Πως αισθάνονται οι μαθητές αυτές τις μέρες;
Αγαπητοί μαθητές, τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των Πανελλήνιων εξετάσεων, καταλαβαίνουμε ότι το άγχος σας κορυφώνεται, η πίστη σας εξαφανίζεται, η αυτοπεποίθησή σας καταρρέει. Τα αίτια που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων άγχους είναι τόσο σωματικά, όσο και γνωστικά.
Η κούραση από την παρατεταμένη περίοδο προετοιμασίας που περνάτε, το ξενύχτι και η βαρετή ρουτίνα’ (διάβασμα, σχολείο, φροντιστήριο και εκ’ νέου διάβασμα, σχολείο, φροντιστήριο) έχουν επιβαρύνει όλες τις σωματικές σας λειτουργίες με αποτέλεσμα το σώμα σας να μη είναι πλέον σύμμαχός σας, αλλά ίσως και… εχθρός σας. Για αυτό επιβάλλεται να βοηθήσετε άμεσα τον εαυτό σας προκειμένου να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά σωματικά συμπτώματα που σας «προειδοποιούν» ότι πρέπει να χαλαρώσετε άμεσα είναι η αίσθηση υπερκόπωσης και αδυναμίας, πονοκεφάλους, πόνος στο στομάχι, ζάλη, ταχυκαρδία, μυϊκή υπερένταση, τάση για εμετό, συχνά κρυολογήματα, συχνοουρία κτλ.
Καλό θα ήταν να είχατε περάσει από ειδική εκπαίδευση στην διαχείριση του άγχους με την μέθοδο της Βιοανάδρασης, αλλά αν δεν το έχετε κάνει προσπαθήστε τις ακόλουθες τεχνικές.
Για να περιορίσετε τα σωματικά συμπτώματα πρέπει:
· Να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα – Ο ύπνος βοηθάει στο να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα αλλά και στο να ‘’τακτοποιηθούνε’’ και ‘’οργανωθούνε’’ οι γνώσεις και οι πληροφορίες από το καθημερινό σας διάβασμα.
· Εκπαιδευτείτε στην διαφραγματική αναπνοή – η αναπνοή είναι η πιο σημαντική λειτουργία του οργανισμού μας. Παρέχει το απαραίτητο οξυγόνο και βοηθάει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, άρα και στην αποτελεσματική γνωστική λειτουργία. Η σωστή αναπνοή ‘’καθαρίζει’’ το μυαλό και βοηθάει στην λογική/ αντικειμενική σκέψη.
· Να αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα για γυμναστική και σωματική άσκηση – και τα 15 λεπτάκια περπάτημα, yoga ή κάποια άλλη ήπια άσκηση είναι αρκετά. Η γυμναστική βοηθάει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και στην βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών σας λειτουργιών.
· Να κάνετε καθημερινό πρωινό μπάνιο με χλιαρό νερό – και αυτό συμβάλλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος με τις ίδιες ευεργετικές συνέπιες όπως με την γυμναστική
· Να χαλαρώνετε τουλάχιστον 15’ καθημερινά – εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης όπως καθοδηγούμενη φαντασίωση, προοδευτική χαλάρωση ή διαφραγματική αναπνοή. Για παράδειγμα, καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά, χαλαρώστε όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματός σας και νιώστε σαν να επιπλέετε στην επιφάνεια της θάλασσας. Μπορείτε να το κάνετε τρείς φορές την ημέρα από 5 λεπτά.
Όμως τα γνωστικά/ ψυχολογικά αίτια μπορούν να σας δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο φόβος ενδεχόμενης αποτυχίας στις εξετάσεις, η απογοήτευση, η αγωνία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση είναι μόνο μερικά από τα οδυνηρά συναισθήματα που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην επιτυχία σας. Αυτά συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των επιπέδων άγχους και αυτό από την μεριά του στην επιδείνωση των σωματικών συμπτωμάτων. Ένας φαύλος κύκλος από τον οποίον έχετε την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε και σας προκαλεί αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης και των σωματικών συμπτωμάτων και γενικευμένη αίσθηση αβοήθητου και ανήμπορου ατόμου.
