Ο διαλογισμός κάνει καλό στον εγκέφαλο. Πλήθος ερευνών έχουν επισημάνει τη συμβολή του στην βελτίωση της προσοχής, της συγκέντρωσης και του γνωστικού ελέγχου καθώς και στην μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
Τώρα, μια νέα έρευνα από το το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δείχνει ότι τα άτομα που ασκούνται στον διαλογισμό επί σειρά ετών, παρουσιάζουν μειωμένα συμπτώματα γήρανσης του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών και συνεχίζει να μειώνεται σε όγκο και βάρος μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Ο διαλογισμός, εκτός από την ενίσχυση της συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς και να βοηθήσει στον περιορισμό της φυσιολογικής γνωστικής εξασθένησης που έρχεται με τη γήρανση.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 100 ανθρώπων. Από αυτούς οι 50 εξασκούσαν πρακτικές διαλογισμού για 20 χρόνια κατά μέσο όρο και οι υπόλοιποι 50 δεν είχαν καμία σχέση με αυτές τις πρακτικές. Και οι δύο ομάδες αποτελούνταν από 28 άνδρες και 22 γυναίκες ηλικίας από 24 έως και 77 ετών.
Οι ερευνητές έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων. Ενώ και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση στη φαιά ουσία με την πάροδο των ετών, τα άτομα που έκαναν διαλογισμό παρουσίασαν αισθητά μικρότερες μειώσεις στον όγκο της φαιάς ουσίας σε σύγκριση με όσους δεν διαλογίζονταν. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι η φαιά ουσία, σε όσους διαλογίζονταν, ήταν καλύτερα διατηρημένη.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Psychology.
Πηγή:onmed.gr
0 Σχόλια