Ticker

2/recent/ticker-posts

«Φοροδιαφυγή» είναι το επίθετο της Google και λοιπών πολυεθνικών

Google, Facebook, Microsoft, Apple, Starbucks, Fiat, Amazon και πολλές άλλες εταιρίες ανήκουν στην ίδια οικογένεια που ακούν στο επίθετο «Φοροδιαφυγή»

Το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία ζήτησε το Σάββατο εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την συμφωνία που κατέληξε η κυβέρνηση με την εταιρία Google για πληρωμή αναδρομικών φόρων.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό που ανακοινώθηκε μόλις πριν μια εβδομάδα, η Google θα καταβάλει 130 εκατομμύρια λίρες (περίπου 172 εκατομμύρια ευρώ) σε αναδρομικούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο (για την περίοδο μετά το 2005).

Η συμφωνία ακολουθεί πολυετή έλεγχο της υπηρεσίας φορολογίας και τελωνείων της Βρετανίας (Her Majesty’s Revenue and Customs, ή HMRC) με αντικείμενο το εάν η Google επιδιδόταν σε φοροαποφυγή για μια δεκαετία και πλέον ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της για την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ενώ, από την κυβέρνηση η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, υπάρχουν και εκείνοι που τη χαρακτηρίζουν “αστεία”, καθώς το ποσό που καλείται να πληρώσει η Google δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το ποσό των εσόδων της από τη δραστηριότητά της στη Μεγάλη Βρετανία, που φθάνει αρκετά δις. δολάρια ανά έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι, το 2014 η εταιρία είχε έσοδα 6.5 δις. δολάρια από την διαφημιστική της δραστηριότητα στη χώρα, επομένως πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τη Google να “αφήνει φιλοδώρημα” στη βρετανική εταιρία.
ΟΟΣΑ και Κομισιόν ζητούν να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή (αυτό να δούμε και τι άλλο…)

Η Google δεν αποτελεί τον μοναδικό στόχο του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν, που φαίνεται να έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη φοροδιαφυγή και να ζητούν από τις εταιρίες το αυτονόητο, την καταβολή των φόρων. Η Apple, η Starbucks, η Fiat, η Amazon και άλλες έχουν μπει στο μικροσκόπιο του οργανισμού.

Στον συγκεκριμένο πίνακα του Economist καταγράφονται όλα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πολυεθνικές, μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών χωρών να αυξήσουν τους φόρους.

Η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη και η απόφαση, για τον αν τελικά θα καταβάλει στο Ιρλανδικό κράτος το πρόστιμο μαμούθ των 8 δις. λιρών, αναμένεται να ληφθεί το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Η Starbucks καλείται, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταβάλει το ποσό των 20-30 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία, ενώ το ίδιο πρόστιμο αντιμετωπίζει και η Fiat στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες, για ευνοϊκή φορολόγησή, σε βάρος της Amazon και της McDonald’s.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πολυεθνικές θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία ανά χώρα, τι έκαναν και πόσα πλήρωσαν σε φόρους. Η κίνηση έχει ως στόχο να σταματήσει τις επιχειρήσεις από τη χρήση πολύπλοκων κενών ή να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό για να ελαχιστοποιήσουν ή να αποφύγουν την καταβολή του εταιρικού φόρου.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις χάνουν κάθε χρόνο συνολικά 100-240 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4% – 10% των φορολογικών εσόδων, παγκοσμίως, εξαιτίας των σχεδίων για ελαχιστοποίηση της φορολογίας τους από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται και σε μία περίοδο κινητικότητας, τόσο από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Ιταλία, που ζητά την καταβολή 300 εκατ. ευρώ και Γαλλία που διεκδικεί αποζημίωση 1δισ ευρώ, όσο και από την επίτροπο σε θέματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager η οποία, ήδη, ερευνά το κατά πόσο η Ιρλανδία παρείχε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε την ανάγκη αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις κερδοφόρες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως α ποσά φορολόγησης ορισμένες φορές είναι ασήμαντα, μπροστά στα υπερκέρδη των εταιρειών.

Στόχος της Επιτροπής είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2016, να έχει δημιουργηθεί μία συναίνεση των κρατών της ΕΕ, ώστε να αναγκαστούν οι πολυεθνικές να μοιράζονται τα οικονομικά τους στοιχεία, με τους αρμόδιους φορείς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Μιλάμε για όνειρα θερινής νυκτός, βέβαια, σε έναν μακρύ και βαρύ χειμώνα που έχουν επιβάλλει οι πολυεθνικές στους λαούς που ξεζουμίζουν…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια