Ticker

2/recent/ticker-posts

50. Ποιες φυσικοχημικές μέθοδοι αναλύσεων εφαρμόζονται στο κεραμικό και για ποιόν σκοπό είναι η κάθε μία από αυτές;

50. Ποιες φυσικοχημικές μέθοδοι αναλύσεων εφαρμόζονται στο κεραμικό και για ποιόν σκοπό είναι η κάθε μία από αυτές;

  1. Φασματοσκοπία Υπέρυθρου (FTIR): Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των οργανικών υλικών, όπως συγκολλητικά και επιστρώσεις. Βοηθά στην ταυτοποίηση των ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες επεμβάσεις συντήρησης.
  2. Ακτινογραφία περίθλασης ακτίνων Χ (XRD): Εφαρμόζεται για την ανάλυση των κρυσταλλικών φάσεων του κεραμικού, παρέχοντας πληροφορίες για τη σύσταση του πηλού και τα προϊόντα διάβρωσης.
  3. Φθορισμομετρία ακτίνων Χ (XRF): Εντοπίζει τη χημική σύσταση του κεραμικού, προσδιορίζοντας μεταλλικά στοιχεία και προσμίξεις, χρήσιμα για τη χρονολόγηση και την τεχνολογία κατασκευής.
  4. Μικροσκοπία Σάρωσης Ηλεκτρονίων (SEM): Παρέχει λεπτομερείς εικόνες της επιφάνειας και πληροφορίες για τη μικροδομή και τη φθορά του υλικού. Συχνά συνδυάζεται με φασματοσκοπία ενέργειας ακτίνων Χ (EDS) για τον χημικό προσδιορισμό.
  5. Θερμοσταθμική Ανάλυση (TGA): Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό οργανικών ενώσεων ή την ανάλυση της σταθερότητας του υλικού σε θερμικές αλλαγές.
  6. Μικρο-Raman Φασματοσκοπία: Παρέχει μη καταστρεπτική ανάλυση για τα χρωστικά και τα προϊόντα διάβρωσης στην επιφάνεια των κεραμικών.
  7. Ανάλυση Ισοτόπων: Χρησιμοποιείται για τη χρονολόγηση ή την ταυτοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης του υλικού.

Οι παραπάνω μέθοδοι προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σύνθεση, την τεχνολογία και την κατάσταση διατήρησης των κεραμικών, διευκολύνοντας τη συντήρηση και τη μελέτη τους.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια