Θερινό ηλιοστάσιο: Η μεγαλύτερη ημέρα της χρονιάς - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2024

Θερινό ηλιοστάσιο: Η μεγαλύτερη ημέρα της χρονιάς

πηγή φωτογραφίας lefkadatoday.gr

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι το σημείο κατά το οποίο ο Ήλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό, σηματοδοτώντας την πιο μεγάλη ημέρα του έτους και την αρχή του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στις 20 ή 21 Ιουνίου κάθε έτους.

Κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, η γωνία του άξονα της Γης είναι κλίση προς τον Ήλιο, επιτρέποντας στις βόρειες περιοχές να δέχονται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και άρα περισσότερο φως της ημέρας. Η διάρκεια της ημέρας αυτή την ημέρα είναι η μεγαλύτερη του έτους, ενώ η νύχτα είναι η μικρότερη.

Ιστορική και Πολιτιστική Σημασία
Το θερινό ηλιοστάσιο έχει γιορταστεί από διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες ανά τους αιώνες. 

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Stonehenge: Στην Αγγλία, το αρχαίο μνημείο Stonehenge έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζεται με την ανατολή του ηλίου κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου.
Σκανδιναβία: Οι λαοί της Σκανδιναβίας γιορτάζουν το θερινό ηλιοστάσιο με το "Midsummer", μία γιορτή γεμάτη με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και φαγητά.
Αρχαία Ελλάδα: Οι Έλληνες γιόρταζαν τη θερινή ηλιοστασία με διάφορες τελετές και εορτές προς τιμήν των θεών τους.

Αστρονομικά Στοιχεία
Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει όταν ο Βόρειος Πόλος είναι πιο κοντά στον Ήλιο και η Γη βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο στην τροχιά της. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι ελλειπτική και όχι κυκλική.

Φέτος το θερινό ηλιοστάσιο συνδυάζεται με την «πανσέληνο της φράουλας», την πανσέληνο του Ιουνίου δηλαδή που θα λάβει χώρα το Σάββατο 22 Ιουνίου, οπότε και το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη μετά το ηλιοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add