«Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» ΣΑΙΞΠΙΡ
ΕΦΗΒΕΙΑ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Γράφει η ΜΑΝΤΩ ΜΑΪΝΤΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Μέλος Ψυχοδυναμικής Ομάδας Αντίκρισμα
Η εφηβεία αποτελεί την μεταβατική ηλικία από την παιδική προς την ενήλικη ζωή. Συνήθως ξεκινάει στα 10-11 έτη κ’ ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 18-21, όπου και ξεκινά η ενήλικη ζωή. Χαρακτηρίζεται από τις πολύ έντονες αλλαγές σε βιοσωματικό, γνωστικό , συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα.
Οι αλλαγές αυτές, πρωτόγνωρες τόσο για το παιδί όσο και για την οικογένειά του, μπορεί να προξενήσουν την αμηχανία και την δυσκολία των γονέων στο να βοηθήσουν το νέο άτομο σε αυτή την μετάβαση, που άλλοτε μπορεί να γίνει ομαλά και άλλοτε πάλι λιγότερο.
Μερικά από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι τα ακόλουθα:
Η Συναισθηματική αστάθεια, οι απότομες συχνές συναισθηματικές αλλαγές, οι μεγάλες και συχνέςαλλαγές ως προς τα ενδιαφέροντα και το μεγάλο πείσμα. Οι έφηβοι μπορεί να γίνουν πολύ άκαμπτοι, αλλά και να υποτάσσονται εύκολα σε έναν εκλεγμένο αρχηγό ομάδας, αλλαγές που προκύπτουν από τις βιολογικές μεταβολές στο σώμα, την σεξουαλική ωρίμανση καθώς και την ανάγκη για ανεξαρτησία
Η στάση του εφήβου προς το αντίθετο φύλο. Ο έφηβος δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς το αντίθετο φύλο κυρίως στην όψιμη εφηβεία (μεταξύ 16-17 έως 20-21). Η μεγάλη αύξηση στην φυσική ανάπτυξη του σώματος πολλές φορές κάνει τους εφήβους να φέρονται αμήχανα και αδέξια, γιατί αλλάζει γι’ αυτούς η εικόνα του σώματός τους. Παράλληλα, μπορεί να προσέχουν πολύ και την εξωτερική τους εμφάνιση
Θαυμάζουν και δείχνουν μεγάλη συμπάθεια για μεγαλύτερα άτομα του ίδιου φύλου
Σημαντική είναι η αλλαγή της στάσης απέναντι στους γονείς, που μπορεί να οδηγεί περιοδικά σε αντιρρήσεις, διαφωνίες και πείσματα: σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γονείς να μην εμπλέκονται σε διαμάχες αντιζηλίας και ανταγωνιστικότητας με τους εφήβους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή σύγκρουση και να απομακρύνει ψυχικά τον έφηβο από την οικογένειά του, που ακόμα την έχει μεγάλη ανάγκη!
Η αναζωπύρωση του οιδιπόδειου συμπλέγματος: δηλαδή οι πιο έντονες συγκρούσεις κοριτσιού-πατέρα και αγοριού-μητέρας, που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μετά την ηλικία των 4-6 ετών:
Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ!
Μπορεί επίσης, να παρουσιαστούν ελαφρές διαταραχές της διατροφής
Το Στάδιο της ανεξαρτητοποίησης: η σύγκρουση του εφήβου από τη μία να του συμπεριφέρονται σαν σε ενήλικο και απ’ την άλλη η ανάγκη του να παραμείνει παιδί και να εξαρτάται από τους γονείς του.
Ο έφηβος δεν δέχεται ψευδείς λύσεις! Η αμείλικτη ηθική, η έντονη και πεισματική συμπεριφορά, η αίσθηση ότι τα πάντα είναι μάταια, σαν να μην ξέρει τι του γίνεται! Οι γονείς: μπορεί να τα χάσουν, αλλά ο έφηβος θα βρει στο τέλος τον δρόμο του!
Για να γίνει αυτή η διεργασία ομαλά πρέπει η κοινωνία και οι γονείς να αποδεχτούν αυτά τα χαρακτηριστικά σαν γνωρίσματα της εφηβικής ηλικίας, και όχι να προσπαθήσουν να τα θεραπεύσουν ή ακόμα χειρότερα να τα εξαλείψουν!
Πηγή:boro.gr
0 Σχόλια