Ticker

2/recent/ticker-posts

Συρία: «Λύγισε» διασώστης μετά την ανάσυρση παιδιού από τα συντρίμμια

Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στηΣυρία, την ώρα που ακόμα και οι διασώστες δεν μπορούν πια να μείνουν ψύχραιμοι και λυγίζουν μπροστά στην εικόνα παιδιών που εγκλωβίζονται στα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Στην πόλη Ιντλίμπ, μέλος της Ομάδας «Λευκά Κράνη» έχει μόλις ανασύρει ένα μωρό από τα συντρίμμιακαι κρατώντας το σφιχτά στην αγκαλιά του το βάζει στο ασθενοφόρο προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Αν και στα πέντε χρόνια του εμφυλίου τα μάτια του έχουν δει πολύ σκληρές εικόνες, όταν κοιτά το μωρό που βρίσκεται ακίνητο, ματωμένο και καλυμμένο από σκόνη στα χέρια του, δεν αντέχει. Λυγίζει και ξεσπά σε κλάματα.

Σφίγγει ακόμα περισσότερο το μωρό στην αγκαλιά του, κι εκείνο ανοίγει τα μάτια, ενώ λίγο αργότερα ακούγεται και το κλάμα του. Ο διασώστης εξακολουθεί να κλαίει με λυγμούς και το μωρό, την ώρα που άλλα μέλη της ομάδας διάσωσης καθαρίζουν το πρόσωπό του από τις σκόνες, απλώνει το χέρι του προς τον άνδρα που το κρατά αγκαλιά.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Χαλέπι, οι συνάδελφοί του ανασύρουν ακόμη ένα παιδί από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών. Τα «Λευκά κράνη» κατέβαλαν προσπάθειες για πάνω από τέσσερις ώρες να σώσουν το 5χρονο κορίτσι που είχε παγιδευτεί κάτω από πλάκες τσιμέντου.


Τα μέλη της ομάδας διάσωσης χρησιμοποιούν τρυπάνια για να σπάσουν έναν τοίχο σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν το κοριτσάκι, ενώ σκάβουν ακόμη και με τα χέρια για να την απεγκλωβίσουν. Μόλις βλέπουν το πρόσωπό της, ένας διασώστης της δίνει λίγο νερό, ενώ εκείνη ακούγεται να ουρλιάζει, αναζητώντας τον μπαμπά της.

Έπειτα από τέσσερις ώρες, οι διασώστες τα καταφέρνουν. Ανασύρουν από τα συντρίμμια της αεροπορικής επιδρομής το μικρό κορίτσι, που στα πέντε χρόνια της ζωής του δεν έχει ζήσει τίποτα άλλο πέρα από πόλεμο, την τοποθετούν στο φορείο και την μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Το μωρό στην Ιντλίμπ και η 5χρονη στο Χαλέπι στάθηκαν αυτή τη φορά τυχεροί. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με χιλιάδες άλλα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους στα πέντε χρόνια του πολέμου.

Το Χαλέπι, ειδικά οι συνοικίες του που ελέγχονται από τους αντάρτες μοιάζειισοπεδωμένο από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, με τον ΟΗΕ να μιλά για την χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία.


Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο'Μπράιεν υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας στην πολιορκημένη πλευρά της πόλης "είναι έτοιμο να καταρρεύσει πλήρως".


REUTERS/Abdalrhman Ismail

Τα περισσότερα από 100.000 παιδιά που ζουν στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα, είναι "τα πιο ευάλωτα, αυτά που υποφέρουν περισσότερο", τόνισε. Περίπου 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην πόλη.

Λόγω της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι "τα τρόφιμα σπανίζουν". Οι μερίδες που υπάρχουν αρκούν για να τραφούν 40.000 άνθρωποι για έναν μήνα, εξήγησε ο Ο'Μπράιεν. Έκανε μάλιστα λόγο για "περιπτώσεις θανάτων από υποσιτισμό, από ασθένειες ή από δηλητηριάσεις" μετά από κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων.

Το νερό αρχίζει επίσης να σπανίζει και αναμένεται "άμεση και δραματική αύξηση" ορισμένων ασθενειών, συνέχισε. "Κάποια μέρα, δεν θα υπάρχει πλέον μέρος να κρυφτούν τα άτομα και οι θεσμοί που, με κυνικό και ανηλεή τρόπο, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου", είπε, ζητώντας να συγκεντρωθούν αποδείξεις ώστε κάποτε να δικαστούν οι υπεύθυνοι.


REUTERS/Ammar Abdullah

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να παράσχει αρωγή στους αμάχους του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού που δεν έχουν δεχτεί καμία βοήθεια από τον Ιούλιο, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστεί η εκεχειρία ή τουλάχιστον να συμφωνηθούν "48ωρες παύσεις του πυρός" για ανθρωπιστικούς λόγους κάθε εβδομάδα.

"Η Συρία αιμορραγεί, οι κάτοικοι πεθαίνουν, όλοι ακούμε τις εκκλήσεις τους για βοήθεια", συνέχισε καλώτας το Συμβούλιο "να δράσει άμεσα" και να μην ανέχεται "την πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου" εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ είπε στους δημοσιογράφους ότι η γαλλική αποστολή έχει ξεκινήσει να συζητά το σχέδιο απόφασης που προτείνει το Παρίσι για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Συρία. Σημείωσε όμως ότι "είναι πολύ νωρίς" για να πει αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την πρόταση της Γαλλίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια