Ο επίμονος βήχας και το «μπούκωμα» παραπέμπουν συνήθως στις εποχικές αλλεργίες ή στο κρυολόγημα, όμως δεν αποκλείεται να οφείλονται σε διαταραχή της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.
Αν ξυπνάτε τα πρωινά και νιώθετε τον λαιμό σας να σας «γρατζουνάει» ή δεν μπορείτε να αναπνεύσετε άνετα, τότε ίσως τα συμπτώματα οφείλονται στη λεγόμενη «σιωπηλή» παλινδρόμηση. Το σενάριο αυτό είναι μάλιστα ιδιαίτερα πιθανό αν δεν βρίσκετε ανακούφιση στα αντιισταμινικά ή στα φάρμακα για το κρυολόγημα.
Όταν μιλάμε για παλινδρόμηση, το μυαλό μας πάει στη δυσπεψία, για παράδειγμα λόγω της κατανάλωσης ενός πικάντικου γεύματος ή λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΑΠ), μιας συχνής γαστρεντερικής διαταραχής με «σήμα κατατεθέν» την καούρα, ωστόσο η «σιωπηλή» παλινδρόμηση –που ονομάζεται επίσημα λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση– είναι πιο ήπια δεν χαρακτηρίζεται από τα τυπικά γαστρεντερικά συμπτώματα της ΓΑΠ, όπως το κάψιμο στο στήθος και το «βάρος» στο στομάχι.
Όπως και η ΓΑΠ, έτσι και η «σιωπηλή» παλινδρόμηση συμβαίνει όταν οξέα από το στομάχι κινούνται ανοδικά προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να ερεθίζουν τον λαιμό προκαλώντας βήχα, τραχύτητα στη φωνή και οπισθορινική καταρροή. Μπορεί επίσης να προκαλεί ένα επίμονο αίσθημα ότι υπάρχει ένας «κόμπος» στον λαιμό, καθώς ο ερεθισμός του οισοφάγου οδηγεί σε υπέρμετρη παραγωγή βλέννας στον λαιμό.
Αν δεν αντιμετωπιστεί, η «σιωπηλή» παλινδρόμηση μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει άσθμα ή υπνική άπνοια.
Για να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα που εμφανίζετε οφείλονται όντως στη «σιωπηλή» παλινδρόμηση, δοκιμάστε για διάστημα δύο εβδομάδων μια ειδική διατροφή χωρίς καθόλου αλκοόλ, ανθρακούχα, πικάντικα γεύματα ή τηγανητά, με ελάχιστα γαλακτοκομικά και λίγο καφέ, τροφές με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή οξύτητα.
Προσπαθήστε επίσης να μην καταναλώνετε πολύ αργά το βραδινό σας γεύμα (τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο) και δοκιμάστε να σηκώνετε λίγο πιο ψηλά το κεφάλι σας όταν ξαπλώνετε χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο μαξιλάρι.
Αν οι ενοχλήσεις υποχωρήσουν τότε πιθανώς οι ενοχλήσεις οφείλονταν πράγματι στην παλινδρόμηση. Η επίσκεψη στον γιατρό για πληρέστερη αξιολόγηση μπορεί να επιβεβαιώσει την αιτία του προβλήματος.
0 Σχόλια