Οι μικρές λαμπερές κουκίδες που βλέπουμε στον ουρανό τα αστέρια. Είναι στην πραγματικότητα πελώριες αέριες σφαίρες σε τεράστια απόσταση από τη Γη στις οποίες αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, η θερμοκρασία και η φωτεινότητα ποικίλουν ανάλογα με το είδος του αερίου. Τα πιο ψυχρά αστέρια εκπέμπουν κόκκινο και πορτοκαλί φως, ενώ τα θερμότερα λευκό και γαλάζιο. Ακόμη και οι διαστάσεις τους διαφέρουν αισθητά, υπάρχουν οι Νάνοι που είναι τα μικρότερα αστέρια, όπως ο ήλιος και οι γίγαντες που ξεπερνούν το μέγεθος του ήλιου έως και 800 φορές. Η ζωή ενός αστεριού αρχίζει από ένα νέφος αερίου, το οποίο συστέλλεται και θερμαίνεται ώσπου φτάνει σε συγκεκριμένο μέγεθος και θερμοκρασία. Το αστέρι παραμένει τότε σταθερό για εκατομμύρια χρόνια. Στο διάστημα αυτό δίνει σταδιακά η καύση των αερίων του, κυρίως του υδρογόνου όταν η καύσιμη ύλη πλησιάζει στο τέλος της. Το αστέρι ψύχεται διαστέλλεται και μεταμορφώνεται σε κόκκινο γίγαντα τα εξωτερικά στρώματα κατόπιν διασκορπίζονται και απομένει ένας λευκός νάνος αστέρι μικρότερο σε διαστάσεις και πιο ψυχρό που θα χαθεί τελικά οταν χάσει όλη του τη λάμψη.
- Κόκκινος γίγαντας η διάμετρος του μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η επιφάνεια του ψύχεται σταδιακά φτάνοντας στους 3.500 βαθμούς. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα στρώμα υδρογόνου ένα στρώμα ηλίου και ο πυρήνας του που περιέχει άνθρακα
- Άσπρος νάνος μικρό αστέρι που η διάμετρος του όμως ξεπερνά το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα στο εσωτερικό του υπάρχει πυρήνας υδρογόνου που στις υψηλότερες θερμοκρασίες μετατρέπεται σε ήλιο
- δίδυμα αστέρια πρόκειται για 2 αστέρια με διαφορετικές διαστάσεις που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο ανταλλάσσοντας ενδεχομένως την ενέργεια και την ύλη τους. Από τα αστέρια που είναι ορατά αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αστέρια .
- φάσμα φωτός είναι το σύνολο όλων των χρωμάτων που απαρτίζουν το φως τα αέρια παράγουν ένα φάσμα φωτός που αποτελείται από μία σειρά χρωμάτων που χωρίζονται από χαρακτηριστικές σκούρες γραμμές, διαφορετικές για κάθε τύπο αερίου. Έτσι παρατηρώντας το φως των αστεριών και αναλλοίωτα στο φάσμα καταλαβαίνουμε από ποια αέρια σχηματίστηκαν.
0 Σχόλια