Ένα μουσείο αλλιώτικο από τα άλλα εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Πρόκειται για το ψηφιακό μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, που εγκαταστάθηκε σε έναν νέο εκπαιδευτικό και διαδραστικό πολυμεσικο χώρο, ανοιχτό στο κοινό.
Το κτήριο ανήκει στο Δήμο Αθηναίων και το μουσείο δημιουργήθηκε με τη συμβολή του ιδρύματος μείζονος ελληνισμού, και περιλαμβάνει σειρά φυσικών εκθεμάτων και εφαρμογών με ποικίλες θεματικές ενότητες, αφιερωμένες στον Πλάτωνα, την προσωπικότητα, το έργο του, αλλά και την πρόσληψη του από το κοινό.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντόπουλου.
Η έκθεση είναι μία «βουτιά» στο χρόνο. Θα ξεκινάει από τη σημερινή αθηναϊκή γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος. Σε μία διαδρομή, στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου, ο χρόνος θα κυλάει προς τα πίσω και εμείς θα βλέπουμε τα στάδια της αποκάλυψης και της ανακάλυψης του αρχαιολογικού χώρου. Προετοιμαζόμαστε για τη «γνωριμία» με τον Πλάτωνα.
Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου θα γνωρίζουμε τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο που έδρασε στην Αθήνα του 4ου π.Χ. αι., ενώ ταυτοχρόνως θα γνωρίζουμε τον αρχαιολογικό χώρο της «Ακαδημίας Πλάτωνος» ως τον τόπο που έδρασε ο Πλάτωνας.
Η δεύτερη αίθουσα θα αφιερώνεται στο έργο και τις μεθόδους του Πλάτωνα. Εκεί θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να «φιλοσοφήσει» και να συνειδητοποιήσει κατά πόσο η σκέψη του Πλάτωνα τον αφορά.
Στην τρίτη αίθουσα θα βλέπουμε τους τρόπους που η μορφή και το έργο του Πλάτωνα ταξιδέψε μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τους άμεσους συνεχιστές της Ακαδημίας και φτάνοντας στο σήμερα. Πώς οι θέσεις του επηρέασαν τη φιλοσοφική σκέψη και ενέπνευσαν την ανθρωπότητα;
Η έκθεση θα καταλήγει στο σήμερα με την έξοδο στη γειτονιά. Τι σημαίνει άραγε να ζει κανείς σήμερα στη «γειτονιά του Πλάτωνα»;
Οι ώρες λειτουργίας του θα είναι Τρίτη-Κυριακή 9 το πρωί έως 4 το απόγευμα
Γιώργος Κυριακίδης
0 Σχόλια