Το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση είναι γνωστό ως εφηβεία.
Ωστόσο, τα ηλικιακά όρια ποικίλουν στον κάθε άνθρωπο και τα σημάδια του οργανισμού διαφέρουν κατά περίπτωση. Υπάρχει μια σταθερά, όμως, που για τα κορίτσια αποτελεί την αναμφισβήτητη έναρξη αυτού του κύκλου που λέγεται εφηβεία: πρώτη περίοδος (ή έμμηνος ρύση, ο επιστημονικός της όρος).
Έχουμε ακούσει όλοι τις φράσεις: «είσαι γυναίκα πλέον», «μεγάλωσες», «τώρα πια δεν είσαι παιδί» κ.ά., αλλά τι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή και ποιες είναι οι αλλαγές στο σώμα και την ψυχοσύνθεση μιας εφήβου;
Αντώνης Κακκουλάκης ΧειρούργοςΜαιευτήρας – Γυναικολόγος. Εξειδικευθείςκαι τ. ΕπιστηµονικόςΣυνεργάτης ΤµήµατοςΥπερήχων και ΠρογεννητικούΕλέγχουΝοσοκοµείου ΕΛΕΝΑ από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr
Η περίοδος αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία το γενετικό σύστημα μιας νεαρής κοπέλας είναι έτοιμο να τεκνοποιήσει. Δημιουργείται δηλαδή ωάριο προς γονιμοποίηση, παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Η αναμενόμενη ηλικία για την έναρξη της περιόδου είναι από 11 έως13 χρόνων. Δεν είναι όμως και ο κανόνας. Μια καθυστέρηση μέχρι τα 14-15 χρόνια δε θεωρείται ανησυχητική. Από εκεί και πέρα όμως μια επίσκεψη σε γιατρό συνιστάται, αφού υπάρχει περίπτωση προβλήματος με την περίοδο, όπως χρωμασωμικές ανωμαλίες που την καθυστερούν, έλλειψη επαρκών έσω γεννητικών οργάνων ή έλλειψη ορμονών. Υπάρχει άλλωστε ο κλάδος της εφηβικής γυναικολογίας που ασχολείται με ενδοκρινοπάθειες ή ανατομικές βλάβες που μπορεί να έχει μια κοπέλα από την έναρξη ή μη της περιόδου, από τα 15 έως τα 17 της χρόνια.
Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα. Όπως σε όλα τα ζητήματα για τα οποία η ενημέρωση είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, έτσι και για την περίοδο στην εφηβεία ακούμε διάφορους μύθους:
Με την έναρξη της περιόδου σταματάει η ανάπτυξη
ΜΥΘΟΣ. Η αυξητική ορμόνη είναι υπεύθυνη γι’ αυτό και όχι οι ορμόνες που κατευθύνουν την έναρξη της περιόδου.
Στην εφηβεία η δίαιτα δεν επηρεάζει την περίοδο
ΜΥΘΟΣ. Υπάρχει πιθανότητα μερικής ή μόνιμης απώλειας περιόδου από εξουθενωτικές δίαιτες.
Η πρώτη περίοδος στην εφηβεία σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μιας έφηβης κοπέλας. Οι ψυχολογικές συνέπειες που τη συνοδεύουν είναι τόσο σημαντικές όσο και οι σωματικές.
Γι’ αυτό είναι καλό οι γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά για το θέμα του σεξουαλικού παράγοντα και της αντιμετώπισης αυτού του νέου δεδομένου.
Η παραπληροφόρηση, η ψευδής ή λάθος ενημέρωση, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους.
Η έναρξη της περιόδου είναι κάτι τόσο φυσιολογικό όσο η γέννηση ενός παιδιού, χρειάζεται ωστόσο προσοχή, αφού εμφανίζεται σε μια ηλικία τρυφερή όπως η εφηβεία.
Πηγή:boro.gr
0 Σχόλια