Κάθε χώρα του κόσμου έχει τις δικές της ιδιορρυθμίες και κανόνες ευγενούς συμπεριφοράς και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για επίσημο δείπνο.
Ετσι η Βρετανική ιστοσελίδα restaurant choices συγκεντρώνει και παρουσιάζει όλες τις «ιδιαιτερότητες» που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο στο θέμα του φαγητού καθώς και τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Αρχής γενομένης από την Πορτογαλία, για καλή όρεξη λέτε «Βοm Apetite» και το σχεδιάγραμμα τονίζει ότι είναι σημαντικό να αφήσετε φιλοδώρημα περίπου το 10% του λογαριασμού. Ωστόσο, αν στο τραπέζι δεν υπάρχει αλάτι και πιπέρι δεν πρέπει επ' ουδενί να το ζητήσετε γιατί θα θεωρηθεί προσβολή για τον σεφ.
Στη Γαλλία, καλή όρεξη είναι «Bon Apetiti» ωστόσο για να είναι καλή, θέλει πολύ προσοχή στην κίνηση των χεριών. Συγκεκριμένα τα χέρια πρέπει να βρίσκονται πάντα πάνω στο τραπέζι και να χρησιμοποιήσετε το ψωμί για να σπρώχνετε το φαγητό αντί να το κυνηγάτε μέσα στο πιάτο. Επίσης καλό είναι να κόβετε μικρές μπουκίτσες ψωμιού και ποτέ να μη το δαγκώνετε απευθείας από τη φρατζόλα ή τη φέτα σας. Οταν δε χρησιμοποιείται το ψωμί πρέπει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και όχι μέσα στο πιάτο. Τέλος, μην ζητήσετε να μοιραστείτε τον λογαριασμό γιατί θεωρείται μεγάλη αγένεια.
Προτείνετε να τον πληρώσετε εσείς εξ' ολοκλήρου ή να αφήσετε κάποιον άλλο να το κάνει.
Η Ιαπωνία έχει πολύ ειδικό τρόπο φαγητού και ακόμη πιο ειδική γλώσσα, αφού το καλή όρεξη λέγεται «Itadakimasu». Καταρχάς δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφήσετε φιλοδώρημα γιατί είναι μεγάλη αγένεια και προσβολή στο σερβιτόρο και το κατάστημα. Τα ξυλάκια τα αφήνουμε πάντα μαζί στο πλάι του πιάτου. Ποτέ δεν τα σταυρώνουμε, δεν τα γλύφουμε και κυρίως δεν τα καρφώνουμε στο πιάτο γιατί θεωρείται αγένεια. Επίσης ποτέ μα ποτέ δε σερβίρουμε χρησιμοποιώντας τα ξυλάκια. Αυτό στην Ιαπωνία γίνεται παραδοσιακά μόνο στις κηδείες και άμα το κάνετε σε δείπνο θα φέρετε τους συνδαιτυμόνες σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό ωστόσο που παραδόξως επιτρέπεται είναι να πιείτε τη σούπα απευθείας από το μπόλ ρουφώντας δυνατά γιατί δείχνετε την εκτίμηση σας στον σεφ και το μενού του.
Στην Ιταλία πείτε «Buon Apetite» αλλά μη ζητήσετε ποτέ τυρί. Είναι αντιαισθητικό για τους Ιταλούς να βάλετε έξτρα τυρί στην πίτσα σας, ή ακόμα χειρότερα να ρίξετε τυρί στα θαλασσινά. Αποφύγετε επίσης τα γαλακτοκομικά ποτά ως συνοδευτικό αφού, σε συνδυασμό με την ιταλική κουζίνα, είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσπεψία. Επίσης αφήστε κι εδώ ένα φιλοδώρημα 5%-10% του λογαριασμού.
Στην Ινδία, αφού πείτε «kripya bhojan shuru kijiyai» (ένας Θεός ξέρει πώς...) πρέπει να φάτε όλο το φαγητό, αφού το να μείνει κάτι στο πιάτο θεωρείται μεγάλη προσβολή για τον σεφ. Επίσης να πλύνετε καλά τα χέρια και ειδικά τα νύχια πριν τα βάλετε στο φαγητό, γιατί τα μαχαιροπίρουνα δεν είναι συνηθισμένη πρακτική. Ωστόσο πρέπει να φάτε μόνο με το δεξί χέρι, γιατί το αριστερό θεωρείται «βρώμικο».
Στην Ταϊλάνδη, η καλή όρεξη λέγεται «kor hai ja-rern aa-haani» και το φαγητό σερβίρεται όλο μαζεμένο και όχι χωρισμένο σε ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό. Επίσης μην εκπλαγείτε αν δείτε τους συνδαιτυμόνες να «τσιμπάνε» από το πιάτο σας και μην ντραπείτε να τσιμπήσετε από το δικό τους, αφού συνηθίζεται στην Ταϊλάνδη αυτό. Ωστόσο ποτέ μη φάτε εσείς την τελευταία κουταλιά από το μπόλ. Και τονίζουμε το «κουταλιά» γιατί απαγορεύεται να φάτε με το πιρούνι. Χρησιμοποιείστε το μόνο για να σπρώξετε το φαγητό στο κουτάλι και να φάτε από εκεί.
Στην Κίνα πείτε «sihk faahn» και μετά το φαγητό ρευτείτε ελεύθερα και δυνατά, αφού θεωρείται κοπλιμέντο στον σεφ για το φαγητό που ετοίμασε. Ωστόσο μην αφήσετε φιλοδώρημα γιατί θεωρείται αγένεια και κυρίως μην σκαλίσετε το φαγητό για να τσιμπήσετε κάτι συγκεκριμένο από το πιάτο γιατί θεωρείται αγένεια. Τέλος, αφού φάτε, αφήστε οπωσδήποτε μία μικρή μπουκιά στο κέντρο του πιάτου, για να δείξετε ότι το φαγητό ήταν υπεραρκετό και σας χόρτασε.
Πηγή:iefimerida.gr
0 Σχόλια