Κέικ Ikea Daim: Τούρτα με σοκολάτα, καραμέλα και αμύγδαλο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

Κέικ Ikea Daim: Τούρτα με σοκολάτα, καραμέλα και αμύγδαλο

Ψάχνετε για ένα επιδόρπιο γιορτινής που δεν είναι κέικ φρούτων; Γιατί να μην δοκιμάσετε αυτό το παρακμιακό σκανδιναβικό γλύκισμα, που μπορείτε να δείτε συνήθως στην τοπική σας Ikea;

Ναι, σήμερα θα σας πω πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κέικ Daim! Εάν έχετε ένα Ikea δίπλα, τότε έχετε αυτό το υπέροχο κέικ σε κοντινή απόσταση, αλλά για όσους από εμάς ζούμε 100 μίλια μακριά από το πλησιέστερο κατάστημα Ikea (το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι το μοναδικό στην Ιρλανδία), μπορούμε να το φτιάξουμε όποτε μας αρέσει με αυτή τη συνταγή!

Για όσους από εσάς δεν έχετε ξαναδεί Ikea, είναι μια σουηδική αλυσίδα καταστημάτων οικιακών ειδών σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συμπτωματικά, ήταν η ημέρα της Αγίας Λούσι την Παρασκευή, η οποία είναι μια γιορτή που γιορτάζεται συνήθως στη Σουηδία! Ίσως θα έπρεπε να το είχα φτιάξει για εκείνη την περίσταση...

Αυτό το κέικ μοιάζει εντυπωσιακά με την τόρτα Esterházy που έφτιαξα νωρίτερα μέσα στη χρονιά : στρώσεις μαρέγκας αμυγδάλου στριμωγμένες και στριμωμένες σε μια πλούσια γέμιση από κρέμα κρόκου αυγού και βούτυρο. Η μόνη διαφορά είναι ότι μια torta Esterházy δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας.

Έχοντας μια στρώση μαύρης σοκολάτας, διάσπαρτη με μικρά τραγανά κομμάτια ελαφρώς πικρής καραμέλας, δίνει στην αδυσώπητη βουτυρότητα και γλυκύτητα κάποια αναγκαία ανακούφιση, η οποία νομίζω ότι λείπει από την τόρτα Esterházy. Αλλά γνωρίζοντας αυτό που ξέρω τώρα, μπορεί να πάρω και πάλι αυτό το κέικ.

Δεν πρόκειται να πω ψέματα, υπάρχει τεράστια ποσότητα παρασκευής σε αυτό το κέικ. Έχει τέσσερα διαφορετικά συστατικά: τις στρώσεις ντακουάζ από ασπράδι αυγού, ζάχαρη και καβουρδισμένα αμύγδαλα. η μουσελίνα βανίλιας από κρέμα κρόκου αυγού και ανάλατο βούτυρο. η τραγανή καραμέλα από βρασμένη ζάχαρη και αλατισμένο βούτυρο. και το γλάσο σοκολάτας, που είναι το πιο απλό συστατικό.

Για ευκολία στην ανάγνωση, παραθέτω ξεχωριστά όλα τα συστατικά και τις μεθόδους των διαφορετικών συστατικών. Επίσης, το ενημέρωσα λίγο καθώς θα ήθελα να είχα κάνει τις στρώσεις μαρέγκας μου λίγο πιο χοντρές.


ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟΥΡΤΑ DAIM

Για την τούρτα

4 ασπράδια αυγών
4 ουγγιές (115 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη
4 ουγγιές (115 γραμμάρια) αλεσμένα αμύγδαλα
Αξιοπρεπή πρέζα αλάτι
Προαιρετικά:  Απόσταγμα αμυγδάλου και βανίλιας, για γεύση


Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά πολύ καλά μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C (350 F) και απλώστε το κάτω μέρος μιας φόρμας για σάντουιτς 8 ιντσών (20 εκατοστών) χωρίς λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαλακές κορυφές. Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη ενώ χτυπάτε για να γίνει σφιχτή μαρέγκα. 
Διπλώνουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το αλάτι και τα αποστάγματα. Το κόλπο είναι να είσαι ήπιος, αλλά γρήγορος.
Ψήστε τη μαρέγκα για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Θα βουτήξει ελαφρώς στη μέση, αλλά δεν πειράζει. 
Ψύξτε για 10 λεπτά πριν χαλαρώσετε από τις άκρες με ένα μαχαίρι και αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα

3 κρόκοι αυγών 
(μπορείτε να προσθέσετε και τους 4 κρόκους που έχουν απομείνει αν θέλετε, αλλά τεχνικά χρειάζονται μόνο 3)
3 κουταλάκια του γλυκού (15 χιλιοστόλιτρα) κορν φλάουρ
3 ουγγιές (85 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη
6 υγρές ουγγιές (180 χιλιοστόλιτρα) πλήρες γάλα
(για πρόσθετο πλούτο, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ένα τέταρτο του γάλακτος με γάλα εβαπορέ)
3 ουγγιές (85 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
1 κουταλάκι του γλυκού (5 χιλιοστόλιτρα) απόσταγμα βανίλιας
Αλάτι, για γεύση


Ανακατεύουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα. Σταδιακά ανακατεύουμε το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. 
Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας όλη την ώρα με ένα σύρμα μπαλονιού ή λαστιχένια σπάτουλα, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει γρήγορα.
Αδειάζουμε σε ένα ρηχό μπολ, σκεπάζουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα και κρυώνουμε εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις κρυώσει, τραβήξτε το λαδόχαρτο και ξύστε όποια κρέμα έχει κολλήσει πάνω της, ξαναβάζοντάς την στο μπολ με την υπόλοιπη κρέμα.
Αφού κρυώσει, βάζετε το βούτυρο σε ένα μπολ ανάμειξης ή στο μπολ του μίξερ. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν και μετά χτυπάμε σταδιακά την κρέμα σιγά σιγά. Μόλις ανακατευτούν εντελώς, αρωματίστε με βανίλια και αλατοπιπερώστε.


Για τα κομμάτια «Daim».

1 ½ ουγγιά (45 γραμμάρια) αλατισμένο βούτυρο
1 ½ ουγγιά (45 γραμμάρια) χρυσό σιρόπι
1 ½ ουγγιά (45 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
Δύο πρέζες μαγειρική σόδα


Γεμίστε τον νεροχύτη της κουζίνας με περίπου 2 ίντσες (4 εκατοστά) κρύο νερό.
Βράζετε όλα τα υλικά, εκτός από τη μαγειρική σόδα, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, στροβιλίζοντας το τηγάνι για να αναμειχθούν τα υλικά. Αποφύγετε τον πειρασμό να ανακατεύετε! 
Μαγειρέψτε το μείγμα στους 150 C, στροβιλίζοντας πολύ συχνά για να μην πιάσει το μείγμα στη βάση του τηγανιού. Μόλις πάρει θερμοκρασία, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και βουτάμε τον πάτο της κατσαρόλας στο κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα.
Προσθέστε τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε ξανά για να ανακατευτεί: θα φουσκώσει τόσο ελαφρά και στη συνέχεια αδειάστε σε ένα λαδωμένο ταψί φούρνου ή σε μια μαρμάρινη πλάκα. 
Όταν κρυώσει, τρίψτε σε μικρά κομμάτια με το χέρι ή τυλίγοντας το σε πλαστική σακούλα χρησιμοποιώντας έναν πλάστη.


Για την επικάλυψη σοκολάτας

4 ουγγιές (115 γραμμάρια) σοκολάτα γάλακτος
2 ουγγιές (55 γραμμάρια) μαύρη σοκολάτα
3 κουταλιές της σούπας (15 χιλιοστόλιτρα) ηλιέλαιο
Πρέζα αλάτι

Ζεσταίνουμε τις σοκολάτες και το λάδι μαζί σε μια κανάτα στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε.
Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα και το λάδι σε διπλό μπολ.
Αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρά.

Για να συναρμολογήσετε το κέικ
Κόβουμε το κέικ στη μέση (πολύ προσεκτικά: είναι αρκετά αραιό και το αλατοπιπερώνουμε μαζί με την κρέμα. 
Παγώστε το κέικ με μια γενναιόδωρη ποσότητα κρέμας. Οποιαδήποτε κρέμα έχει απομείνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα έργα. 
Παίρνουμε περίπου τρεις κουταλιές της σούπας από την επικάλυψη σοκολάτας και απλώνουμε πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με τραγανά Daim. Μην το αφήνετε να στάζει στα πλαϊνά.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στα τραγανά να κολλήσουν στο κέικ χωρίς να τρέξουν με το υπόλοιπο γλάσο
Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο γλάσο, ζεσταίνοντας ξανά απαλά αν χρειάζεται, για να γλασάρετε ολόκληρο το κέικ. Ψύξτε εντελώς για 2 ώρες πριν το σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add