Ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας ωστόσο ένας άλλος τάφος αυτός της Βεργίνας αποκάλυψε επιτέλους τα μυστικά του.
Θαμμένο κάτω από ένα μεγάλο ανάχωμα στο χωριό της Βεργίνας στη βόρεια Ελλάδα, μια αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε το 1977 από τον Έλληνα αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο αποκάλυψε έναν εντυπωσιακό τάφο που περιείχε απομεινάρια της αρχαίας μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.
Ο σημαντικός ιστορικά τάφος αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων έκτοτε, διαιρώντας τους αρχαιολόγους σε αυτούς που υποστήριζαν ότι τα αποτεφρωμένα λείψανα που βρέθηκαν μέσα σε δύο χρυσές κασετίνες ήταν του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μιας από τις συζύγους του και σε αυτούς που υποστήριζαν ότι ήταν ο Φίλιππος Γ’ ο Αρριδαίος, ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου, ο οποίος ανέλαβε το θρόνο μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη. Το Discovery News αναφέρει ότι, τελικά, η πιο λεπτομερής και εκτεταμένη μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ για τα λείψανα διευθέτησε τη διαφωνία δεκαετιών, επιβεβαιώνοντας ότι τα οστά πράγματι ανήκουν στον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππος Β’.
Η «Μεγάλη Τούμπα», όπως έγινε γνωστή, βρέθηκε να περιέχει τρία βασικά σημεία ταφής.
Ο Τάφος Ι, ο οποίος λεηλατήθηκε, περιείχε αποσπασματικά ανθρώπινα λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε τρία άτομα. Ο Τάφος II, γύρω από τον οποίο η συζήτηση επικεντρώνεται, περιελάμβανε σχετικά πλήρη αποτεφρωμένα λείψανα ενός άνδρα, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε μια χρυσή σεντούκι/λάρνακα που έφερε ανάγλυφη αστρική έκρηξη, το έμβλημα της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας και τα απομεινάρια ενός θηλυκού σκελετού στο προθάλαμο, τυλιγμένα σε ένα χρυσοπόρφυρο ύφασμα με ένα χρυσό διάδημα. Επίσης, στη ταφή ήταν ένα επιχρυσωμένο ασημένιο διάδημα, ένα σιδερένιο κράνος, μια περίτεχνη τελετουργική ασπίδα, ένα σιδερένιο και χρυσό θώρακα και δύο μικρές κεφαλές από ελεφαντόδοντο που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τον Φίλιππο και τον Αλεξάνδρου. Ο Τάφος ΙΙΙ περιέχει μια σειρά από ασημένια σκεύη και μια ασημένια τεφροδόχος με τα οστά ενός νεαρού αρσενικού, που πιστεύεται ότι είναι ο Αλέξανδρος IV της Μακεδονίας, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
0 Σχόλια