γράφει: Αφροδίτη Πρέβεζα
Μέσα στην πληθώρα των apps που διατίθενται στα stores του Android και του iOS, υπάρχει επίσης ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των γυναικών και των παιδιών που πεθαίνουν κατά τον τοκετό.
Το Safe Delivery app, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μητρότητας, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, παρέχει οδηγίες στους εργαζομένους του τομέα της υγείας, οι οποίοι εμπλέκονται σε πολύπλοκες εγκυμοσύνες.
Η εφαρμογή περιλαμβάνει οδηγίες με video για το πώς να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως παρατεταμένες ωδίνες τοκετού, υπέρταση και μητρική σηψαιμία.
Έχει, επίσης, βήμα-προς-βήμα οδηγίες για την αποκόλληση του πλακούντα, την τεχνητή αναπνοή σε νεογνά και την πρόληψη των λοιμώξεων.
Οι πληροφορίες βασίζονται σε κλινικές κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις κοινές αιτίες, οι οποίες προκαλούν θάνατο τόσο στη μητέρα, όσο και στο βρέφος, και μπορούν να προβλεφθούν. Αυτές περιλαμβάνουν σοβαρή αιμορραγία και λοιμώξεις.
Οι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας που χρησιμοποιούν το app μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια λίστα με κοινά φάρμακα που σχετίζονται με τον τοκετό, με πληροφορίες σχετικά με τις συνιστώμενες δόσεις και παρενέργειες.
Η Anna Frellsen από το Ίδρυμα Μητρότητας τονίζει πως η εφαρμογή είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους εργαζόμενους σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η δυνατότητα για παράδοση σχετικών μαθημάτων είναι πιο δύσκολη.
Η Frellsen λέει η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί σε μια ελεγχόμενη δοκιμή σε όλη την Αιθιοπία σε 78 κλινικές υγείας, οι οποίες έδειξαν ότι η ικανότητα των γιατρών να χειρίζονται την μεταγεννητική αιμορραγία και να επαναφέρουν στη ζωή τα νεογέννητα υπερδιπλασιάστηκαν μετά από 12 μήνες χρήσης του app.
Το Ίδρυμα Μητρότητας έχει ως στόχο να επεκτείνει σταδιακά την εφαρμογή σε ολόκληρη την Υποσαχάρια Αφρική, προσθέτοντας τοπικές γλώσσες με τη βοήθεια των εθνικών κυβερνήσεων και ΜΚΟ.
Σύμφωνα με στοιχεία, 300.000 γυναίκες και νεογνά πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές κατά τον τοκετό, και το 90% θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι γυναίκες είχαν γεννήσει με επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού.Οι εμπνευστές της εφαρμογής κατανοούν τα εμπόδια που προκύπτουν, όπως η αδυναμία σε πολλές περιοχές για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Γι΄αυτό η εφαρμογή λειτουργεί χωρίς να απαιτείται σύνδεση, παρά μόνο για το download.
0 Σχόλια