Ticker

2/recent/ticker-posts

Εφαρμογή στα κινητά θα δίνει πληροφορίες για χημικές ουσίες σε προϊόντα- Θα σαρώνει το barcode


Δεκατρείς χώρες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- συμμετέχουν στο νέο ευρωπαϊκό έργο «AskREACH», που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν, ώστε να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη των «Πολύ Υψηλής Ανησυχίας Χημικών Ουσιών» στα διάφορα αντικείμενα που σκοπεύουν να αγοράσουν.

Το έργο, που συντονίζει η γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα υλοποιείται με τον συντονισμό του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με τη συνεργασία του ECOCITY.

Όταν η εφαρμογή αναπτυχθεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν στο «έξυπνο» κινητό τους, ώστε να σαρώνουν το γραμμικό κώδικα (barcode) του προϊόντος που θέλουν να αγοράσουν και έτσι θα παίρνουν πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ουσίες που αυτό περιέχει.

Με την ίδια εφαρμογή, θα μπορούν να στέλνουν σχετικά διευκρινιστικά ερωτήματα στους προμηθευτές.

Οι λεγόμενες «Ουσίες Πολύ Υψηλής Ανησυχίας» (Substances of Very High Concern-SVHCs) περιλαμβάνουν ουσίες καρκινογόνες, όσες διαταράσσουν τις ορμονικές λειτουργίες, χημικές ενώσεις επιβλαβείς για το περιβάλλον κ.α. Η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία (REACH) προβλέπει την υποχρέωση των κατασκευαστών χημικών να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις εν λόγω ουσίες και σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθεί η νέα εφαρμογή.

Αν κάποια ουσία SVHC ξεπερνά το ένα χιλιοστό (0,1%) του βάρους ενός αντικειμένου, θα πρέπει αυτό να γνωστοποιείται από τον προμηθευτή σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα έως τον τελικό καταναλωτή.

Το νέο πρόγραμμα θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, που θα μπορεί να συμπληρωθεί από τους προμηθευτές και τους κατασκευαστές, σχετικά με την παρουσία SVHC στα προϊόντα. Στη συνέχεια, η βάση δεδομένων θα συνδεθεί με μια εφαρμογή για smartphones, που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Το πρόγραμμα θα συνδυασθεί με εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρα Βασιλική Ασημακοπούλου, εκτιμάται ότι θα συνεργασθούν διάφοροι οργανισμοί και φορείς, ενώ ήδη το Γενικό Χημείο του Κράτους -η αρμόδια δημόσια υπηρεσία για τις χημικές ουσίες- έχει δηλώσει ότι στηρίζει το έργο. Σχετική ιστοσελίδα στα ελληνικά θα είναι διαθέσιμη για το ευρύ κοινό από τον Μάρτιο του 2018, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια