Α2 Ποια όργανα μέτρησης χρησιμοποιούνται κατά την αποτύπωση με τοπογραφικές μεθόδους;
Λέξεις κλειδιά: θεοδόλιχος (μετρηση γωνιων) - μετροταινια (μετρηση αποστασεων) -χωροβατης (μετρηση υψομετρικων διαφορων) ακρίβεια, οικονομια χρονου, λίγο προσωπικο, παραληλα με ανασκαφικες εργασιες. Νεες μεθοδοι: ηλεκτρομετρο, μαγνητομετρο, αεροφωτογραφια, θερμογραφιση με υπερυθρες ακτινες κτλ.
- Νήμα της στάθμης
Η λιναίη είναι το πιο απλό αλλά και πιο χρήσιμο Τοπογραφικό όργανο. Αποτελείται από ένα νήμα, στο άκρο του οποίου υπάρχει ένα βάρος. Αν κρατηθεί σταθερά από το άλλο άκρο της, τότε, λόγω της βαρύτητας, το νήμα παίρνει τη διεύθυνση της κατακορύφου ενός τόπου. Όμως είναι ευπαθής κι έχει πολύ λεπτό νήμα. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο κατακορύφωσης άλλων οργάνων.
- Αεροστάθμη
Η αεροστάθμη είναι ένα επίσης απλό, αλλά χρήσιμο Τοπογραφικό όργανο. Η λειτουργία της βασίζεται στον ακόλουθο νόμο της μηχανικής ρευστών: Εάν σε κάποιο σωλήνα συνυπάρχουν διαφορετικά ρευστά, τότε τα ρευστά παίρνουν θέσεις ανάλογα με το ειδικό βάρος τους. Τα ειδικά βαρύτερα βρίσκονται στις κατώτερες θέσεις και τα ειδικά ελαφρύτερα στις ανώτερες. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά του ειδικού βάρους των ρευστών τόσο γρηγορότερα γίνεται ο διαχωρισμός τους.
Η εφαρμογή αυτής της ιδιότητας γίνεται με την εισαγωγή ενός υγρού και ενός αερίου σε ένα σωλήνα. Τότε το αέριο, σαν ειδικά ελαφρύτερο, θα καταλάβει θέση πάνω από το υγρό.
- Ακόντιο
Είναι το όργανο που υλοποιεί την κατακόρυφο ενός τόπου. Τα όργανα αυτά πρέπει να είναι γραμμικά, ευθυτενή. Ένα ακόντιο πρέπει να φαίνεται από σχετικά μεγάλη απόσταση, ώστε να είναι δυνατή μια μέτρηση ανεξάρτητα της απόστασης των σημείων. Επίσης ένα ακόντιο πρέπει να είναι ελαφρύ, ώστε να μεταφέρεται χωρίς δυσκολία σε όλα τα σημεία, που θα μετρηθούν.
Στην κάτω άκρη τους υπάρχει μια κωνική απόληξη ώστε να είναι εύκολη η τοποθέτησή τους ακριβώς σε κάποιο υλικό σημείο.
- Μετροταινία
Βασικό όργανο, χρησιμοποιείται για μέτρηση αποστάσεων.
- Θεοδόλιχος
Το θεοδόλιχο είναι όργανο αρκετά μεγάλης ακρίβειας, διότι διαθέτει άριστα οπτικά συστήματα που ανακλούν τα είδωλα χωρίς παραμορφώσεις και διαθλάσεις. Το όργανο τοποθετείται σε σταθερή βάση (με τη βοήθεια ενός τρίποδα) η οποία εξασφαλίζει την ακινησία του καθ΄ όλη τη διάρκεια των μετρήσεων. Ακόμη διαθέτει σύστημα πρισμάτων και μεγεθυντικών φακών για την ανάγνωση των μετρήσεων με ακρίβεια 0.001 grad.
Το μοναδικό μειονέκτημα του οργάνου είναι το μεγάλο βάρος του και συνεπώς η δυσκολία χρήσης του σε δυσπρόσιτα εδάφη.
- Χωροβάτης
Η κύρια διαφορά του με το θεοδόλιχο είναι ότι κινείται μόνο σε οριζόντιο άξονα. Είναι πιο απλό όργανο και χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες μετρήσεις όπως χωροσταθμήσεις. Υπάρχει σε μηχανική και ψηφιακή μορφή.
- Total Station
Αποτελεί το σύγχρονο ψηφιακό θεοδόλιχο. Έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το μηχανικό. Όλες οι μετρήσεις καταγράφονται ηλεκτρονικά μέσα στο σύστημα καταγραφής του.
- Σταδία
Χρησιμοποιείται μαζί με το χωροβάτη και το θεοδόλιχο. Πάνω σε αυτό διαβάζονται οι αναγνώσεις για τις μετρήσεις κι έχει άνοιγμα από 1 έως 5 μέτρα.
- Κάτοπτρο (πρίσμα)
Χρησιμοποιείται μαζί με το total station. Μπορεί να αντικαταστήσει τη σταδία. Αποτελείται από ένα κοντάρι κι ένα πρίσμα που τοποθετείται πάνω στο κοντάρι.
0 Σχόλια