Γιατί αυτό το δικαίωμα τους το δίνει η Παγκόσμια Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών, αυτή που γνωρίζουμε ως IATA. Και μάλιστα ο σχετικός κανονισμός λέει πως οι εταιρείες μπορούν να εκδίδουν μέχρι και 10% περισσότερα εισιτήρια από τις θεάσεις στο αεροπλάνο.
Ο λόγος είναι ότι οι στατιστικές δείχνουν πως κάποια άτομα δεν εμφανίζονται για να ταξιδέψουν, οπότε οι αεροπορικές εταιρείες με αυτό τον τρόπο βρίσκουν ευκαιρία να πουλήσουν δυο φορές κάποιες θέσεις στο αεροπλάνο.
Και τι θα γίνει αν παρουσιαστούν υπεράριθμοι επιβάτες; Η εταιρεία δίνει κίνητρα σε κάποιους εθελοντές να ταξιδέψουν με την επόμενη πτήση. Τα κίνητρα αυτά είναι ένα χρηματικό ποσό ανάλογα με την εταιρεία και την πτήση και επιβεβαιωμένη κράτηση για την επόμενη πτήση. Ίσως και κάποιο γεύμα στο αεροδρόμιο για να περάσει ευκολότερα η επιπλέον αναμονή. Αν δεν παρουσιαστούν εθελοντές οι εταιρεία επιλέγει στην τύχη αυτούς που θα αφήσει απ’ έξω. Δεν μπορεί να επιλέξει άτομα κάτω των 18 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες, ασθενείς και άτομα τρίτης ηλικίας.
Ωστόσο αυτό το δικαίωμα για υπεράριθμα εισιτήρια δεν το χρησιμοποιούν όλες οι αεροπορικές εταιρείες. Κάποιες δεν παίρνουν αυτό το ρίσκο καθώς δεν θέλουν να κινδυνεύσει η φήμη τους. Οι περισσότερες το κάνουν μόνο σε πτήσεις όπου έχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Αν δηλαδή μια αεροπορική εταιρεία έχει πέντε πτήσεις την ημέρα σε έναν προορισμό, είναι εύκολο να ζητήσει από τους επιβάτες να δώσουν τις θέσεις τους καθώς υπάρχει η δυνατότητα να τους βολέψει στην επόμενη πτήση. Αν όμως η επόμενη πτήση είναι την επόμενη μέρα ή μετά από μέρες, οι εταιρίες δεν παίρνουν το ρίσκο να πουλήσουν υπεράριθμα εισιτήρια καθώς αν γίνει η στραβή και παρουσιαστούν όλοι οι επιβάτες και τις κοστίσουν ακριβά. Θα χρειαστεί να πληρώσουν στους επιβάτες εκτός από την αποζημίωση, έξοδα διανυκτέρευσης και διατροφής ή να εξασφαλίσουν εισιτήρια με άλλη αεροπορική εταιρεία που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Όταν η IATA θέσπισε αυτόν τον κανονισμό, δεν ήταν λίγοι οι επιβάτες που δεν παρουσιάζονταν να ταξιδέψουν καθώς τότε τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά και εύκολα έπαιρνες τα χρήματα του εισιτηρίου πίσω ή το προγραμμάτιζες για άλλη πτήση χωρίς επιπλέον κόστος. Τώρα τα πράγματά δυσκόλεψαν. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο εισιτήριο έχουν πρόστιμο και αν δεν παρουσιαστής να ταξιδέψεις χάνεις τα λεφτά σου. Οπότε ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν παρουσιάζονται να ταξιδέψουν. Έτσι οι εταιρείες δεν παίρνουν εύκολα αυτό το ρίσκο να εκδώσουν υπεράριθμα εισιτήρια. Έκτος και αν τους τύχει ένα γκρουπ που δεν χωρά ολόκληρο καθώς έχουν πουληθεί όλα τα υπόλοιπα εισιτήρια. Για να μην χάσουν το γκρουπ εκδίδουν επιπλέον εισιτήρια και μετά ζητούν εθελοντές να εγκαταλείψουν την πτήση.
Το θέμα προέκυψε όταν πριν μερικές μέρες, άνδρες από την ασφάλεια αμερικανικού αεροδρομίου έσυραν δια της βίας έναν επιβάτη έξω από το αεροπλάνο (φώτο) της αεροπορικής εταιρείας United. Η εταιρία χρειάζονταν τέσσερις θέσεις για να βολέψει το πλήρωμα ενός αλλού αεροσκάφους που θα έπρεπε να ταξιδέψει οπωσδήποτε. Παρουσιάστηκαν τρεις εθελοντές οπότε η εταιρεία τυχαία επέλεξε τον συγκεκριμένο επιβάτη. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει τη θέση του οπότε οι φουσκωτοί τον έσυραν έξω δια της βίας. Κάποιοι επιβάτες τράβηξαν σε βίντεο το περιστατικό που κάνει τώρα το γύρο του διαδικτύου και προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή. Υπολογίζεται πως η δυσφήμηση που έγινε στην εταιρεία ξεπερνά σε κόστος το ένα δις δολάρια ενώ ο επιβάτης που κυριολεκτικά πετάχτηκε έξω από το αεροσκάφος ετοιμάζεται να τους πάρει τα σώβρακα (και πολύ καλά θα κάνει) με τις αγωγές που θα καταθέσουν οι δικηγόροι του οι οποίοι μη χάνοντας τέτοια ευκαιρία έσπευσαν να αναλάβουν την υπόθεση.
Δείτε το βίντεο: https://www.youtube
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου