Ticker

2/recent/ticker-posts

9+1 tips για να... αποκωδικοποιήσεις το κλάμα του μωρού σου

Είσαι νέα μαμά, έχεις βγάλει τα μάτια σου να διαβάζεις βιβλία για εγκυμοσύνη και μητρότητα αλλά δεν καταφέρνεις να ηρεμήσεις το αγγελουδάκι σου που κλαίει ασταμάτητα όλο το απόγευμα χωρίς… εμφανή λόγο…
Έχεις δοκιμάσει τα πάντα. Ή τουλάχιστον νομίζεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι τα μωρά δεν έχουν άλλο τρόπο να εκφραστούν παρά το κλάμα… 
Παρακάτω θα βρεις όλους τους πιθανούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν ένα μικρό μωράκι να κλαίει ασταμάτητα.

1. Πεινάει
Το προφανές! Όταν το μικρό σου πεινάει, ειδικά όταν είναι μόλις λίγων μηνών και θηλάζει, μπορεί να ξεσηκώσει τον κόσμο με το κλάμα του. Από κάποια στιγμή και έπειτα αυτό το κλάμα πραγματικά το ξεχωρίζεις! Ειδικά όταν έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πότε τρώει. Το κλάμα, που μπορεί σε δευτερόλεπτα να μετατραπεί σε ουρλιαχτό την ώρα που εσείς ετοιμάζεστε να το ταΐσετε ή να το θηλάσετε, σταματάει αυτόματα μόλις πιει την πρώτη γουλίτσα γάλατος.

2. Διψάει, κρυώνει ή ζεσταίνεται
Έχουμε την τάση να ντύνουμε πολύ τα μωρά, ακόμα και το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι νεογέννητα… Εκείνα όμως μπορεί να ζεσταίνονται… Και δεν έχουν άλλο τρόπο να το εκφράσουν από το να βάλουν τα κλάματα… Πώς να το καταλάβετε; Ένα κόλπο είναι να αγγίξετε τα άκρα του. Αν είναι παγωμένα, μάλλον κρυώνει και θέλει καλτσούλες ή σκέπασμα. Αν πάλι είναι βρεγμένο από τον ιδρώτα, θέλει άλλαγμα: καθαρά, στεγνά και πιο ελαφρά ρουχαλάκια!

3. Θέλει άλλαγμα
Αν έχει λερωθεί και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι γιατί δεν σας μύρισε (αν και συνήθως μυρίζει!),τότε μπορεί να βάλει τα κλάματα για να σας δηλώσει: «άλλαξέ με!». Αμέσως θα αισθανθεί καθαρό, στεγνό και θα αρχίσει τα γελάκια!

4. Είναι κουρασμένο
Είναι κοντά στην προγραμματισμένη ώρα ύπνου και εσύ είσαι έξω για ψώνια, για δουλειές ή για καφέ και το έχεις μαζί σου; Δύσκολα τα πράγματα… Πρέπει να επισπεύσεις! Αν το δεις να αρχίζει να χασμουριέται, να είναι ανήσυχο και να γκρινιάζει, είτε προσπάθησε να το κοιμήσεις στο καρότσι, είτε άσε τις δουλειές σου.

5. Τα λεγόμενα βραδινά κλάματα
Το μωράκι είναι ένα σφουγγαράκι που απορροφά όλα τα συναισθήματα των γύρω του. Μπορεί να μη βλέπει πολύ καλά τον πρώτο καιρό (πολλά μωράκια μοιάζουν και λίγο με αλλήθωρα καθώς δεν εστιάζουν καλά) αλλά αισθάνεται ακόμα και από την κοιλιά της μάνας του. Αισθάνεται την κούραση, την ένταση που μπορεί να υπάρχει στο ζευγάρι και όλο αυτό του δημιουργεί άγχος. Και πώς το εκφράζει; Με κλάμα! Για να το αποφύγετε αυτό, φροντίστε ειδικά τον πρώτο καιρό να έχεις βοήθεια είτε από τους δικούς σου είτε από κάποια κοπέλα που κάνει baby sitting.

6. Έχει κολικούς

Ένας… κλασικός λόγος που μπορεί ένα μωρό να κλαίει ασταμάτητα τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι οι κολικοί… Οι κολικοί προέρχονται από μια μορφή δυσανεξίας που έχουν πολλά μωρά στη λακτόζη. Αν το παιδί δε θηλάζει αποκλειστικά, οι παιδίατροι συστήνουν άλλα γάλατα για να καταλαγιάσουν το φαινόμενο. Το κλάμα από τους κολικούς είναι συνεχές, ενώ το παιδί συνήθως είναι κόκκινο και εκκρίνει πολλά αέρια.

7. Βγάζει δοντάκια

Πρέπει να είναι απίστευτος πόνος για ένα μωράκι όταν βγάζει δοντάκια, ειδικά όταν βγάζει πολλά ταυτόχρονα… Είναι λογικό, επομένως, να… κλαίει από τον πόνο, ακόμα και να ξυπνάει το βράδυ από τον πόνο… Όταν ξέρεις ότι βγάζει δοντάκια, έχε πάντα μαζί σου αυτό το ειδικό τζελ με το τέλειο άρωμα που ανακουφίζει το μικρό σου από τον πόνο…

8. Είναι άρρωστο
Αν το παιδί έχει πυρετό, πονάει κάπου και γενικότερα είναι άρρωστο δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το εκφράσει από το κλάμα. Αν το παιδί υποφέρει, το κλάμα του είναι ιδιαιτέρως οξύ και επίμονο, ενώ δε σταματά εύκολα. Τι να κάνεις; Τσέκαρε πρώτα τη θερμοκρασία του. Αν έχει πυρετό, τότε προφανώς είναι άρρωστο. Προσοχή! Ένα 37,2 στα μωρά δεν είναι καν δέκατα! Μίλησε με το γιατρό σου για να σε συμβουλέψει για το πώς να κινηθείς. Ο πυρετός μπορεί βέβαια να οφείλεται και στα δοντάκια του ή στους κολικούς… Οπότε μην τρελαίνεσαι! Και μην το τρέξεις στο νοσοκομείο!

9. Αποζητά συνέχεια την προσοχή σας
Υπάρχουν μωράκια που θέλουν διαρκώς να είναι στο επίκεντρο της προσοχής κι όταν δεν είναι, αρχίζουν να γκρινιάζουν και να κλαίνε. Το θέμα της ασφάλειας στα μωρά είναι πολύ λεπτό τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, οπότε δείτε πώς θα το διαχειριστείτε για να μην αισθάνεται το μικρό σας ότι το εγκαταλείπετε κάθε φορά που πας… τουαλέτα για παράδειγμα!

10. Βαριέται
Το μωρό δεν είναι απλώς μαμ-κακά και νάνι! Είναι ένα μικρό ανθρωπάκι που αποζητά την προσοχή σου και θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου! Αν κάνετε απλώς τα απαραίτητα και στα κενά των… καθηκόντων σου δεν του δίνετε τη δέουσα σημασία, τότε θα αρχίσει να διαμαρτύρεται! Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο γρήγορα και όσο πιο… μητρικά ανταποκρίνεσαι στο κλάμα του, τόσο πιο εύκολα θα μάθει ένα μωρό να είναι υπομονετικό και να… μειώσει το κλάμα του μεγαλώνοντας όταν θέλει κάτι.

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από το psychologies.com
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια