«Η ψηφιοποίηση είναι πρώτη βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα. Πρέπει αν ενταχθεί στους δημοσιονομικούς στόχους και πίσω να τρέχουν τα πλάνα» τόνισε ο Γ. Στεφανόπουλος Γεν. Δντης ΕΕΚΤ (Eνωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο δεύτερο συνέδριο ψηφιακών συναλλαγών.
Επίσης έκρουσε «καμπανάκι κινδύνου» γα την πιθανότητα έξαρσης της φοροδιαφυγής με μετά από πιθανό περιορισμό των capital control κι εφόσον δε ληφθούν μέτρα προληπτικά. «Με την πίεση που υπάρχει σήμερα θα δημιουργηθεί μια έξοδος προς φοροδιαφυγή με χαλάρωση των ελέγχων ροών κεφαλαίων» σημείωσε και ζήτησε μια σειρά από δράσεις αλλά και ένταση συνεργασίας πολιτείας και αγοράς.
«Πρέπει να μπούμε στην επίθεση με τα καλά στοιχεία. Φιλόδοξοι πρέπει να είναι οι στόχοι. Πρέπει να περάσουμε στην συνευθύνη, στη συμμετοχή, αν δεν γίνει τους επόμενους τρεις τέσσερεις μήνες θα χάσει και αυτή η κυβέρνηση. Θα χάσει ό,τι και οι άλλες κυβερνήσεις» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η κουλτούρα του ηρωισμού να αντικατασταθεί από λογική στήριξης δικτύων που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Να κτίσουμε συμμαχίες από ανθρώπους που έχουν συναίσθηση ότι είναι μέρος της λύσης. Πρέπει να δώσουμε μια διέξοδο στα βασικά και σίγουρα με συγκεκριμένους στόχους και με ρεαλισμό. Αυτά που εξυπηρετούν στόχο πάταξης φοροδιαφυγής» τόνισε.
«Σε επίπεδο της ξεχωριστής καινοτομίας που χρειάζεται σε κάθε κλάδο έχουν αρχίσει και βγαίνουν όλα τα καλά στοιχεία που χρειάζονται για την ανάκαμψη χώρας όπως για την ψηφιοποίηση συναλλαγών» ανέφερε. «Χρειάζεται ηλεκτρονική πιστοποίηση πολιτών στην κάρτα και τα κινητά. Αυτομάτως καταργείς το χαρτί. Πρέπει να ενισχύσεις θεσμούς για προστασία προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δικτύων» αναφέροντας το πού πρέπει να διοχετεύσει δυναμικό η δημόσια διοίκηση.
«Το νέο σύστημα των συναλλαγών πρέπει να μπει σε ένα συνολικό σύστημα έξυπνο συναλλαγών. Είμαστε 20 χρόνια πίσω στο κομμάτι των δικτύων πχ στην ενέργεια. Τι θα κάνει ο έξυπνος μετρητής; Πώς και οι δήμοι μπορούν να κάνουν έξυπνη διαχείριση για τη χρήση νερού. Υπάρχουν λύσεις. Γίνεται συναρπαστική η ζωή της ΜμΕ με νέες τεχνολογίες. Τη νέα εικόνα πρέπει να τη δώσει η δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε.
«Πρέπει να υπάρχει συμφωνία με το πολιτικό σύστημα. Πχ για να εξυπηρετήσουμε κομματική πελατεία, δε θα πρέπει να βάζουμε φόρο στο διαδίκτυο» σημείωσε και τόνισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε υγιή ανάπτυξης αγοράς. Η αγορά μπορεί να απαντήσει σα ερωτήματα που τίθενται».
Εστίασε δε στα ζητήματα νοοτροπιών που φρενάρουν τις αλλαγές. «Το πρόβλημα είναι κουλτούρας. Θα πρέπει να είμαστε σε μια λογική κινήτρων που πίσω βάζει μια λογική υποχρεωτικότητας.»
0 Σχόλια