει το αφεντικό τους.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που αρκετοί από αυτούς εξαντλούνται και καταλήγουν πλέον στην ψυχανάλυση και τα αντικαταθλιπτικά. Όπως ανέφερε στο Έθνος η κ. Δέσποινα Παπαδημητράτου, ψυχολόγος στα εξωτερικά ιατρεία ΙΙ, οι Ελληνες ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα όμοια με ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους μια εμπόλεμη χώρα. «Είναι η ίδια εικόνα που παρουσιάζουν πρόσφυγες πολέμου. Πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο το οποίο εκφράζεται με κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού και νευρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έχουν υποστεί μια εξαναγκαστική μετανάστευση, το αισθάνονται ως βίαιο ξεριζωμό από την πατρίδα, έρχονται στη Γερμανία με μαύρη καρδιά όχι ως αποτέλεσμα επιλογής. Είναι τόσο σπρωγμένοι από την ανάγκη που πολλοί δεν έχουν καν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη μετανάστευση. Έρχονται χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και αντιμετωπίζουν ρατσισμό».
Αρκετοί δυσκολεύονται λοιπόν να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις, αρρωσταίνουν και παρουσιάζουν ψυχικά συμπτώματα. Τα συνήθη νοσήματα είναι κατάθλιψη, διαταραχή προσωπικότητας και προσαρμογής, ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Πολλοί μάλιστα δεν δέχονται τα πιστοποιητικά τους από γιατρούς για το ότι είναι άρρωστοι, ενώ κάποιοι παίρνουν βαριά αντικαταθλιπτικά και αδυνατούν να ξυπνούν στις έξι το πρωί για δουλειά.
«Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση, τα προβλήματα στην Ελλάδα εξακολουθούν να τρέχουν. Τα χρέη συνεχίζονται, κινδυνεύουν να τους πάρουν τα σπίτια, πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι. Το βάρος είναι πλέον διπλό: στα προβλήματα της Ελλάδας προστίθενται τώρα και τα προβλήματα της Γερμανίας…».
0 Σχόλια