Ticker

2/recent/ticker-posts

Πιστοποίηση ΙΕΚ: Ποιοι βαθμολογούν και με ποιο τρόπο;

Βαθμολόγηση γραπτών θεωρητικού μέρους

Στο γραπτό μέρος, δίνονται οι φωτοτυπίες με τις ερωτήσεις όπου η συνολική βαθμολόγηση τους είναι το 100.  Δίπλα από την κάθε ερώτηση αναγράφεται και ο αριθμός (8,10,12). Εάν "μαζέψετε" 45ποντους, αυτόματα πηγαίνει στους 50 όπου στην κλίμακα 1-20 είναι το 10 (βάση). 
Τα γραπτά της Θεσσαλονίκης στέλνονται στην Αθήνα, όπου διορθώνονται και επιστρέφουν ξανά στη Θεσσαλονίκη. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται στα γραπτά της Αθήνας που διορθώνονται στη Θεσσαλονίκη (πληροφορίες από καθηγητές που υπήρξαν βαθμολογητες).
Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από δυο εξεταστές οι οποίοι και βαθμολογούν στην κλίμακα από 1-20. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που βαθμολογήθηκε με βαθμό 10 έως και 20. Σε περίπτωση που ανάμεσα στους δυο βαθμολογητές υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη των 3 βαθμών τότε το γραπτό εξετάζεται και από τρίτο βαθμολογητή και ο τελικός βαθμός προκύπτει από το άθροισμα των τριών βαθμολογιών διαιρούμενο με το τρία.
Οι βαθμολογητες στην πλειοψηφία τους είναι σχετικοί με την ειδικότητα που διορθώνουν τα γραπτά. Από το υπουργείο παιδείας λαμβάνουν τις λύσεις των θεμάτων της κάθε ειδικότητας. Πιστεύεται πως σχετικοί βαθμολογητες μπορούν να δικαιολογήσουν απαντήσεις σπουδαστών που δεν συνάδουν με αυτές του υπουργείου παιδείας και τεκμηριώνοντας βάζουν τον βαθμό που αξίζει. Σε αντίθεση με βαθμολογητες που καλούνται να διορθώσουν γραπτά από "άσχετες" ειδικότητες με αυτή που επαγγελονται, ζητούν οι απαντήσεις των σπουδαστών να είναι ίδιες με αυτές που δίνει το υπουργείο, με αποτέλεσμα να κόβονται βαθμοί.
Σημειώνουμε πως τα παραπάνω στοιχεία γράφονται μετά από συνομιλία με καθηγητές ΙΕΚ και επιτηρητων.

Πρακτικό μέρος

Για το πρακτικό μέρος η διάρκεια της εξέτασης κυμαίνεται από 2 έως και 5 ώρες και κάθε υποψήφιος εξετάζεται από τρεις εξεταστές της αντίστοιχης ειδικότητας του υποψηφίου που αξιολογούν με τους χαρακτηρισμούς «ΕΠΙΤΥΧΩΝ» ή «ΑΠΟΤΥΧΩΝ». Επιτυχών είναι ο υποψήφιος που χαρακτηρίστηκε από δυο τουλάχιστον εξεταστές ως «ΕΠΙΤΥΧΩΝ». Δεν υπάρχουν πλέον λίστες με τα ονόματα των σπουδαστών παρά μόνο με αριθμό που λαμβάνουν κατά την είσοδο του τόπου εξέτασης. Βέβαια υπάρχουν και φορές που οι κριτές υπήρξαν καθηγητές μας, οπότε  δεν γίνεται μας ξεχάσουν για λίγο.

Οι βαθμοί γραπτού-πρακτικου δεν συμψηφιζονται. Εάν στο γραπτό έχεις 9 και στο πρακτικό επιτυχών, σημαίνει ότι θα ξαναδώσεις το γραπτό μόνο. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια