Ticker

2/recent/ticker-posts

Γράφουμε για την Ηπατίτιδα Β (HBV), Προφύλαξε τον εαυτό σου!!


Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιμετωπισουν αποτελεσματικα τηνν οξεια λοίμωξη απο τον ιο της ηπατίτιδας Β και να ιαθουν αναπτυσσωντας αντισωματα. περιπου το 5-10% στους ενηλικες, 30-50% των παιδιων και 90% των νογνων δεν αποβαλουν τον ιο απο τον οργανισμο τους και αναπτυσουν χρονια λοιμωξη. οι ασεθνεις που πασχουν απο χρόνια λοίμωξη ενδεχεται να μεταδωσουν τον ιο σε αλλους ενω αντιμετωπιζουν αυξημενο κινδυνο εμφανισης ηπατιτικων προβληματων στη μετεπειτα ζωη τους. 

O ιος της ηπατιτιδας Β ειναι 100 φορες πιο μολυσματικος απο τον ιο ΗΙV. Ωστοσο η ηπατιτιδα Β μπορει να προληφθει με ενα ασφαλες και αποτελεσματικο εμβολιο. για τους 400εκ. ασθενεις παγκοσμιως που πασουν απο ηπατιτιδα Β, το εμβολιο δεν τους χρησιμευει σε κατι. σημερα, ομως, υπαρχουν αποτελεσματικοτερες θεραπειες για τους πασχοντες απο ηπατιτιδα Β.

Η ηπατίτιδα Β αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας:
  • μόνο φέτος 10-30 εκ. άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιο της ηπατίτιδας Β 
  • ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας εκτιμά πως 400εκ παγκοσμίως προσβλήθηκαν από τον ιό αυτό
  • κάθε χρόνο 1εκ. πεθαίνουν από την ηπατίτιδα Β
_______________________________________________________________
Πως μεταδιδεται η ηπατιτιδα Β;
Κυριως μεσω του αιματος και των μολυσμενων σωματικων υγρων. αυτο μπορει να συμβει μεσω της αμεσης επαφης με μολυσμενο αιμα, του σεξ χωρις προφυλαξη, των παρανομων ναρκωτικων ουσιων, και απο την πασχουσα μητερα στο νεογνο κατα τη διαρκεια τοκετου, του ανθρωπινου δαγκωματος, μη αποστειρωμενων βελονων(τατουαζ, σκουλαρικια κτλ), ανταλλαγη οδοντοβουρτσων, ξυριστικων μηχανων κτλ με εναν ασθενη, με τη συγκατοίκηση με εναν ασθενη.

ΔΕΝ μεταδιδεται μεσω: 
  • φιλιού στο μάγουλο ή στα χείλη
  • του βήχα ή του φταρνίσματος
  • της περιστασιακης αγκαλιας ή το κράτημα χεριών
  • της κατανάλωσης τροφίμων που παρασκευάζονται από έναν ασθενή
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής απο την ηπατίτιδα Β, εάν:
  • γεννήθηκαν απο μητερας που εχουν προσβληθεί απο ηπατιτιδα Β
  • ζουν στον ιδιο χωρο
  • εχουν υιοθετήσει ενα παιδι απο μια χωρα που η ηπατίτιδα Β ειναι διαδεδομενη
  • σεξουαλικη επαφη χωρις προφυλαξεις ή περισσοτερους απο 1 σεξουαλικο συντροφο
  • εχουν διαγνωσθει με κάποιο σεξουαλικα μεταδιδομενο νοσημα
  • οι ανδρες εχουν σεξουαλικες σχεσεις με ανδρες
  • κοινη χρηση βελονων και συρριγγων
  • ειναι ασθενεις με αιμοκάθαρση
  • ζουν ή εργαζονται σε ενα περιβάλλον, οπως μια φυλακη ή ενα σωφρονιστικό ιδρυμα

Η ηπατίτιδα Β είναι η πιο συχνή λοίμωξη του ήπατος στον κόσμο. Προκαλείται από τον ιο της ηπατίτιδας Β, που προσβάλλει τα κυτταρα του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ηπατική βλάβη, ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση, ή καρκίνο του ήπατος. ο ιός μεταδίδεται μεσώ της επαφής με το αίμα και τα σωματικά υγρά που περιέχουν αίμα.


Συμπτώματα
Μερικοί άνθρωποι πάντως ενδέχεται να νοσήσουν με ήπιο τρόπο και να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά άρρωστοι για να επισκεφτούν το γιατρό. Υπάρχουν πολλά γενικά συμπτώματα, μερικά από τα οποία μπορεί να συγχέονται με μια απλή γρίπη.

• κόπωση
• άλγη και πόνοι
• πυρετός
• απώλεια όρεξης
• ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας) και ασθένεια
• πόνος στο στομάχι
• μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν τα τσιγάρα ή αλκοόλ.

Ένα μικρότερο ποσοστό ανθρώπων αναπτύσσουν μια σοβαρή ασθένεια με ισχυρά συμπτώματα και κρίνεται ότι πρέπει εισαχθούν στο νοσοκομείο.
Πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Βαριά κόπωση με εξάντληση
• διάρροια
• αποχρωματισμένα κόπρανα
• σκούρα ούρα
• ίκτερο, μια κατάσταση κατά την οποία το ασπράδι των ματιών κιτρινίζει και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το δέρμα γίνεται επίσης κίτρινο (βλ. ενότητα Χρήσιμων λέξεων).

Εξέταση για ηπατίτιδα B
Η ηπατίτιδα Β ανιχνεύεται με ειδικές εξετάσεις αίματος που ελέγχουν την ύπαρξη αντιγόνων δηλαδή πρωτεϊνικών συστατικών (τμημάτων) του ιού και αντισωμάτων δηλαδή πρωτεϊνικών ουσιών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου για την καταπολέμηση του ιού2. Στην Ελλάδα μπορείς να υποβληθείς σε αυτές τις εξετάσεις αίματος σε ένα εξωτερικό βιοπαθολογικό (μικροβιολογικό) εργαστήριο ή ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο νοσοκομείου, με παραπεμπτικό σημείωμα από ιατρό παθολόγο. Βεβαίως είναι δυνατόν να εξεταστείς προληπτικά και χωρίς παραπομπή ιατρού σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείς ή δεν θέλεις να επισκεφτείς αρχικά κάποιον παθολόγο και εφόσον μπορείς να καλύψεις το κόστος των εξετάσεων που στην αρχική αυτή φάση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού μάθεις εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό ή αρνητικό. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της εξέτασης και των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να λάβεις προφυλάξεις προκειμένου να μην μεταδώσεις ενδεχομένως τον ιό σε κάποιον άλλο.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασής σου είναι θετικό για λοίμωξη από τον ιό HBV, ο παθολόγος σου θα σε παραπέμψει σε έναν ειδικό γιατρό του ήπατος (που ονομάζεται ηπατολόγος) για να εκτιμήσει με επιπλέον ειδικές εξετάσεις πόσο καιρό πάσχεις από τη λοίμωξη, αν νοσείς με ενεργό νόσο και τη δραστηριότητα του ιού στον οργανισμό σου. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων αυτών θα κρίνει αν θα πρέπει να λάβεις θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως που η διάγνωση σου είναι θετική για HBV λοίμωξη, θα πρέπει να προγραμματίσεις τη μόνιμη επαφή με έναν ηπατολόγο (ιατρό παθολόγο εξειδικευμένο στις ασθένειες του ήπατος) ο οποίος θα σε κατευθύνει στις περεταίρω εξετάσεις που θα πρέπει να κάνεις, καθώς και στην έναρξη φαρμακευτικής αγωγής εφόσον κριθεί απαραίτητο. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να έχεις εξασφαλίσει ιατρική ασφάλιση από τον ασφαλιστικό σου φορέα, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος των εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και των φαρμάκων που ενδεχομένως θα χρειαστεί να πάρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν εάν υπάρχουν άλλες λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα Α, C, D και λοίμωξη από τον HIV. Αυτό συμβαίνει επειδή η συλλοίμωξη με άλλους ιούς μπορεί να επηρεάσει την εκτίμηση της βλάβης του ήπατος, το σχεδιασμό της παρακολούθησης αλλά και τις επιλογές θεραπείας όπως ειπώθηκε και παραπάνω.

Μια σειρά από άλλες εξετάσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν ο ιός επηρεάζει το ήπαρ, καθώς και το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να υπάρξει (βλ. παρακάτω).

Νεώτερες εξελίξεις
Πραγματοποιούνται έρευνες για νέα φάρμακα μέσω της διενέργειας κλινικών δοκιμών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα. Τα περισσότερα από αυτά παρασκευάζονται σε μορφή δισκίου ή κάψουλας και δεν απαιτούν ενέσιμη χορήγηση. Μπορείς να απευθυνθείς στον ηπατολόγο σου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες ή αναδυόμενες αντι-ιικές θεραπείες.

Η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική;
Η θεραπεία γενικά δεν προσφέρει την ίαση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ίνωσης και έτσι στην καθυστέρηση ή την αποτροπή της κίρρωσης. Σε ένα ποσοστό ατόμων, που λαμβάνουν ιντερφερόνη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα ενισχυθεί επαρκώς για να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό και την βλαπτική δράση του ιού. Όσοι ασθενείς ανταποκριθούν επιτυχώς στην ιντερφερόνη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν αυτή την ανταπόκριση σε βάθος χρόνου μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Πάντως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών θα χρειαστεί τελικά να λάβει αγωγή με τα αντι-ιικά φάρμακα από το στόμα για τουλάχιστον 1 χρόνο και πρακτικά για αρκετά χρόνια (τουλάχιστον 5 -ίσως και δια βίου), καθώς είναι μικρή η πιθανότητα μακροχρόνιας ανταπόκρισης μετά τη διακοπή τους (τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα σχήματα). Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί να πάρει κανείς την αγωγή με τα φάρμακα αυτά και επίσης το ποια φάρμακα από αυτά θα επιλεγούν, ποικίλλει ανάλογα με τον κάθε ασθενή.
Σύμφωνα πάντως με τις οδηγίες της EASL (European Liver Study Association – Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης Ήπατος ) θα πρέπει ο θεράπων γιατρός να δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιλέξει αν θα πάρει αρχικά ενέσιμη ιντερφερόνη ή αν θα μπει απευθείας σε αγωγή με αντι-ιικά χάπια, αφού τον έχει ενημερώσει επαρκώς για τα υπέρ και τα κατά της κάθε θεραπείας και ανάλογα με την περίπτωσή του. Δηλαδή τις πιθανότητες επιτυχίας (ανταπόκριση στη θεραπεία και μακροχρόνια ανταπόκριση μετά τη διακοπή της), το χρονικό διάστημα θεραπείας και τις πιθανές παρενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είτε με ιντερφερόνη, είτε με αντι-ιικά φάρμακα από το στόμα θα πρέπει να λάβεις (και δικαιούσαι να ζητήσεις να λάβεις) σαφείς οδηγίες από το θεράποντα γιατρό σου, για το τί εξετάσεις θα πρέπει να σου γίνονται και κάθε πότε, προκειμένου να ελέγχεται το αποτέλεσμα της θεραπείας και πιθανόν το ενδεχόμενο να την αλλάξεις (αν ο έλεγχος αυτός δείξει ότι δεν ανταποκρίνεσαι στο φάρμακο που παίρνεις).

Οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών ηπατίτιδας Β και C στην Ελλάδα ακολουθούν τις ήδη υπάρχουσες στην Ευρώπη. Ήδη από τους έλληνες ηπατολόγους γίνεται μία λεπτομερής ανασκόπηση και προτυποποίηση των ευρωπαϊκών οδηγιών και προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα όπου χρειάζεται. Πολύ σύντομα θα υπάρχει σύνδεσμος στην ιστοσελίδα αυτή για να μπορείς να μελετήσεις τις ελληνικές οδηγίες ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Αλκοόλ και κάπνισμα – ναρκωτικά
Το ήπαρ σου επεξεργάζεται το αλκοόλ και επιβαρύνεται ιδιαίτερα κατά την επεξεργασία των τοξικών ουσιών που προέρχονται από τη διάσπαση της αλκοόλης. Ως εκ τούτου, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον με προβλήματα στο ήπαρ. Καλό είναι νασταματήσεις εντελώς το αλκοόλ, αν έχεις χρόνια ηπατίτιδα Β, καθώς το αλκοόλ επιταχύνει το ρυθμό της ηπατικής βλάβης, οδηγεί ταχύτερα σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος και ενδέχεται να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της αντι-ιικής θεραπείας.

Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία όλων μας. Τα άτομα με ηπατική νόσο είναι γενικά πιο ευάλωτα στη λοίμωξη και την κακή υγεία, έτσι συνιστάται να αποφεύγουν το κάπνισμα ή την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Στην περίπτωση που έχεις αναπτύξει ίνωση στο ήπαρ λόγω χρόνιας ηπατίτιδας Β, το κάπνισμα ενδέχεται να την επιδεινώσει και να οδηγήσει ταχύτερα σε κίρρωση. Εάν καπνίζεις, συζήτησε με το γιατρό σου ποια βοήθεια μπορεί να σου παρασχεθεί για να σταματήσεις εντελώς το κάπνισμα.

Οι ναρκωτικές ουσίες είναι σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά τοξικές για το ήπαρ σου και επιβάλλεται να μην κάνεις χρήση τέτοιων ουσιών. Ισχύουν οι ίδιοι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν παραπάνω για το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Συλλογος Ασθενων Ηπατος Ελλάδος ¨Προμηθέας¨

2110 122 102
http://www.helpa-prometheus.gr/


Διαβάστε επίσης:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια