Ticker

2/recent/ticker-posts

Θεσσαλονίκη: Λειτουργεί το πρώτο στη βόρεια Ελλάδα μηχάνημα PET/CT

  Η λειτουργία του μηχανήματος αποτελεί ανάσα για τους καρκινοπαθείς όλης της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι επί χρόνια ήταν αναγκασμένοι να κατεβαίνουν στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση. Πλέον θα μπορούν να εξεταστούν στη Θεσσαλονίκη, γλιτώνοντας από τα περιττά έξοδα και την ταλαιπωρία.
Το κυριότερο πλεονέκτημα του PET/CT είναι ότι συνδυάζει δύο μεθόδους, την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), που αποτελεί τεχνολογία αιχμής της Πυρηνικής Ιατρικής, και την ήδη γνωστή αξονική τομογραφία (CT). Αυτό σημαίνει ότι ανιχνεύει τον καρκίνο και τις υποτροπές του σε πρώιμο στάδιο και συμβάλλει στην καλύτερη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των ασθενών. Μάλιστα σε ταχύτατο χρόνο αξιολογεί τα αποτελέσματα των χημειοθεραπειών στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής και δίνει τη δυνατότητα στο θεράποντα γιατρό να διατηρήσει το συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα ή να το αλλάξει απαλλάσσοντας τον ασθενή από άσκοπες χημειοθεραπείες.
 «Η λειτουργία του PET/CT στο νοσοκομείο μάς γεμίζει ικανοποίηση, καθώς αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τους ογκολογικούς ασθενείς. Ο χώρος όπου λειτουργεί βρίσκεται στην προσθήκη κτιρίου εμβαδού περίπου 250 τετραγωνικών μέτρων, σε φυσική και λειτουργική σύνδεση με το πανεπιστημιακό τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών του τμήματος (γραμματεία, υποδοχή ασθενών, γραφεία, λοιποί χώροι προσωπικού κ.λπ.). Επιπλέον έχουμε διαμορφώσει ειδικό χώρο όπου έχει μπει το μηχάνημα και γίνεται η προετοιμασία του ραδιενεργού φαρμάκου που απαιτείται και χωρίζεται σε δόσεις. Φυσικά υπάρχουν και δύο χώροι αναμονής των ασθενών», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του δ.σ. του «Παπαγεωργίου» Βασίλειος Παπάς και προσθέτει ότι το κόστος του μηχανήματος ανέρχεται σε 2.533.000 ευρώ και καλύφθηκε μέσω ΕΣΠΑ.

Πως λειτουργεί
 Για να υποβληθεί ένας ασθενής στην εξέταση με PET/CT, πρέπει να έχει προηγηθεί ιστολογική διάγνωση του καρκίνου. Στη συνέχεια πηγαίνει στο «Παπαγεωργίου», όπου του χορηγείται ενδοφλεβίως η δόση του ραδιοφαρμάκου (μία δόση ανά ασθενή). Για περίπου μία ώρα πρέπει να παραμείνει ακίνητος στο θάλαμο αναμονής, ώστε η ραδιενεργή γλυκόζη να «φαγωθεί» μόνο από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα... λαίμαργα. Κατόπιν μπαίνει στο μηχάνημα PET/CT για 25 λεπτά. Μάλιστα για όσους είναι κλειστοφοβικοί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς ο ξαπλωμένος ασθενής κοιτάζοντας το ταβάνι έχει την ψευδαίσθηση του φεγγίτη, αφού οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου φρόντισαν να το διακοσμήσουν καταλλήλως.

«Προς το παρόν το μηχάνημα λειτουργεί μόνο πρωί, ενώ στόχος μας είναι να το λειτουργήσουμε και απόγευμα. Χρειαζόμαστε όμως νοσηλευτικό προσωπικό για το σκοπό αυτό. Χάρη στο PET/CT έχουμε υβριδική απεικόνιση του όγκου, ενώ το μηχάνημα συνδυάζει μία κάμερα PET και έναν αξονικό (CT). Τα πλεονεκτήματά του είναι η πρώιμη αξιολόγηση απάντησης στη χημειοθεραπεία, η πρώιμη ανίχνευση της υποτροπής του καρκίνου και ο σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας», επισημαίνει στη «Μ» ο διευθυντής του Γ' Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ, καθηγητής Γεώργιος Άρσος.
Όσον αφορά το συνολικό κόστος της εξέτασης για τον ασθενή, είναι 1.200 ευρώ και καλύπτεται πλήρως από τα ταμεία.

Το ραδιοφάρμακο
Οι προσπάθειες της διοίκησης του «Παπαγεωργίου» δεν σταματούν εδώ. Εγκαίρως φρόντισε να κάνει το σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για τη λειτουργία του μηχανήματος PET/CT. Όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, υπάρχει μόνο μία προμηθεύτρια εταιρεία με έδρα στην Αθήνα, είναι μονοπώλιο στην ελληνική αγορά και το κόστος της μιας δόσης ανέρχεται σε 700 ευρώ.

«Το δύσκολο είναι ότι κάθε μέρα έρχεται το φάρμακο οδικώς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό διότι δεν μπορεί να αποθηκευτεί, ενώ, αν η παράδοσή του αργήσει έστω και δύο ώρες, οι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση», εξηγεί ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι η σύμβαση που έχει συνάψει το «Παπαγεωργίου» με την εταιρεία είναι εξάμηνη και προβλέπεται η δυνατότητα πίστωσης με διάρκεια τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα, εάν ο ΕΟΠΥΥ συνεχίσει να είναι κακοπληρωτής απέναντι στο νοσοκομείο, κι αυτό δεν θα μπορεί να πληρώσει την προμηθεύτρια εταιρεία.
«Στόχος μας είναι να παράγουμε στο νοσοκομείο μας το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο, το οποίο θα μπορούμε να προμηθεύουμε και στο 'Θεαγένειο'. Έχουμε τη δυνατότητα, αλλά χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα αξίας 2 εκατ. ευρώ. Αν το πάρουμε, η απόσβεση του συνολικού κόστους επένδυσης θα γίνει σε έναν χρόνο», λέει ο κ. Παππάς.

Εν αναμονή το "Θεαγένειο"
Στην αναμονή για τη λειτουργία του PET/CT βρίσκεται το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο. Μπορεί να ήταν το πρώτο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας που πέτυχε την προμήθεια του υπερσύγχρονου μηχανήματος, το οποίο μάλιστα παρέλαβε λίγες ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο ακόμη δεν λειτουργεί. Το PET/CT κόστισε 2,98 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης και όλα είναι έτοιμα. Εντός της εβδομάδας περιμένουμε να έρθει και η σχετική άδεια από το Δημόκριτο. Αυτό που εκκρεμεί είναι η προμήθεια του αναγκαίου ραδιοφαρμάκου. Αναμένουμε την έγκριση από το υπουργείο Υγείας επιπλέον κωδικού για επέκταση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, ώστε να καλυφθεί το κόστος του φαρμάκου, που ανέρχεται σε περίπου 1.500.000 ευρώ το χρόνο», δηλώνει στη «Μ» η διευθύντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του «Θεαγενείου» Βασιλική Χατζηπαυλίδου και επισημαίνει ότι το 80% των εφαρμογών του PET/CT αφορά ογκολογικά περιστατικά.

Η ίδια αναφέρει ότι για τη λειτουργία του PET/CT προσλήφθηκε μία επικουρική γιατρός με σχετική εξειδίκευση, ενώ εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της κρίσης για τη θέση ενός μόνιμου γιατρού επιμελητή β'.

Πηγή: makthes

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια