Επί δεκαετίες η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τα οποία δεν ταυτίζονται πάντα με αυτά της συμμαχίας, αναφέρει ο Τσέχος αναλυτής Μάρτιν Μπέργκερ.
Η πρόσφατη προβοκατόρικη ενέργεια της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ καθώς πολλές χώρες μέλη δεν επιθυμούν την όποια κλιμάκωση με τη Ρωσία. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται μήπως η κίνηση της Τουρκίας τα φέρει αντιμέτωπα με την ενεργοποίηση του Άρθρου 5», ανέφερε ο Μπέργκερ.
Η Δύση, προσπαθώντας να επιλύσουν το επικίνδυνο πρόβλημα που της δημιούργησε η Τουρκία, αναζητά τον «ένοχο» της υπόθεσης: «Ο αντιγακελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία σχετικά με την κατάρριψη του Su-24», είπε ο Μπέργκερ.
Έκανε δε λόγο για αναφορές των γαλλικών media, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ σχολίασαν την κατάρριψη λέγοντας, πως «από τότε που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβερνά την Τουρκία η χώρα αυτή έχει μεταβληθεί σε πονοκέφαλο, αντί να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης».
Επιπλέον, η Τουρκία του Ερντογάν έχει διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Κατά την Αραβική Άνοιξη η Τουρκία είχε συμμαχήσει με τον Άσαντ, αλλά μετά τον έπληξε πισώπλατα επιτρέποντας σε ισλαμιστές από όλο τον κόσμο να περάσουν, μέσω του εδάφους της, στην Συρία, ενώ η Άγκυρα δεν έπαψε ποτέ να προβάλει την απέχθειά της απέναντι στους Κούρδους, οι οποίοι μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα και επιτιθέμενη εναντίον τους.
Όχι τυχαία ο πρώην επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων Ευρώπης, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, είχε πει για την Τουρκία: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Το ΙΚ δεν είναι απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση».
Και προχώρησε στην ανάπτυξη του συλλογισμού του: «Αυτό σημαίνει ότι στοχοποιεί τους σιίτες και αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί απειλή και για τις χώρες αυτές».
Για να ρίξει το «δηλητήριο» σε ισχυρή δόση μάλιστα, στο τέλος: «Εξάλλου πάντα υπάρχει η σκέψη ότι η Τουρκία με κάποιο τρόπο υποστηρίζει το ΙΚ. Κάποιος αγοράζει το πετρέλαιο που το ΙΚ πουλά, το πετρέλαιο που διοχετεύεται μέσω του εδάφους κάποιων. Για μένα περνά μέσω Τουρκίας, αν και οι Τούρκοι ποτέ δεν το παραδέχτηκαν».
Ο Μπέργκερ μεταφέρει επίσης την άποψη του απόστρατού Αμερικανού υποστράτηγου Πολ Βάλελι, ο οποίος τονίζει ότι η σημερινή Τουρκία επιδιώκει την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ίδιος πιστεύει πως η Τουρκία συνεργάζεται στενά με το ΙΚ και για αυτό πρέπει να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ.
«Επί δεκαετίες η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, τα οποία, κατά κανόνα, δεν συμπίπτουν με αυτά της συμμαχίας», καταλήγει ο Μπέργκερ…
0 Σχόλια