Η γιαγιά μου πάντα ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε πώς να μας φέρνει κοντά μέσω της κουζίνας της. Και ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ήταν το ποντιακό χαβίτς. Αν ήταν ένα φαγητό που πάντα θα θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, αυτό ήταν το χαβίτς. Το άρωμα του, η ζεστή, αρωματική γεύση του, και η αγάπη που έβαζε μέσα σε κάθε μαγείρεμά του, έκανε το χαβίτς της μοναδικό.
Όταν μία μέρα αποφάσισα να μάθω να μαγειρεύω το ποντιακό χαβίτς, η γιαγιά μου δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενη. Μια φορά το μαγείρεψα και μου έδειχνε πώς να το ετοιμάσω.
Αν και η γιαγιά μου δεν είναι πλέον εδώ μαζί μας, η αγάπη και η μνήμη της ζει μέσα από τις συνταγές που μοιράστηκε μαζί μας. Και το ποντιακό χαβίτς θα παραμείνει πάντα ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, φέρνοντας μαζί του τις αναμνήσεις μιας εποχής που η οικογένεια ήταν όλα.
2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι
1.5 κουταλάκι αλεύρι
250-300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε μια χύτρα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κουταλάκι αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυλό στη χύτρα με το νερό που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια. Καίμε αγελαδινό βούτυρο σε ένα τηγάνι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χύτρα με το χυλό ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας. Το χαβίτσ’ είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.
Μπορεί να παρασκευαστεί και σε άλλες δύο παραλλαγές:
1. Προσθέτοντας τσιγαρίδες (τσιργάνα*) τα οποία έχουμε έγκαιρα ετοιμάσει και τα ρίχνουμε στη χύτρα όσο είναι ακόμα στη φωτιά. (Τσιργάνα=μικρά τεμάχια τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος με λίπος, κάτι σαν μπέϊκον)
2. Προσθέτοντας μικρούς κύβους κίτρινου ή αγελαδινού τυριού όσο η χύτρα είναι ακόμα στη φωτιά και ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν. Η παραλλαγή αυτή λέγεται και τυροκλωστή επειδή το λιωμένο τυρί δημιουργεί κλωστές κατά το φάγωμα.
0 Σχόλια