«Γροθιά» στη γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης επιχειρεί να δώσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού προς όφελος των Ελλήνων ομογενών σε όλο τον κόσμο.
«ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ θα γλιτώσουν κόπο και χρόνο» αναφέρουν στο «Εθνος» ο Ελληνας πρόξενος στο Ντίσελντορφ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας (πάνω), και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος
Το πρώτο ελληνικό ΚΕΠ στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας είναι γεγονός. Οι υπηρεσίες του στεγάζονται στο ελληνικό προξενείο της πόλης και αφορούν τους 140.000 ήδη εγγεγραμμένους σε αυτό Ελληνες.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πρόξeνος». Το έργο λειτουργεί επισήμως από τις αρχές Ιουνίου, ενώ προηγήθηκε μια περίοδος πιλοτικής λειτουργίας διάρκειας ενός μηνός. Ελέγχθηκαν η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, η ηλεκτρονική διασύνδεση του ελληνικού και γερμανικού συστήματος και οι τεχνικές προδιαγραφές του, ώστε να υπάρχει πλήρης πρόσβαση του προξενείου στην κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου του ΥΠΕΣ.
«Πρακτικά κάθε ομογενής μπορεί να παραλαμβάνει άμεσα τα έγγραφα που χρειάζεται, γλιτώνοντας κόπο και αναμονή, αλλά με πλήρη ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος. Το πρόγραμμα βρίσκεται στα πρώτα στάδια υλοποίησής του και ο τελικός στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος: Να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αίτησης και παραλαβής δημοσίων εγγράφων και πιστοποιητικών, για τα οποία υπεύθυνοι είναι οι δήμοι καταγωγής των ομογενών.
«Το πρόγραμμα έχει μπει σε παραγωγική λειτουργία στο Ντίσελντορφ και σύντομα θα επεκταθεί στα υπόλοιπα ελληνικά προξενεία στη Γερμανία και στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στα υπόλοιπα προξενεία της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει ο κ. Κόκκινος. Εξάλλου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περισσότερες υπηρεσίες, όπως ληξιαρχικές πράξεις, ποινικά μητρώα και όποιο άλλο έγγραφο μπορεί να παραλάβει κάποιος από ένα ΚΕΠ στην Ελλάδα.
Ακόμα ένα ζητούμενο είναι η λύση του ζητήματος της ηλεκτρονικής υπογραφής. «Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να διανύσουν ακόμα και 150 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο προξενείο. Στόχος είναι να μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση από το σπίτι τους για τα έγγραφα που τους ενδιαφέρουν και να τα παραλαμβάνουν εκεί», λέει ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού. Επιπλέον, η λειτουργία του ΚΕΠ είναι ζητούμενο ετών από τον πληθυσμό της Ομογένειας, από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί το ΚΕΠ Αποδήμων στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η εμπειρία μου από την καριέρα μου ως δικηγόρος είναι γεμάτη από Ελληνες του εξωτερικού που έρχονται στην Ελλάδα για να φτιάξουν διάφορα «χαρτιά», όπως δημοτολογίου, πιστοποιητικά πλησιεστέρων συγγενών, ληξιαρχικές πράξεις κ.λπ. Ο χρόνος και το χρήμα που χάνονταν σε μια χρονοβόρα διαδικασία είναι είναι διόλου ευκαταφρόνητα», υποστηρίζει ο κ. Κόκκινος. «Αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε είναι η γραφειοκρατία, η οποία είναι ήδη πρόβλημα στην ελληνική δημόσια διοίκηση, να μεταφερθεί και στις ελληνικές διπλωματικές Αρχές», καταλήγει.
Σε λίγα λεπτά
«Τα προξενεία είναι σε θέση να εκτυπώσουν, σε πραγματικό χρόνο, βεβαιώσεις γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, ενώ στο παρελθόν έπρεπε να τις αναζητήσουν από τη δημοτική ενότητα του ενδιαφερόμενου, κάτι που οδηγούσε αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις ή ακόμα και σε αδυναμία εξυπηρέτησης. Μέχρι σήμερα για την έκδοση κάποιου πιστοποιητικού απαιτούνταν η αποστολή αίτησης με φαξ και η αναμονή της απάντησης εντός 48 ωρών», αναφέρει ο Ελληνας πρόξενος στο Ντίσελντορφ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Και όλα αυτά εφόσον δεν είχε γίνει κάποιο λάθος ή αναγραμματισμός. Για έναν ομογενή που διανύει απόσταση 200 χιλιομέτρων προκειμένου να διεκπεραιώσει μια εργασία στο προξενείο, αυτό σήμαινε χάσιμο χρόνου ή πολλά ''πηγαινέλα''. Πλέον οι βεβαιώσεις αυτές είναι διαθέσιμες σε λίγα λεπτά», συμπληρώνει.
Θερμή υποδοχή
Χαμόγελα από τους αποδήμους
«Πρώτη φορά είδαμε ΚΕΠ εκτός Ελλάδας», σημειώνει ο Γιώργος Βόμπρας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεσσαλών, ο οποίος διαμένει στο Ντίσελντορφ επί 30 χρόνια.
«Οι απόδημοι ζουν σε μια χώρα με σχεδόν μηδενική γραφειοκρατία. Είναι άσχημο όταν έρχονται σε επαφή με υπηρεσίες της χώρας καταγωγής τους να διαπιστώνουν ένα τέτοιο χάσμα. Επιπλέον, στη Γερμανία έχουμε ήδη την πρώτη γενιά μεταναστών τρίτης ηλικίας. Είναι άνθρωποι συνταξιούχοι που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και οι επιπτώσεις που έχει η γραφειοκρατία στην ποιότητα ζωής τους είναι πολλαπλάσιες», σημειώνει.
«Η συναισθηματική σύνδεσή μας με την Ελλάδα είναι αυτονόητη», λέει από την πλευρά του ο Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας. «Σημαντική, όμως, είναι και η εικόνα των ομογενών για τη χώρα τους. Και σε αυτό η γραφειοκρατία δεν έχει θετικό πρόσημο», καταλήγει.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
0 Σχόλια