ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ
Δεν μπορείτε να έχετε αυτοπεποίθηση αν δεν σέβεστε τον εαυτό σας κι αν δεν πιστεύετε πως είστε ικανό άτομο. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για οποιονδήποτε θέλει να ξεπεράσει τη συνήθεια της ανησυχίας και του φόβου να καλλιεργήσει ένα αίσθημα αυτοεκτίμησης.
Από τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα, Δρ. Πωλ Χοκ
Οι άνθρωποι που διαθέτουν αυτοεκτίμηση είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε καθήκον.
Όσοι δεν διαθέτουν αυτοεκτίμηση μπορούν να ηττηθούν από νάνους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν βλέπουμε με πόση ευκολία οι άνθρωποι παραδίδονται σε φόβους που σε τελική ανάλυση είναι κυριολεκτικά ασήμαντοι. Κι ωστόσο, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αυτοσεβασμό σχεδόν μονίμως πελαγώνουν ακόμα και με τα πιο γελοία και απλά καθήκοντα. Κάποιος φοβάται να μπει στο ρινγκ μήπως και τον δείρουν. Και τι θα πάθαινε αν τον έδερναν;
Κάποιος άλλος φοβάται να ζητήσει δουλειά επειδή ενδέχεται να του πουν όχι. Και τι θα πάθει αν τον απορρίψουν, δηλαδή; Ένας άλλος φοβάται να ασχοληθεί με κάποιον καινούργιο επαγγελματικό τομέα, επειδή ίσως να μην τα πάει καλά. Και λοιπόν; Είναι δυνατόν να τον βλάψει αυτό επ’ αόριστον; Ωστόσο, σε κάθε τέτοια περίσταση, καθώς και σ’ εκατομμύρια άλλες, εσείς κι εγώ πείθουμε απερίσκεπτα τον εαυτό μας να θεωρούμε αυτές τις αποτυχίες τρομερές και καταστροφικές και να πιστεύουμε πως επειδή είμαστε ανάξια κι ασήμαντα πλάσματα, δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Κι εκεί φανερώνεται πιο τραγικά η χαμηλή αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου.
Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση; Με δύο τρόπους. Πρώτον, ποτέ μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τίποτα. Πάντα να διαχωρίζετε τις πράξεις σας από τον εαυτό σας. Αν θέλετε, κριτικάρετε τις πράξεις σας, αλλά ποτέ μην υποτιμάτε τον εαυτό σας επειδή η απόδοσή σας ήταν κακή. Όσοι αξιολογούν τον εαυτό τους από τις ενέργειές τους είναι καταδικασμένοι σε μια ζωή γεμάτη δυστυχία κι αισθήματα κατωτερότητας. Ο λόγος είναι απλός: από τη στιγμή που είμαστε άνθρωποι, πολλές φορές θα φερθούμε άσχημα. Αν κρίνουμε διαρκώς τον εαυτό μας από αυτή την αναπόφευκτη συμπεριφορά, θα καταλήξουμε να πιστέψουμε στην κατωτερότητά μας.
Ο δεύτερος σημαντικός τρόπος για να αυξηθεί η αυτοεκτίμησή σας είναι ο εξής: πάρτε ρίσκα διακινδυνέψτε και κάντε αυτό που φοβάστε. Έπειτα, όταν τα καταφέρετε λιγότερο από τέλεια, κάντε ένα βήμα πίσω κι εξετάστε αντικειμενικά τα λάθη σας, ώστε την επόμενη φορά να βελτιωθείτε. Στο κάτω κάτω, η πρόοδος χτίζεται πάνω σε λάθη. Το άτομο που δεν κάνει λάθη δεν μαθαίνει. Αντί να νιώθουμε κατάθλιψη κι ενοχές επειδή τα θαλασσώσαμε, ας είμαστε ικανοποιημένοι που ανακαλύψαμε κάτι. Τα λάθη αποτελούν εξαιρετικά σπουδαίες εμπειρίες που μας λένε τι να κάνουμε την επόμενη φορά κι όχι πόσο ανάξιοι είμαστε. Δεν είναι σύμπτωση πως ακόμα κι ο καλύτερος παίκτης του μπέιζμπολ έχει κακές και καλές μέρες.
Με τους δύο αυτούς τρόπους μπορείτε να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Έπειτα, βιώνοντας την κάθε εμπειρία, διαβεβαιώνετε τον εαυτό σας ότι είστε ικανοί να τα βγάλετε πέρα και πως δεν χρειάζεται να συντριβείτε κάτω από την απειλή κάποιου πράγματος για το οποίο δεν νιώθετε σιγουριά. Όταν ήμουν φοιτητής, κατασκήνωσα στα Βραχώδη Όρη και κάποια στιγμή χρειάστηκε να περπατήσω δεκάξι χιλιόμετρα, ώσπου να φτάσω στην πόλη για να ζητήσω βοήθεια. Η σκέψη ότι θα περπατούσα τόσα χιλιόμετρα μέσα στα δάση με φόβισε κάπως, ώσπου συνειδητοποίησα ότι είχα λ ήδη μια παρόμοια εμπειρία, όταν υπηρετούσα στο στρατό και είχα αναγκαστεί να περπατήσω τριάντα δύο χιλιόμετρα. Ήμουν βέβαιος ότι η πορεία των δεκάξι χιλιομέτρων στα Βραχώδη Όρη δεν θα ήταν χειρότερη από εκείνη του στρατού.
Έτσι αποκτάται η αυτοπεποίθηση. Κάντε αυτό που φοβάστε κι αποδείξτε ξανά και ξανά στον εαυτό σας πως δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις εμπειρίες. Το άτομο που έχει τις περισσότερες είναι αυτό που μπορεί να συγκρίνει την επόμενη εμπειρία του με αυτές που έχει ήδη αποκομίσει. Έτσι, το πιο πιθανό είναι πως θα αισθανθεί κάποια βεβαιότητα ότι αυτό που πρόκειται να επιχειρήσει δεν είναι πολύ χειρότερο από κάποια πράγματα που έχει κάνει στο παρελθόν.
Αν αισθάνεσθε ότι δεν είστε τόσο καλοί όσο άλλοι, αν χαμηλώνετε το βλέμμα όταν ανταλλάσσετε χειραψία με κάποιον, αν πάντα κομπάζετε για τον εαυτό σας σαν να θέλετε να εντυπωσιάσετε τους γύρω σας, έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και θα ’πρεπε να αναλάβετε πρωτοβουλία και να κάνετε κάτι για να θεωρήσετε τον εαυτό σας πιο αξιόλογο. Και κάτι ακόμα.
Ας μη θεωρούμε τους εαυτούς μας κακούς επειδή μια στις τόσες ενεργούμε άσχημα. Αν βλέπετε τον εαυτό σας σαν ένα μη-αλάθητο ανθρώπινο πλάσμα, που δεν είναι άγιος και που μια στις τόσες θα κάνει και κάτι άστοχο, θα ανακαλύψετε ότι οι κατηγορίες εναντίον σας δεν θα συμπαρασύρουν και την αυτοεκτίμησή σας. Και τότε θα έχετε εξασφαλίσει το πιο σπουδαίο στοιχείο για την αυτοεκτίμηση σας και την υπερνίκηση των συναισθηματικών σας προβλημάτων.
Πηγή:boro.gr
0 Σχόλια