Ο μεγαλύτερος εχθρός σας είναι οι ίδιες οι σκέψεις σας.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες δυσλειτουργικές σκέψεις που μπορούν να σας απενεργοποιήσουν την ώρα των εξετάσεων είναι:
1. "Θα απογοητεύσω τους γονείς μου" - σκεφθείτε όμως αν πραγματικά οι γονείς σας σας αγαπάνε επειδή θα πετύχετε στις Πανελλήνιες εξετάσεις ή είστε κάτι παραπάνω για αυτούς; Αν θα σας βοηθούσε μπορείτε να τους ρωτήσετε και να το συζητήσετε. Μη βγάζεται από μόνοι σας συμπεράσματα για τα συναισθήματα κάποιου άλλου ατόμου, ακόμα και για τους ίδιους τους γονείς σας.
2. "Αν δεν πετύχω στις εξετάσεις θα είμαι αποτυχημένος/η" - οι ακαδημαϊκές γνώσεις είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή σας, αλλά δεν αρκούν για να κάνουν ένα άτομο επιτυχημένο. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι που δεν έχουν πάρει ποτέ πτυχίο στη ζωή τους έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα, και πόσοι αντίθετα που έχουν πάρει δύο και τρία πτυχία μάλλον δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά. Η επιτυχία στη ζωή είναι απόφαση και εξαρτάται καθαρά και μόνο από εσάς, και όχι από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Σκεφτείτε πόσες άλλες δυνατότητες εξέλιξης έχετε και πόσες άλλες επιλογές.
3. "Θα αγχωθώ τόσο πολύ στις εξετάσεις που δεν θα γράψω τίποτα" - Αυτή είναι μια φανταστική σκέψη που μπορεί να σας οδηγήσει στο φαινόμενο της Αυτοεκπληρούμενης Προφητείας, δηλαδή αυτό που φοβάστε να το πάθετε. Το να νιώθουμε άγχος σε μια τέτοια κατάσταση είναι φυσιολογικό, όλοι το νιώθουν, το ζητούμενο είναι να το περιορίσετε όσο γίνεται. Κάντε μια πιο λειτουργική σκέψη για παράδειγμα ‘’ότι μπορεί να αγχωθώ στην αρχή αλλά μετά θα το ελέγξω’’ ή ‘’θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ εκείνη την στιγμή’’, ‘’ακόμα και να μη μπορέσω να γράψω καλά για μένα θα είναι μια σπουδαία εμπειρία από την οποία έχω να μάθω πολλά’’. Σκεφτείτε και άλλες σκέψεις που μπορούν να σας βοηθήσουν, έτσι ώστε να τις έχετε ‘’έτοιμες’’ την ώρα των εξετάσεων.
Τι να κάνετε την ώρα των εξετάσεων;
1. Μη κουράζεστε τις προηγούμενες μέρες. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε όσο γίνεται καλύτερα και νωρίτερα
2. Να πάρετε ένα καλό, αλλά ελαφρύ πρωινό πριν τις εξετάσεις
3. Κάντε όσο γίνεται περισσότερες διαφραγματικές αργές αναπνοές πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις εξετάσεις.
4. Ξεκινήστε από τα θέματα τα οποία γνωρίσετε καλύτερα, μη χάνετε χρόνο
5. Ακόμα και να σας φανεί ότι δεν ξέρετε κάποιο θέμα μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Αφήστε να περάσει λίγη ώρα. Το πιθανότερο είναι σε λίγη ώρα ο εγκέφαλός σας να ‘’βρει’’ την απάντηση. Ο εγκέφαλος χρειάζεται αυτή την ώρα για να ανακαλέσει τις αποθηκευμένες πληροφορίες. Εσείς απλά διαβάστε το θέμα αργά και προσεκτικά χωρίς να κάνετε σκέψεις τύπου ‘’αυτό δεν το ξέρω’’ ‘’έπεσε αυτό που φοβόμουν’’ κτλ.
6. Αν νιώσετε πανικό ή ότι χάνετε τον έλεγχο ή ότι δεν θυμάστε τίποτα ξεκινήστε αμέσως να αναπνέετε πιο αργά και βαθιά και επαναλάβετε μια λέξη ή φράση που σας ηρεμεί. Σκεφθείτε τι θα λέγατε στον/στην κολλητό/ή σας αν βρισκόταν στην ίδια κατάσταση (ηρέμησε, χαλάρωσε, όλα θα πάνε καλά, τα ξέρεις όλα, το έχεις διαβάσει, σε λίγο θα το θυμηθείς κτλ.)
Και να θυμάστε κάτι σημαντικό:
1.Δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχουν αποτελέσματα.
2. Προσπαθήστε να βγείτε κερδισμένοι από αυτή την εμπειρία ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερήσας επιτυχία.
ineedadoctor.gr
0 Σχόλια