Η λέξη «σαχάρα» σημαίνει έρημος στα αραβικά και η έρημος Σαχάρα είναι η πιο ζεστή έρημος στον κόσμο. Εκτείνεται από τον Ατλαντικό, βόρεια στη Μεσόγειο και ανατολικά στην Κόκκινη Θάλασσα. Ωστόσο, δεν είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο – η μεγαλύτερη έρημος είναι η Ανταρκτική για προφανείς λόγους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Science Advances, η έρημος Σαχάρα κατοικούνταν από ανθρώπους περίπου 8.000 χρόνια πριν. Σήμερα η Σαχάρα είναι ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στον πλανήτη Γη. Φαίνεται πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα μέσα σε αυτά τα 8.000 χρόνια.
Διαβάστε παρακάτω 10 απίθανα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να λύσετε τα ερωτήματα σας γι’αυτή την διάσημη έρημο.
Υ.Γ.: Γνωρίζατε ότι η Σαχάρα καταλαμβάνει το 8% της Γης, ωστόσο δεν θεωρείται η μεγαλύτερη έρημος;
1. Κυνηγοί-συλλέκτες άκμαζαν στην Σαχάρα
Η περιοχή που σήμερα αποκαλούμε έρημο Σαχάρα κάποτε φιλοξενούσε φυλές κυνηγών-συλλεκτών που ζούσαν από τα φυτά και τα ζώα της περιοχής περίπου 5.000-11.000 χρόνια πριν. Αλλά σήμερα η Σαχάρα φιλοξενεί 2 εκατομμύρια άτομα με πυκνότητα πληθυσμού στο 1/150 σε σχέση με τις ΗΠΑ.
2. Η Σαχάρα σήμερα είναι δέκα φορές πιο ξηρή
Σύμφωνα με την Jessica Tierney από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στη Σαχάρα πέφτουν μόλις 10 εκατοστά βροχή το χρόνο. 10 φορές λιγότερα από την «πράσινη εποχή» της.
3. Η Σαχάρα κάποτε ήταν πράσινη
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ανακάλυψαν τα μοτίβα βροχόπτωσης στην Σαχάρα τα τελευταία 6.000 χρόνια χρησιμοποιώντας θαλάσσια ιζήματα. Σύμφωνα με τις μελέτες τους, η Σαχάρα πέρασε από μια «πράσινη περίοδο», όπου έπεφτε 10 φορές περισσότερη βροχή σε σχέση με σήμερα.
4. Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν σταδιακά την Σαχάρα 8.000 χρόνια πριν
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι ζούσαν στην Σαχάρα κατά την διάρκεια της υγρής περιόδου. Ωστόσο, άρχισαν σταδιακά να την εγκαταλείπουν 8.000 χρόνια πριν.
5. Το ξηρό κλίμα ίσως είναι υπεύθυνο για την μετανάστευση
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για το εάν η ξηρασία είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την έρημο. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν είναι αρκετά πειστική εξήγηση.
6. Οι άνθρωποι επέστρεψαν μετά την περίοδο ξηρασίας
Οι άνθρωποι επέστρεψαν στην Σαχάρα μετά την έναρξη της περιόδου ξηρασίας. Ωστόσο, ο πολιτισμός ήταν αρκετά διαφορετικός αυτή την περίοδο. Την έρημο κατέλαβαν οι κτηνοτρόφοι.
7. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θαλάσσια ιζήματα για να μελετήσουν την Σαχάρα
H Tierney και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα χρησιμοποίησαν θαλάσσια ιζήματα από 4 διαφορετικά σημεία στην ακτή της δυτικής Αφρικής, αντί για ιζήματα από λίμνες.
8. Οι πυρήνες βοήθησαν να αποκαλυφθούν τα μοτίβα βροχόπτωσης
Τα θαλάσσια ιζήματα προήλθαν από απόσταση 1.300 χιλιομέτρων (από βόρεια προς τα νότια). Αυτό βοήθησε να αποκαλυφθούν οι αρχαίες πληροφορίες της «πράσινης Σαχάρας».
9. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κερί αρχαίων φύλλων για να προσδιορίσουν τις κλιματικές συνθήκες
Χρησιμοποιώντας κερί αρχαίων φύλλων από θαλάσσια ιζήματα, η ομάδα των ερευνητών προσδιόρισε τις κλιματικές συνθήκες μιας συγκεκριμένης περιόδου.
10. Η έρημος Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο
Το σπίτι σας είναι βρόμικο; Μην κατηγορείτε τα παιδιά σας. Κατηγορήστε την έρημο Σαχάρα, γιατί είναι η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο, λόγω της έλλειψης χλωρίδας και βροχοπτώσεων.
Πηγή: tonwtiko.com | Tο διαβάσαμε εδώ
0 Σχόλια