Ticker

2/recent/ticker-posts

Κάρτες Ταρό: Ο δημοφιλής Κέλτικος Σταυρός

Νία Θεοφανίδου


Για το ρίξιμο του Κέλτικου Σταυρού πρέπει να τραβήξεις δέκα κάρτες από την τράπουλα Ταρό.

Είναι ίσως ο πιο γνωστός τρόπος ριξίματος καρτών Ταρό και το όνομά του προέρχεται από τον τρόπο τοποθέτησης των 6 πρώτων καρτών, οι οποίες σχηματίζουν έναν σταυρό, ενώ οι υπόλοιπες 4 αποτελούν το «στήριγμα» του ριξίματος.

ΡΙΞΙΜΟ ΚΑΡΤΩΝ

Αφού σκεφτείς την ερώτηση, ανακάτεψε τις κάρτες με το συνηθισμένο τρόπο. Ύστερα κόψε τις κάρτες τοποθετώντας τις στο τραπέζι από δεξιά προς τα αριστερά. Τράβηξε μια κάρτα και τοποθέτησέ την πάνω στο σημειοδότη (ή στο κέντρο του τραπεζιού αν δεν έχεις σημειοδότη). Βάλε τηδεύτερη κάρτα οριζοντίως, διασταυρώνοντας την πρώτη.
Γύρω από τις 2 πρώτες κάρτες, τοποθέτησε 8 κάρτες σύμφωνα με την αριθμημένη σειρά που βλέπεις στο ακόλουθο σχέδιο:


Η κάρτα 1 και 2 σχηματίζουν ένα μικρό «σταυρό» ή το «κέντρο» των καρτών.

Οι κάρτες 3 έως 6 αποτελούν το «σταυρό».

Οι κάρτες 7 έως 10 σχηματίζουν το «στήριγμα».

*Δες επίσης: Ρίξε τα Ταρό - Η μεγάλη Αρκάνα της τράπουλας Ταρό απαντάει στα ερωτήματα που εσύ βάζεις.*



ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Kάρτα 1
Η Σκεπασμένη Κάρτα. Αυτή δείχνει τη σημερινή κατάσταση, το κεντρικό θέμα.

Κάρτα 2
Η Κάρτα που Σταυρώνει. Αυτή η κάρτα ενώνεται με την πρώτη κάρτα για να δείξει σε τι αναφέρεται το ρίξιμο. Μερικές φορές δρα σαν μια αντίθεση της κάρτας 1. Π.χ. το Άστρο σαν κάρτα της ελπίδας, μπορεί να σχηματίζει μια αντίθεση σε μια από τις πιο αρνητικές κάρτες των Σπαθιών. Η κάρτα που Σταυρώνει επίσης μπορεί να δείξει ένα αποτέλεσμα που προέρχεται από την πρώτη κάρτα.
Ένα παράδειγμα αποτελέσματος: Ας υποθέσουμε ότι η Σκεπασμένη κάρτα είναι Δύναμη ανάποδα, και η κάρτα που Σταυρώνει είναι το 5 των Ράβδων. Αυτή δείχνει ότι το πρόσωπο αισθάνεται εξασθενισμένο αυτή την περίοδο, και σαν αποτέλεσμα μπαίνει σε καταστάσεις διαπλοκής με τον κόσμο γύρω του (καυγαδίζει με όλους). Για την κάρτα που σταυρώνει θεωρούμε πάντα ως δεδομένο όταν την ερμηνεύουμε, ότι η δεξιά της πλευρά είναι η όρθια.

Κάρτα 3
H Βάση. Αυτή η κάρτα απεικονίζει κάποια εμπειρία, συνήθως από το παρελθόν που ενεργεί σαν την ρίζα ή την αιτία της τρέχουσας κατάστασης. Μερικές φορές αυτή η κάρτα θα εισχωρήσει βαθιά μέσα στη ζωή του προσώπου. Κάποτε σε ένα ρίξιμο σχετικά με τις σεξουαλικές δυσκολίες μιας γυναίκας, ο Αυτοκράτορας στη θέση της Βάσης έφερε στην επιφάνεια το θέμα μιας αποπνικτικής σχέσης με τον πατέρα της.

*Δες επίσης: Ρίξε τα Ταρό - Η μεγάλη Αρκάνα της τράπουλας Ταρό απαντάει στα ερωτήματα που εσύ βάζεις.*

Κάρτα 4

Πρόσφατο Παρελθόν. Αυτή η κάρτα δεν φτάνει τόσο πίσω όπως η κάρτα της Βάσης. Δείχνει τι συνέβαινε προσφάτως που έχει σχέση με την ερώτηση του προσώπου. Μπορεί να δείχνει κάτι που έχει τελειώσει αλλά ακόμα επηρεάζει τον ερωτώντα, ή μπορεί να δείξει μια συνεχόμενη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτής της ερμηνείας, η επιρροή αυτή πιθανόν πολύ σύντομα φτάνει στο τέλος της.

Κάρτα 5
Πιθανό Αποτέλεσμα. Αυτή η κάρτα δείχνει το γενικό τρόπο που οδηγούνται τα πράγματα. Εν αντιθέσει με την τελευταία κάρτα στο ρίξιμο (κάρτα 10), το Πιθανό Αποτέλεσμα (κάρτα 5) είναι ολιγότερο ειδικό και ολιγότερο καθοριστικό. Π.Χ Αν σε αυτή τη θέση πέσει ο Ιππότης των Κουπών ένα Πιθανό Αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια απόφαση που έχει παρθεί για κάτι, ενώ το Πιθανό Αποτέλεσμα για την κάρτα του Κόσμου μπορεί να υπονοεί ότι αυτή
η απόφαση είναι κατάλληλη για να πάει το θέμα καλά. (Ορισμένοι άνθρωποι ονομάζουν αυτή τη θέση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα).

*Ανακάλυψε κι εσύ τον βαθύ, μυστηριώδη και προφητικό κόσμο των Ταρό. Απόκτησε τώρα το μοναδικό βιβλίο-οδηγό της Νίας Θεοφανίδου «Ταρό για όλους»*

Κάρτα 6
Εγγύς (Άμεσο) Μέλλον. Αυτή η κάρτα δείχνει τις άμεσες εξελίξεις. Δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα της κατάστασης, αλλά μέρος της διαδικασίας. Όπως και το Πρόσφατο Παρελθόν έχει την τάση να δείχνει καταστάσεις που δεν θα διαρκέσουν (θα τελειώσουν).

Κάρτα 7
Ο Ερωτών. Αυτή η κάρτα δείχνει πως το άτομο συνεισφέρει στην κατάσταση. Μπορεί να δείχνει μια στάση ή μια πράξη. Μπορείτε αυτή να είναι η κάρτα κλειδί σε μια ερμηνεία. Κάποτε σε ένα ρίξιμο το Άρμα ανάποδα σε αυτή τη θέση ,έδειξε ότι στον ερωτώντα έλειπε η θέληση να συνεχίσει την κατάσταση.

Κάρτα 8
Περιβάλλον. Αυτή η κάρτα δείχνει τις επιρροές του ερωτώντα από εξωτερικές περιστάσεις. Μπορεί να αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ( ειδικά αν το ρίξιμο αναφέρεται σε μια ερωτική σχέση) ή τη γενική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη ζωή του.

Κάρτα 9
Ελπίδες και Φόβοι. Αυτή η κάρτα φωτίζει αυτό που το άτομο περιμένει να συμβεί. Συχνά αυτή η θέση επηρεάζει πάρα πολύ το αποτέλεσμα, επειδή δείχνει τη στάση του ατόμου και τις επιθυμίες του. Π.Χ το 5 των Σπαθιών εδώ δείχνει ότι το πρόσωπο φοβάται την ήττα. Μια τέτοια απαισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε ένα οδυνηρό αποτέλεσμα. Το Άστρο θα δείξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η θέση πολλές φορές βοηθά το πρόσωπο να αντιμετωπίσει κρυμμένες συμπεριφορές.

*Δες επίσης: Ρίξε τα Ταρό - Η μεγάλη Αρκάνα της τράπουλας Ταρό απαντάει στα ερωτήματα που εσύ βάζεις.*

Κάρτα 10
Αποτέλεσμα. Αυτή η κάρτα συνοψίζει τις άλλες 9. Δείχνει το πιο πιθανό αποτέλεσμα δομένων όλων των άλλων επιρροών. Δεν πρέπει όμως να θεωρήσουμε το αποτέλεσμα σαν κάτι σταθερό. Πάντοτε μπορούμε να αλλάζουμε κατεύθυνση και στην πραγματικότητα και την ίδια την ερμηνεία. Επειδή δείχνει τον τρόπο που οδηγούνται τα πράγματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια αφετηρία για αλλαγή. Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε καταστάσεις χωρίς σοβαρή προσπάθεια. Ένα ρίξιμο (ερμηνεία) μπορεί να δείχνει δυνατές επιρροές στη ζωή του προσώπου. Πηγαίνοντας ενάντια σε αυτές τις επιρροές απαιτεί συνειδητή δουλειά. Αν η ερμηνεία δείξει κάποιο είδος ανεπιθύμητου αποτελέσματος, ο ερμηνευτής μπορεί να βοηθήσει το πρόσωπο να βρει τρόπους να βελτιώσει την κατάσταση.

Αφού ερμηνεύσεις κάθε κάρτα ανάλογα με τη θέση της, στη συνέχεια ερμήνευσε τους συνδυασμούς της κάθε κάρτας.

Όσο πιο πολύ εξοικειώνεσαι με τις κάρτες, τόσο θα αυξάνεις τις ικανότητες σου και θα εισχωρείς στον μαγικό κόσμο του Ταρό.

*Το μεγαλύτερο μέρος του ανωτέρω άρθρου αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου της Νίας Θεοφανίδου Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας.

Εικονογράφηση βιβλίου: Αικατερίνη Δουλφή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια