Η σύγκριση του εισοδήματός σας με αυτό των συγγενών και των φίλων σας είναι συνταγή σίγουρης δυστυχίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση και διαπίστωσαν ότι για τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων η σύγκριση του μισθού τους με αυτόν των άλλων ήταν πολύ σημαντική.
Ωστόσο, όσοι είχαν αυτή την συνήθεια ήταν λιγότερο ευτυχείς απ’ όσους απλώς δεν ασχολούνταν, ιδίως όταν συνέκριναν τον μισθό τους με αυτόν των συγγενών και των φίλων τους και όχι με εκείνον των συναδέλφων τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Economic Journal», έδειξε επίσης πως – για ευνόητους λόγους – επηρεάζονται περισσότερο οι χαμηλόμισθοι.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Σχολή Οικονομικών στο Παρίσι, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Δημοσκόπηση, στην οποία είχαν συμμετάσχει 19.000 εθελοντές από 24 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως όσο μεγαλύτερη είναι η σημασία που δίνει κανείς σε τέτοιου είδους συγκρίσεις, τόσο χαμηλότερη βαθμολογία δίνει στον εαυτό του σε δείκτες της ικανοποίησης από τη ζωή και των προδιαγραφών της διαβίωσής του – και τόσο πιο μελαγχολική είναι η ψυχική του διάθεση.
Επιπλέον, αποκαλύφθηκε πως άντρες και γυναίκες δεν έχουν διαφορά στο πόσο πολύ συγκρίνουν τους μισθούς τους με αυτούς των άλλων.
Ωστόσο, ο περιορισμός των συγκρίσεων στον χώρο εργασίας φάνηκε να είναι ο πιο ανώδυνος, καθώς οι συγκρίσεις με τους φίλους διαπιστώθηκε ότι είναι δύο φορές πιο επώδυνες απ’ ό,τι οι συγκρίσεις με τους συναδέλφους.
Οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες διαπιστώθηκε ότι συγκρίνουν τους μισθούς τους πολύ συχνότερα απ’ ό,τι οι κάτοικοι των πιο πλούσιων κρατών, ενώ γενικώς οι χαμηλόμισθοι είχαν την τάση να συγκρίνουν τον μισθό τους απ’ ό,τι οι υψηλόμισθοι.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως η σύγκριση του μισθού μας με αυτόν των συναδέλφων μας μάς πλήττει λιγότερο, επειδή κρύβει μέσα της την προοπτική της βελτίωσης στο μέλλον. Εντούτοις, «όσο πιο πολύ κοιτάει κανείς τι κερδίζουν οι άλλοι, τόσο πιο αδικημένος μπορεί να νιώσει – και τόσο πιο δυστυχισμένος αισθάνεται».
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο δρ Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας & Υγείας στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, είπε ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους είθισται να είναι οι πιο ανασφαλείς.
«Θα συνιστούσα στους εργαζόμενους να μην συγκρίνουν τον εαυτό τους με κανέναν, να είναι ευτυχείς με ό,τι έχουν και να προσπαθούν να βελτιώσουν ό,τι δεν τους αρέσει», είπε.
Πηγή:real.gr
0 Σχόλια