Ticker

2/recent/ticker-posts

S&P: «Θετική» από «σταθερή» η προοπτική της Ελλάδας – Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις

Οοίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings αναβάθμισε την προοπτική (outlook) της Ελλάδας σε θετική, από σταθερή, ενώ επιβεβαίωσε ότι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα Β+/Β.


Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά στην έκθεσή του πως οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα μιας αναβάθμισης εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οδηγήσει σε πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Η S&P, παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί πως το outlook θα μπορούσε να υποβαθμιστεί και πάλι σε «σταθερό» εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες της σημειωθεί αντιστροφή των εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων ή αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τελικά πιο αδύναμος του αναμενόμενου, περιορίζοντας την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στην έκθεση σημειώνεται εξάλλου πως η προβλεψιμότητα της πολιτικής στην Ελλάδα βελτιώνεται, το ίδιο και οι οικονομικές προοπτικές της χώρας. Στη διάρκεια του 2016 και του 2017, καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα ενώ πέρυσι δόθηκε τέλος σε μια πολυετή ύφεση. Ωστόσο, κατά την άποψη της S&P, οι αναπτυξιακές πολιτικές, αντί για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας της βιωσιμότητας μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους. Για την επόμενη τριετία, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ 2-2,5%. Δεν αποκλείει, ωστόσο, ισχυρότερη επίδοση εάν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδυτικές εισροές από το εξωτερικό.

Βραχυπρόθεσμα ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας. Θεωρούμε ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες για σημαντικά έργα υποδομής στις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων λιμανιών και αεροδρομίων, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις στους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα logistics.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια