Ticker

2/recent/ticker-posts

Tα 7 σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη


Είμαστε αυτά που έχουμε διαβάσει, που έχουμε γράψει και έχουμε ακούσει. Αυτά που μας είπαν οι άλλοι για τον εαυτό μας και τον κόσμο και αυτά που μόνοι μας μάθαμε.

Aυτά που συγκρατήσαμε στη μνήμη μας και αυτά που υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας. Oλες αυτές οι πληροφορίες μεταφράζονται σε συναισθήματα. Κάθε συναισθηματική μας κατάσταση είναι και μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτό που συμβαίνει γύρω μας την κάθε στιγμή.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους. Καθορίζει το μέγεθος της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.


Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ξέρουν καλά τον εαυτό μας: δεν έχουν αυτοσκοπό να αποδεικνύουν συνεχώς αυτό που είναι. Ακούν με προσοχή τους ανθρώπους γύρω τους και προσπαθούν να τους κατανοήσουν. Να μπουν στη θέση τους. Διαχειρίζονται με σύνεση τα αρνητικά συναισθήματα. Ξέρουν ότι κύριος υπεύθυνος για ό,τι τους συμβαίνει είναι ο εαυτός τους και δεν κατηγορούν κανέναν για τα λάθη τους.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη: οι άνθρωποι που αδυνατούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

Ποια είναι τα σημάδια στην συμπεριφορά που δείχνουν ότι ένα άτομο έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη;



Tα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη…

1) Στρεσάρονται εύκολα:

Το άγχος και το στρες είναι το φυσικό επακόλουθο της καταπίεσης των συναισθημάτων. Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν μπορούν να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματά τους, γι’αυτό και η διάθεσή τους μπορεί να πέσει κατακόρυφα από την μια στιγμή στην άλλη.

Καταβάλλονται από το άγχος και δεν χάνονται μέσα σε έναν κόσμο ανησυχίας.

2) Eπιδιώκουν διαρκώς την επιβεβαίωση των άλλων -Αν δεν την έχουν μπορεί να εκδηλώσουν τοξικές συμπεριφορές: Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνηθίζουν να εκφράζουν με εγκράτεια τις απόψεις τους. Ακούν με προσοχή την γνώμη των άλλων και αν είναι αντίθετη από την δική τους, είναι ανοιχτοί στο να την δεχτούν αν στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα. Είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και δεν νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν τίποτα, σε κανέναν. Δεν κάνουν επίδειξη γνώσεων, δεν ζητούν επιβεβαίωση. Το εντελώς αντίθετοσυμβαίνει με τα άτομα που έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αν δεν νιώσουν την αποδοχή των άλλων -λόγω της ανασφάλειας που τους διακατέχει-, μπορεί να εκδηλώσουν άκρως αρνητικές συμπεριφορές.

3) Διαμορφώνουν γρήγορα άποψη και εμμένουν πεισματικά σε αυτή (ακόμα κι αν δεν έχουν επιχειρήματα): Tα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνηθίζουν να κάνουν σενάρια και εικασίες. Βιάζονται να βγάζουν συμπεράσματα και υποστηρίζουν -ακόμα και εμμονικά- τις απόψεις τους ακόμα κι αν είναι εμφανές ότι δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Δεν είναι ανοιχτοί στο διάλογο και αλλάζουν δύσκολα γνώμη (κάτι ιδιαιτέρως «επικίνδυνο», αν το άτομο με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχει θέση ευθύνης σε μια επιχείρηση ή ηγείται μιας ομάδας).


4) Προσκολλώνται στα λάθη τους και δεν ξεφεύγουν εύκολα από αυτά:Κανείς δεν είναι τέλειος και λάθη θα γίνονται πάντα. Το θέμα είναι να παίρνουμε ένα μάθημα από αυτά και να μην καθορίζουν το μέλλον μας. Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη εμμένουν σε αυτά και κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα. Δεν προχωρούν εύκολα μπροστά. Δεν συγχωρούν εύκολα τον εαυτό τους (γι’αυτό και δεν συγχωρούν εύκολα και τους άλλους).

5) Νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς -Κατηγορούν τους άλλους για το πώς νιώθουν: Τα άτομα με χαμηλό EQ νιώθουν ότι δεν έχουν την κατανόησή των άλλων και ότι διαρκώς παρεξηγούνται αυτά που λένε (σσ. στο μυαλό τους, οι άλλοι βρίσκονται διαρκώς «απεναντί» τους). Επίσης, δεν αντιλαμβάνονται ότι ο μοναδικός κυρίαρχος των συναισθημάτων τους είναι ο εαυτός τους και η συναισθηματική τους κατάσταση είναι υπό τον πλήρη έλεγχό τους -και κανενός άλλου!

6) Προσβάλλονται εύκολα: Οι άνθρωποι με υψηλό EQ έχουν αυτοπεποίθηση και ανοιχτό μυαλό. Εχουν χιούμορ και δεν «μετράνε» μία προς μία τις λέξεις των άλλων. Ακόμα κι αν ειπωθεί κάτι που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, το προσπερνούν εύκολα. Δεν προσβάλλονται εύκολα. Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει με τα άτομα που έχουν χαμηλό EQ: θίγονται πολύ εύκολα γιατί συνηθίζουν να «διογκώνουν» τα πράγματα. Παίρνουν τα πράγματα υπερβολικά σοβαρά.

7) Εχουν συναισθηματικά ξεσπάσματα: Οι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη θυμώνουν και «εκρήγνυνται» στα ξαφνικά. Καυγαδίζουν και βγαίνουν εύκολα εκτός ελέγχου.

(Με πληροφορίες από verywellmind.com και Business Insider)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια