Ticker

2/recent/ticker-posts

34. Ποιες πρώτες σωστικές επεμβάσεις συντήρησης εφαρμόζονται στο αρχαιολογικό γυαλί, το οποίο προέρχεται από ανασκαφή με υγρές συνθήκες ταφής;

Το αρχαιολογικό γυαλί που προέρχεται από υγρές συνθήκες ταφής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγω της μακροχρόνιας παραμονής του σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία, που προκαλεί φθορές όπως αλκαλοπυριτική υδρόλυση και σχηματισμό κρούστας. Οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Απαλή Αφαίρεση Χώματος και Επικαθίσεων:
    • Εφαρμογή απιονισμένου νερού ή αραιών διαλυμάτων αλκοόλης (π.χ. αιθανόλη) για την απομάκρυνση χώματος, άμμου και επιφανειακών ρύπων.
    • Χρήση μαλακών εργαλείων, όπως πινέλα ή νυστέρια, για την αποφυγή μηχανικών φθορών.
  2. Σταθεροποίηση Υγρασίας:
    • Μεταφορά σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σταδιακή μείωση της υγρασίας για την αποφυγή απότομων συστολών ή διαστολών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρωγμές.
  3. Αφαλάτωση:
    • Εάν υπάρχουν διαλυτά άλατα στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό του γυαλιού, εφαρμόζεται αφαλάτωση με εμβάπτιση σε διαδοχικά λουτρά απιονισμένου νερού για την απομάκρυνσή τους.
  4. Συγκράτηση Θραυσμάτων:
    • Τα θραύσματα του γυαλιού συλλέγονται και τυλίγονται με μαλακά υλικά (π.χ. βαμβάκι ή αφρώδες υλικό) για προστασία κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση.
  5. Καθαρισμός από Βιολογικούς Παράγοντες:
    • Χρήση βιοκτόνων, όπως το Desogen ή το Primatol, σε περίπτωση παρουσίας μικροοργανισμών (π.χ. μυκήτων ή αλγών).
  6. Αποφυγή Χημικών Αντιδράσεων:
    • Τοποθέτηση του αντικειμένου σε ουδέτερα υλικά αποθήκευσης (π.χ. αδρανή πλαστικά) για την αποφυγή επαφής με όξινες ή αλκαλικές ουσίες που μπορεί να επιδεινώσουν τη φθορά.
  7. Τεκμηρίωση Κατάστασης:
    • Λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης του αντικειμένου και φωτογράφηση πριν και μετά τις πρώτες επεμβάσεις, για την παρακολούθηση των αλλαγών.

Αυτές οι σωστικές επεμβάσεις έχουν στόχο την ελαχιστοποίηση της περαιτέρω φθοράς του γυαλιού και την προετοιμασία του για μελλοντική συντήρηση ή μελέτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια