Ticker

2/recent/ticker-posts

Βασικός οδηγός οικονομίας και επιβιώσης

Ήξερε τι να κάνει η γιαγιά. Πρέπει τώρα να μάθει και η σύγχρονη Ελληνίδα, γιατί… ακόμα δεν τελειώσαμε, μόλις αρχίσαμε…
Κινητό, ντελίβερι, facebook, τηλεόραση κι αν ρωτήσεις πως φτιάχνεται ένα φαγητό, μπορεί ακόμα και να σε λοξοκοιτάξουν. Το φαγητό, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, αν ετοιμάζεται στο σπίτι, τα κύρια υλικά του έρχονται από το σούπερ μάρκετ.
Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρούς χαλεπούς, πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως οι παλιές νοικοκυρές έκαναν “κουμάντο” στα σπίτια τους, τότε που οι μισθοί ήταν χαμηλοί και που μόνο με καλή διαχείριση και ικανότητες μπορούσαν να τα φέρουν βόλτα;
Τα βασικά που πρέπει να υπάρχουν στο σπιτικό και θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε, πολλά από αυτά ακόμα και τώρα για λόγους οικονομίας:


Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.
Να ανοίγουμε φύλλο και να φτιάχνουμε κάθε είδους πίτα
Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.
Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για 4-5 άτομα. Μειώστε την πρωτεΐνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά, αυτές που νομάζουν “συνταγές του πολέμου”. Ακόμα κι αν δεν τις κάνετε τώρα, σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες.
Να ξέρουμε πως να διαφυλάσσουμε τροφές, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια – χρήσιμο σε περίπτωση που δεν έχουμε ρεύμα.
Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή σόμπα με ξύλα ή τζάκι.
Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
Να μάθουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φουφού με ασφάλεια.
Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.
Να φτιάχνουμε κεριά, απαραίτητα για φωτισμό.
Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.
Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας.
Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.
Να ξέρουμε πως κυνηγάμε και πως να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.
Να ξέρουμε πως να ψαρεύουμε.
Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πως συλλέγονται και σε τι χρησιμεύουν. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
Να ξέρουμε από καλλιέργεια λαχανικών, από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή και μετά την αποθήκευση του σπόρου.
Να προμηθευτούμε υλικά που αργότερα θα είναι χρήσιμα για τη λειτουργία ενός νοικοκυριού του περασμένου αιώνα (λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, ύφασμα κατάλληλο που θα αντικαταστήσει πάνες και σερβιέτες μιας χρήσης, σόμπα που θα μπορεί να ψήνει κιόλας, φιτίλια, μπλέντερ χειρός, μηχανή παρασκευής μακαρονιών κ.α)
Να έχουμε σπίτι όλα τα απαραίτητα εργαλεία για επισκευές και μικροκατασκευές, καθώς και για κοπή ξύλου, σκάλισμα κήπου κλπ
Να είναι η αποθήκη τροφίμων πάντα γεμάτη με βασικά αγαθά και να ανανεώνεται για να μην λήξουν ποτέ (μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες κ.α.)
Απαραίτητο κι ένα φαρμακείο με τα βασικά (ιώδιο, οινόπνευμα, αμμωνία, βαμβάκι, επίδεσμοι, ασπιρίνες κ.α)

Το βασικότερο όλων έρχεται τελευταίο: Όρεξη για ζωή, αγώνα και επιβίωση. Ψυχραιμία και πίστη. Ο διαλογισμός βοηθάει για καλή σωματική και πνευματική κατάσταση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια