Φωτογραφία: SOOC/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
Συρρίκνωση του Δημοσίου και μείωση φόρων ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περικοπή κοινωνικών παροχών θέλουν οι Ελληνες, που φαίνεται να κάνουν πλέον στροφή προς τον ρεαλισμό, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση οφείλεται σε «δικές μας αδυναμίες».
Αυτά καταγράφει, μεταξύ πολλών άλλων συμπερασμάτων, η τρίτη έκδοση της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», την οποία παρουσίασε η «Καθημερινή».
Σε αυτή την έρευνα, το 62,1% απάντησε ότι η κρίση οφείλεται κυρίως σε «δικές μας αδυναμίες», ενώ μόλις 9,7% πιστεύει ότι ευθύνονται κυρίως οι ξένοι. Υψηλό παραμένει το ποσοστό (76%) που θεωρεί ότι ευθύνεται το κοινωνικό σύνολο εν γένει, το οποίο συνήθισε να ζει πέρα από τις δυνατότητές του. Ακόμη, έχει μειωθεί αισθητά το ποσοστό όσων αποδίδουν ευθύνες για την κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα- 59,4% έναντι 77,3% τον Απρίλιο του 2015.
Μικρότερο Δημόσιο
Το 62,4% θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται μικρότερο Δημόσιο, ενώ μόνο το 21,8% εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα έρθει μέσω αύξησης των μισθών και συντάξεων από το κράτος. Στον αντίποδα, το 73,2% προκρίνει την παροχή κινήτρων από τις κυβερνήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών.
Η φορολογία
Η έρευνα καταγράφει και αντιστροφή της κοινής γνώμη στην επιλογή μεταξύ υψηλής φορολογίας και ισχυρού κράτους πρόνοιας και μειωμένης φορολογίας με πιο περιορισμένη κρατική μέριμνα. Τον Απρίλιο του 2015 η πρώτη άποψη είχε προβάδισμα 10,5%. Στην τρίτη έκδοση της έρευνας, οι οπαδοί της χαμηλότερης φορολογίας προηγούνται κατά 22,6%.
Ακόμη, αυξήθηκε το ποσοστό που θεωρεί αφελή την εκτίμηση ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή (από 62,2% σε 71,17%), ενώ το 38,9% θεωρεί τη φοροδιαφυγή «θεμιτή άμυνα» κατά της υπερφολορόλογησης.
Θετική στάση απέναντι στις επενδύσεις έχει το 84,4%, καθώς το 92,1% πιστεύει ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας και το 88,8% ότι εισάγουν νέες τεχνολογίες στη χώρα. Την ίδια ώρα, μόνο το 5,8% πιστεύει ότι το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να είναι πάνω από τα 65 έτη και το 51,7% πιστεύει ότι πρέπει να μείνει κάτω από τα 60 έτη.
Η άποψη για τους μετανάστες
Αρνητικά βλέπει τους Μουσουλμάνους το 46,4% των ερωτηθέντων, έναντι του 36,3% που έχουν θετική άποψη. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα, το 49% έχει αρνητική άποψη για τους μετανάστες και το 37,6% θετική.
Το 88,3% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος και το 64,4% πιστεύει ότι συμβάλλουν στην αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ το 58% έχει την άποψη ότι συμβάλλουν στη διόγκωση της ανεργίας. Μόνο το 25,4% βλέπει τους μετανάστες ως μέρος της λύσης του δημογραφικού προβλήματος.
Οσο για το τι πρέπει να γίνει, την παραμονή των μεταναστών στη χώρα επιθυμεί το 2,2% (πλήρως), και το 17,5% σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Οι υπόλοιποι τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσής τους, με το 20% να είναι υπέρ της άμεσης απέλασης.
Μυστικές οργανώσεις και Ρώσοι
Η έρευνα καταγράφει και μία τάση προς τη συνωμοσιολογία. Χαρακτηριστικό είναι πως το 80,5% πιστεύει ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες κινούν τα νήματα. Την ίδια ώρα, το 26,5% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, ποσοστό που φτάνει το 50% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και το 37% εκείνων των ΑΝΕΛ.
Πιο δημοφιλείς είναι οι Ρώσοι για τους Ελληνες, που συγκεντρώνουν το 77,4% θετικής άποψης, ενώ το 33,5% πιστεύει ότι θα συμφέροντα της χώρας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν αποχωρούσε η χώρα μας από την ευρωζώνη και αποκτούσε κάποια προνομιακή σχέση με τη Μόσχα.
Πηγή: | iefimerida.gr
0 Σχόλια