Μουδιασμένη ξύπνησε σήμερα η μικρή κοινωνία του Άδενδρου, ενός χωριού περίπου 3.000 κατοίκων δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου, χθες το βράδυ, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε σπίτι, με αποτέλεσμα τρεις εκ των επιβαινόντων να βρουν τραγικό θάνατο και άλλοι έξι να νοσηλεύονται.
Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των τριών νεκρών είναι ένας εκ των δύο μηχανοδηγών της αμαξοστοιχίας ενώ από τους έξι τραυματίες οι δύο είναι πολυτραυματίες και οι τέσσερις ελαφρά τραυματίες.
Όλες οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας. Εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος ενώ εξετάζονται και μαρτυρίες επιβατών του μοιραίου τρένου.
Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας. Από τους τοίχους του κατεστραμμένου σπιτιού, στο οποίο έπεσε το τρένο, ξεπροβάλλουν τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας, με τους αστυνομικούς να έχουν αποκλείσει περιμετρικά το σπίτι τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να κάνουν ανενόχλητοι οι πραγματογνώμονες τη δουλειά τους.
Όπως δήλωσε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. «Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», τόνισε.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε πως ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός κι ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.
«Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες (στο μεταξύ ο ένας κατέληξε σήμερα)».
Σε περιπτώσεις εκτροχιασμού, όπως η χθεσινή, η έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Πουλτίδης, δίνεται στην ταχύτητα απεγκλωβισμού, καθώς «όσο πιο γρήγορα ανασύρεις τον τραυματία τόσες περισσότερες πιθανότητες αποκατάστασης του δίνεις».
Δύναμη της Πυροσβεστικής παραμένει και σήμερα στο σημείο, ενώ γίνονται και προσπάθειες επιδιόρθωσης της γραμμής. «Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για πυρασφάλεια, γιατί υπάρχει διαρροή καυσίμου. Τον χώρο τον έχουμε ελέγξει πλήρως, δεν έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει κάποιος άλλος (εγκλωβισμένος). Βάλαμε και ειδικό σκύλο της ΕΜΑΚ στις έρευνες», επισήμανε ο κ. Πουλτίδης.
«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»
«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα (τον Γιώργο Μυλωνά που χθες δήλωνε πως είδε τον χάρο με τα μάτια του από την αυλή του σπιτιού του) να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηλικιωμένη κ.Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.
Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «...να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».
H επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την τραγωδία στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης
Επίσημη ανακοίνωση για το χθεσινό τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Από το δυστύχημα αρχικά τραυματίστηκαν θανάσιμα δύο άνδρες ηλικίας, 44 και 50 ετών.
Σήμερα το πρωί κατέληξε ένας άνδρας 55 ετών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Βραδινές ώρες χθες (13-05-2017) στην περιοχή του Άδενδρου Θεσσαλονίκης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε από την πορεία της, εξήλθε από τη σιδηροδρομική γραμμή και προσέκρουσε σε παρακείμενο οίκημα.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός δύο (2) ημεδαπών ηλικίας 44 και 50 ετών και ο τραυματισμός έντεκα (11) ημεδαπών ηλικίας 23 έως 75 ετών, ένας (1) εκ των οποίων (55χρονος) κατέληξε πρωινές ώρες σήμερα (14-05-2017), σε νοσοκομείο της πόλης όπου είχε μεταφερθεί.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, σταθμοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β.
Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κουφαλίων".
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
"Χθες, Σάββατο 14/05 και ώρα 21:50, το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην περιοχή Άδενδρο της Θεσσαλονίκης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ, η 3η και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και τα νοσοκομεία. Υπό την εποπτεία της διοίκησης του ΕΚΕΠΥ, μετέβησαν στην περιοχή όλα τα διαθέσιμα ασθενοφόρα και οι κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχθούν τους τραυματίες.
Από τα βαγόνια απεγκλωβίστηκαν δύο νεκροί επιβάτες και 7 τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Διασωληνώθηκε στο σημείο από γιατρούς του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στη ΜΕΘ του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» όπου και κατέληξε σήμερα το πρωί. Ένας τραυματίας (φαντάρος) διακομίσθηκε στο 424 ΓΝΣΘ και οι υπόλοιποι 5 τραυματίες στο «Γ. Παπανικολάου». Πρόκειται για δύο άνδρες 40 και 43 ετών και μια γυναίκα 41 ετών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στη Β΄Χειρουργική Κλινική και έναν άνδρα 43 ετών και μια γυναίκα 75 ετών οι οποίοι αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εξήλθαν από το Νοσοκομείο".
Το χρονικό της πρόσκρουσης
Τύχη βουνό είχαν δύο άτομα αλβανικής καταγωγής που την ώρα της πρόσκρουσης δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στις 21.40 του Σαββάτου, στην οικία τους, οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.
Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του 'Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του επισήμανε: "Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου", είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, στο σημείο της τραγωδίας, έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία.
"Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε", υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας "είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν".
Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως "ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο" και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κακοτεχνίες ή προβλήματα που πρέπει να προσεχθούν, απάντησε: "αυτή είναι μια γραμμή που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τώρα αν είναι πρόβλημα γραμμής ή θέμα ταχύτητας θα το δείξει η έρευνα που θα γίνει".
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μιντσιούδης είπε:"Το σπίτι στηρίζεται πάνω στην αμαξοστοιχία. Αυτό τα λέει όλα για τη σφοδρότητα του ατυχήματος".
Συλλυπητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα
Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Με αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρει:
«Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης.
Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες."
ΝΔ: το δυστύχημα αυτό γεννά πλήθος ερωτημάτων
Η Νέα Δημοκρατία με δήλωση του βουλευτή Σερρών και τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Κ.Καραμανλή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του χθεσινοβραδινού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
«Ευχόμαστε περαστικά και να πάνε όλα καλά σε όλους τους τραυματίες», ανέφερε ο κ. Καραμανλής ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε πως το δυστύχημα αυτό γεννά πλήθος ερωτημάτων και συγκεκριμένα τα εξής:
- Ποιος είναι τελικά ο ακριβής αριθμός των επιβατών του συγκεκριμένου δρομολόγιου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
- Βασιζόμενη σε ποιες πληροφορίες έσπευσε να εκδώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωση αναφερόμενη αρχικώς σε τέσσερα θύματα;
- Για ποιους λόγους αφέθηκαν κάποιοι επιβάτες να εγκαταλείψουν το χώρο με δικά τους μέσα σύμφωνα και με τις πρώτες δηλώσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς να διαπιστωθεί από τις κρατικές Υπηρεσίες εάν είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δίνοντας έστω μια τυπική κατάθεση;
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ερωτήματα για το πως λειτουργούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι.
- Είναι αλήθεια ότι στο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένα σημεία μειώνεται η ταχύτητα των αμαξοστοιχιών; Μήπως υπάρχει ελλιπή συντήρηση του δικτύου;
«Θα παρακολουθούμε στενά αυτήν την υπόθεση. Αναμένουμε την άμεση διενέργεια της έρευνας για να φωτισθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος», κατέληξε στη δήλωσή του κ. Καραμανλής.
Συλληπητήρια από το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Θεσσαλονίκη κι εύχεται ταχεία ανάρρωση στους υπόλοιπους τραυματίες, ενώ σε σχετικό σχόλιο του Κόμματος τονίζεται ότι «πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέτρα και τις συνθήκες ασφαλείας».
0 Σχόλια