Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΟικονομικώνΓιώργου Χουλιαράκη εγκρίθηκε το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδοςόπου θα μπαίνουν τα χρήματα που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως «αποθεματικό ασφαλείας», μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018.
Η δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας»προβλέπεται μεταξύ άλλων από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η οποία αναφέρει τα εξής: «Ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές».
Στη βάση της εφαρμογής της απόφασης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε τον ειδικό λογαριασμό τον οποίο θα τροφοδοτεί συστηματικά τους επομένους δώδεκα μήνες, ώστε όταν τερματιστεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα να διαθέτει ικανό απόθεμα χρημάτων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών τόσο του δευτέρου εξαμήνου 2018 όσο και του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο εν λόγω λογαριασμός θα γεμίσει σύντομα. Σε αυτόν θα πιστωθούν τις επόμενες εβδομάδες 1,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο «νέο χρήμα» που άντλησε η Ελλάδα από την πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ (σ.σ. περίπου 1,6 δισ. ευρώ αφορούσε σε ανταλλαγή ομολόγων που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014).
Γενικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ο λογαριασμός με τίτλο «Ε.Δ. - Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου» και ΙΒΑΝ GR5101000230000000000201250 θα πιστώνεται, κατόπιν υποδείξεως του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με ποσά που προέρχονται από:
Τη μεταφορά του καθαρού εσόδου που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης την 21η Αυγούστου 2018.
Τη μεταφορά ποσών που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης(ESM) με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Τη μεταφορά ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.
Πώς γεμίζει το «μαξιλάρι»
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 39,4 δισ. ευρώ από τον ESM από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το τεχνικό Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς τους επόμενους 12 μήνες - με την προϋπόθεση πως οι αξιολογήσεις θα τρέξουν ομαλά - η χώρα θα λάβει συνολικά 18,4 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις, οι τρεις από 5 δισ. ευρώ (Οκτώβριο 2017, Ιανουάριο 2018, Απρίλιο 2018) και η τέταρτη και τελευταία (Ιούλιο 2018) ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Από τα 18,4 δισ. ευρώ τα 2,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα απομείνουν 15,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώεκτιμάται πως θα κατευθυνθούν για το σχηματισμό του αποθεματικού που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Να σημειωθεί πως έως το τέλος του 2018 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 10,8 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και έσοδα ύψους 4,22 δισ. ευρώ από τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του 2017 και του 2018. Δηλαδή θα έχει ένα ξεχωριστό μαξιλάρι ασφαλείας για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια των επόμενων 30 κρίσιμων μηνών.
Αν προσθέσει κανείς τα δύο αυτά αποθεματικά, το μαξιλάρι του ESM και το «ελληνικό», το συνολικό «οπλοστάσιο» που θα διαθέτει η Ελλάδα στην πορεία για την επάνοδο στις αγορές θα αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ!
0 Σχόλια