Το 2010 αυτοκτόνησαν 377 Έλληνες, ενώ το 2011 3.200 άνθρωποι στην χώρα μας κάλεσαν για βοήθεια, σκεπτόμενοι την αυτοκτονία, ενώ παγκοσμίως γίνεται μία απόπειρα αυτοχειρίας κάθε 40 δευτερόλεπτα. Θα λέγαμε πως ένας άνεργος είναι 2 ως 3 φορές πιθανότερο να αυτοκτονήσει, και πως η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνει ο σύγχρονος εργαζόμενος στην Ελλάδα της ύφεσης αυξάνει κατά 33% την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής διαταραχής.
Οι ειδικοί της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία της Κλίμακας (1018), αντιμετωπίζουν κάθε κλήση που λαμβάνουν όχι ως μια επιβεβαίωση των στατιστικών, αλλά ως μία ανθρώπινη ψυχή που μπορεί να σωθεί.
Όλοι μας έχουμε νιώσει κάποιες φορές θλιμμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, μόνοι. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να περάσουν με το πέρασμα του χρόνου, υπάρχουν ωστόσο φορές που μας οδηγούν σε βαθιά απόγνωση και απελπισία. Ίσως τότε νιώσουμε ότι είμαστε παγιδευμένοι μέσα στα προβλήματά μας κι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε και να ξεφύγουμε από αυτά.
Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο, ότι είναι αβοήθητος κι απελπισμένος, σταματά να βρίσκει νόημα στη ζωή του. Χάνει τη δυνατότητα να δει τις καλές της πλευρές, μαζί με το κουράγιο και τη δύναμη να δει τις πιθανές λύσεις στα προβλήματά του και να τις εφαρμόσει. Το πιο πιθανό είναι να κλειστεί στον εαυτό του, να απομακρυνθεί από τους δικούς του ανθρώπους, έχοντας την πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει και να τον βοηθήσει. Όταν κάποιος βρεθεί σ αυτή την κατάσταση είναι πιθανό να σκεφτεί να βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του.
Ίσως είσαι κι εσύ ένας άνθρωπος απογοητευμένος από τη ζωή που σκέφτεται ότι θα ήταν καλύτερα να δώσει ένα τέλος. Υπάρχουν δεκάδες επιχειρήματα που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς για να σε πείσει ότι η απόφασή σου είναι λάθος. Ωστόσο ο σκοπός μας δεν είναι να διαφωνήσουμε μαζί σου, ούτε να σε πιέσουμε να ζήσεις μια ζωή που σου είναι αβάσταχτη.
Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν κι έτσι μπορούμε να ξέρουμε ότι η αυτοκτονία δεν είναι μοιραία ούτε αναπόφευκτη. Είναι η ακραία κίνηση ενός ανθρώπου που αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη διέξοδο. Πριν όμως φτάσεις ως εκεί, θα θέλαμε να σου ζητήσουμε να περιμένεις λίγο ακόμη. Πολλές φορές στη ζωή τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε ούτε να προβλέψουμε.
Προειδοποιητικά Σημάδια στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που σκέφτεται να αυτοκτονήσει
- Είναι πολύ θλιμμένος, ανήσυχος ή βρίσκεται σε πανικό
- Κλείνεται στον εαυτό του, απομονώνεται
- Δυσκολεύεται στις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους του
- Χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που πριν τον ευχαριστούσαν
- Πέφτει η απόδοσή του στη δουλειά ή το σχολείο
- Αλλάζει η συμπεριφορά του (γίνεται απαισιόδοξος, ευερέθιστος, απαθής ή εμφανίζει οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά)
- Μιλά για το θάνατο ή για την αυτοκτονία
- Αναζητά θανατηφόρα μέσα (όπλα, χάπια κλπ)
- Αλλάζουν οι διατροφικές του συνήθειες (έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό ή αντίθετα έχει μειωμένη όρεξη και χάνει βάρος)
- Αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου του (έχει αϋπνία ή υπνηλία)
- Αισθάνεται ενοχή, ντροπή, αναξιότητα
- Αισθάνεται απελπισμένος
- Αισθάνεται αβοήθητος
- Αισθάνεται παγιδευμένος, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο
- Έχει την ξαφνική επιθυμία να τακτοποιήσει προσωπικές υποθέσεις (π.χ. συντάσσει τη διαθήκη του)
- Χαρίζει προσωπικά του αντικείμενα
Κάποιος που σκέφτεται να αυτοκτονήσει συνήθως εμφανίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια στη συμπεριφορά του. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αυτά τα σημάδια στη συμπεριφορά ενός δικού μας ανθρώπου πρέπει να απευθυνθούμε το συντομότερο δυνατό σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο ή ψυχίατρο).
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι τα σημάδια αυτά δεν εμφανίζονται σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του. Είναι πιθανό ένας άνθρωπος να σκέφτεται να αυτοκτονήσει χωρίς να αλλάξει η συμπεριφορά του.
https://sciencearchives.wordpress.com
https://sciencearchives.wordpress.com
0 Σχόλια